Matcha – vše, co o ní potřebujete vědět

Matcha se v naší společnosti více a více těší oblíbenosti. Pomalu už nenajdete kavárnu, která nenabízí Matcha Latte nebo nějaký Matcha dezert. Proč je matcha tak oblíbená? Je vše přírodního původu nebo se jedná o chemicky vytvořený prášek? Je pro nás její konzumace vůbec zdravá? Na to vše a více se podíváme v tomto článku! 

Co je matcha? 

Slovo pochází z japonštiny a znamená doslova “mletý čaj”. Není náhoda, že původ slova pochází zrovna z Japonska, tamní lidé totiž tento čaj popíjí už několik tisíc let a není se čemu divit! Tento zelený čaj jemné, nasládlé chuti s oříškovými, někdy i trochu kořenitými tóny, přináší našemu zdraví řadu prospěšných benefitů. O nich se dočtete níže v tomto článku.

Matcha má navíc mnohem výraznější chuť než jiné zelené čaje, což způsobují mladé lístky. Zároveň je to také důvod její oblíbenosti v posledních letech, jelikož se dá použít jako ingredience při přípravě hlavních pokrmů, předkrmů, sladkých dezertů, ale i nápojů, včetně kávy. Matchu obvykle najdete v obchodě v podobě jemného prášku zelené barvy. 

Pěstování matchy a její příprava

Matchu mnoho lidí zavrhuje ještě dřív, než ji ochutná, a to zejména díky domněnkám, že se jedná o chemicky vytvořenou plodinu a že její příprava je příliš náročná. Pojďme se na to podívat!  

Pěstování a sklizeň

Pěstování čajů není vůbec jednoduchá práce, a jinak tomu není ani u matchy. Čajové lístky na keřích potřebují být chráněny před slunečními paprsky, tudíž základem je stín. Proč? Tím totiž dochází ke zpomalení fotosyntézy a celkovému růstu rostliny, což způsobuje větší produkci chlorofylu a aminokyselin. Tímto procesem následně čajovník tencha získává tmavě zelenou barvu.  S obdobím sklizně přichází i důsledný a pečlivý výběr těch nejmenších a zároveň nejmladších lístků, jelikož dosahují té nejvyšší možné kvality. Následně se tyto vybrané lístky spaří, aby se zabránilo oxidaci. Ta by totiž mohla záporně ovlivnit nejen výslednou chuť čaje, ale i jeho zdravotní a nutriční hodnoty. 

Jak už víme doslovný překlad matcha tea znamená mletý čaj a nyní se pojďme podívat na to proč. Po sklizni přichází další neopomenutelný krok a tím je právě mletí lístků. Mletí lístků probíhá na žulových mlýnských kamenech a právě oni tvoří namletý zelený prášek, který my už tak dobře známe. 

Jak lze tedy vyčíst z řádků výše, za barvou a celým vznikem stojí jen a pouze příroda. Ve správné matche bychom neměli objevit žádná umělá sladidla, barvivy, konzervační látky ani jiné přísady. 

Příprava čaje a jeho skladování

Příprava se může zdát složitá, jelikož řada lidí se o ní snažila a výsledek je nikdy moc neoslovil, a tak raději matchu zavrhli. Přitom se nejedná o nic náročného. Vemte si nějakou uzavíratelnou láhev, například shaker a do něj nasypte 2 g čaje. Zalijte buď studenou vodou nebo teplou, a pořádně protřepejte. Pozor při přípravě horkého nápoje, teplota vody by neměla přesáhnout 70 stupňů Celsia. Toto je celá kompletní příprava jedné dávky čaje. 

A jak správně čaj skladovat? Pokud si dobře vzpomeneme, základem pro úspěšné pěstování matchy je stín a ten by měl hrát hlavní roli i při skladování. Čaj při nejlepším uchovávejte v původním obalu, který nepropouští světlo, a na nějakém suchém a chladném místě. 

Matcha a vliv na naše zdraví

Ať už si matchu připravíme doma a vychutnáme si ji v podobě dezertu, například sladkého pudinku, nebo si ji objednáme v naší oblíbené kavárně jako Matcha Latte, stále bude přinášet mnoho pozitivních účinků pro lidské zdraví. Matcha totiž obsahuje řadu živin, antioxidantů a fytonutrientů, které jsou pro nás pomalu až zázračné. 

Zde krátký seznam hlavních přínosů tohoto čaje pro naše tělo: 

  • Podporuje metabolismus a snižuje krevní cukr
  • Posiluje imunitní systém
  • Zlepšuje koncentraci
  • Snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak
  • Uklidňuje mysl a zlepšuje paměť 
  • Pomáhá s regenerací kožních buněk a přispívá k ochraně pokožky
  • Zlepšuje trávení
  • Pomáhá s detoxikací, tedy udržovat zdravá játra
  • Může pomoci v boji proti rakovině

Dávkování

Doporučená denní dávka jsou 4 gramy čaje, tedy 2 šálky. Zajistíme tím dostatečný přísun antioxidantů, které naše tělo potřebuje. Ovšem u dětí, těhotných a kojících žen by se pití čaje mělo omezit maximálně na 2 gramy denně. Zároveň se pití čaje nedoporučuje na lačno, nemuselo by to našemu žaludku udělat dobře. Nejlepší vhodná doba na pití nebo konzumaci matchy se jeví během dopoledne nebo odpoledne. Večer už nikoli díky svým povzbudivým účinkům, to už spíše volme bylinkový čaj na uklidnění. 

ZDROJE:

Publikováno
V rubrikách Strava

Od Sára Čelišová

Studentka ekonomie a marketingu, která se od dětských let věnuje sportu a zdravému životnímu stylu. Zajímají mě témata jako investování, podnikání, online a AI. Volný čas ráda trávím cestováním, tancem, a když jsou u toho moji přátelé nebo rodina, je to pro mě nejlepší kombinace. Ráda zkouším nové věci, vzdělávám se a prostě objevu svět!