Nejoblíbenější základní cviky s kettlebellem

Kettlebell je jedním z nejpřednějších flexibilních přístrojů pro kvalitní a kondiční přípravu — existuje nekonečné množství způsobů, jak kettlebell využít. Pokud se dnes podíváte na YouTube nebo si otevřete některou z četných webových stránek věnovaných kettlebell, narazíte na desítky, dokonce stovky odlišných cviků s kettlebell.

Člověk, kterého fascinuje cvičení s kettlebell, může být zmatený — s jakým cvičením s kettlebell bych měl začít? Které cviky patří mezi nejdůležitější? Je skutečně nezbytné zvládnout všechny cviky s kettlebell?

Cvičení s kettlebell

Současné rámce cvičení s kettlebell, se kterými se dnes setkáváme, jsou z velké části nesystematické a překombinované — obsahují hrstku nebo stovky cvičení. Často jde o jedinečné a výjimečné cviky, tj. cvičení s kettlebell, které navrhli ti či oni nadšenci, zpravidla aby se odlišili od standardu. Tyto údajně nové a zajímavé kettlebell cviky jsou buď marné, zbytečné a bezcenné nebo jsou to úpravy a variace dosud známých cviků. A tak není nic nového pod sluncem. Jde prostě o propagační past na přilákání nových klientů. Při cvičení budete potřebovat i podložku na cvičení!

Kettlebell cvičení ze systému KB5

Základní myšlenkou systému KB5 je přímočarost a komplexnost, tj. cvičení nejnutnějších cviků, které pokrývají co nejvíce oblastí — pohybových vzorců, svalové skupiny, druhy kvality atd., na každé úrovni — každá úroveň dovedností KB1 až KB5 může být mikrosystémem sama o sobě. Popravdě řečeno, většina lidí dosahuje neuvěřitelných úspěchů s Minimem KB5, což jsou dva cviky s kettlebell – kettlebell TGU a kettlebell swing (oba z úrovně KB1).

Pokrok?

Systém kettlebellem KB5 (a v tom je často jeho jedinečnosti) je načrtnut progresivně — jedna úroveň navazuje na druhou (tj. KB1 plánuje KB2, KB2 plánuje KB3 atd.). Get Up/TGU (Turkish Get-Up) je vstupní prohlídkou a vstupenkou do světa cvičení s kettlebellem nad hlavou — tlaky, větrné mlýny, úchop, tlaky v předklonu a další cviky s kettlebell. Mrtvý tah připravuje vývojový projekt pro jeden z nejdůležitějších cviků s kettlebell – švih, pečlivé ovládnutí švihu může být předpokladem pro nadhozy a atd.

Samozřejmě je důležité, aby každá úroveň rámce KB5 zahrnovala nové cviky, ale také doplňovala a měnila minulé úrovně o nové varianty minulých cviků a jejich kombinace. Jakmile jednou získáme porozumění o pěti základních druzích cviků, získáme systém KB5. Výsledkem není jenom pár cvičení bez jakéhokoli ladu a skladu, ale 5 skupin cvičení a jejich neustále rostoucí zásoba a varianty, které umožňují vytvořit program na míru.

Nejdůležitější cviky s kettlebell

Pokud budeme upřímní, středobodem cvičení s kettlebell je jednoznačně kettlebell: KB5 Least, přesně souhlasí s příslovím:
1 náčiní, 2 tréninky, 3krát týdně — pro obrovskou část populace, včetně profesionálních sportovců, to může být vše, co potřebují. Je to přesně těch 20 % cvičení, se kterými si vystačíte jen v 80 % případů.

Dalších 80 % cviků nám nabídne pomoc při pokrytí zbývajících 20 %. V případě, že hledáte nejdůležitější cvičení s kettlebell, nehledejte pomoc. Kettlebell Get Up and Swing stačí. Ale v případě, že se ptáte, jaké cviky s litinovými kettlebelly považujeme (kromě TGU a swingů) za ty nejpřednější?

  • mrtvý tah (nejen poctivý standardní mrtvý tah, ale i další varianty)
  • dřep
  • shyb
  • přemístění (clean)
  • tlak (press)
  • chňapnutí (snatch)

A nezapomínejme ani na větrné mlýny, tlaky v předklonu, tlaky v tahu a dalších cvičení s kettbelly? Co postupy se dvěma kettlebelly? Jaké jsou komplexní cviky s kettlebellem a kombinace různých cviků? Samozřejmě, že mají v našem systému své místo — ale mezi nejpodstatnější a nejdůležitější patří výše uvedené cviky s činkami — ty vyžadují největší pozornost.

Nejde pouze o suroviny, ale o recept!

To, jaké cviky s kettlebell si vyberete, je jednou z proměnných v rámci podmínky vašeho cíle — nejde jen o to, jaké cviky s kettlebell děláte, ale jak je děláte a na jaký program.


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Pohyb

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.