Pro ženy – nebojte se silového tréninku

V poslední době došlo ke změnám názorů ohledně silového tréninku žen, ale mnozí z vás jsou z toho stále úzkostliví. Díky tomuto článku se už nebudete muset obávat silového tréninku v případě, že jste žena. Naopak, můžete se pokusit zařadit ho do svého pravidelného tréninkového plánu.

Výrazná změna celkového postavení žen

Jsme rádi, že žijeme v době, kdy není pravdou, že dámy mají místo u plotny. Že naše úloha nespočívá pouze v péči o děti, rodinu a manžela, ale že dámy mají postavení ve společnosti a ve sportovním prostředí. Život moderní ženy zahrnuje nejen práci a rodinu, ale navíc i péči o sebe, individuální rozvoj a standardní cvičení. V pozdější době se dámy začaly věnovat cvičebním centrům, studiovým lekcím, józe, pohybovým lekcím a některé z nich se začaly věnovat silověji založenému způsobu cvičení, jako je CrossFit.

Je to kvalitní sport, cvičení s váhami, které je stále strachem mnoha žen. Bojí se, že místo aby byly štíhlé a přitažlivé pro své mužské partnery, stanou se z nich nerozeznatelné silné obryně. Naštěstí je na světě hojnost mužů, a ne každému se líbí štíhlé modelky. To však nic nemění na skutečnosti, že strach ze silového tréninku je zbytečný. Věříme, že po prostudování tohoto článku přijdete kvalitní přípravě na chuť a zařadíte ji běžně do svého přípravného plánu.

Cvičební aktivity pro ženy

Dámy vždy vyhledávaly cvičení, aby se cítily silnější, pružnější, samostatnější a jistější. S tímto smýšlením se zájem o kvalitní přípravu rozvíjí, ale stále není zcela běžný. Je naprosto přirozené, že mladší ročníky dávají přednost funkčnímu cvičení, které zahrnují současné náčiní, jako je kettlebell, medicinbal, osu nebo činky a polohovací lavice, a neřeší, zda je to spíše mužské cvičení. Nikoho nepřekvapí, když na lekci CrossFitu potkáte dámy. Je to běžné, typické a bere se to za přirozené. Navzdory tomu, že jsou tam dámy vítány, mnohé z nich odradí ohromující váhy a negativní dopad, který to má nejen na jejich postavu, ale navíc i na ženské orgány. Strach ale můžete dát stranou, ale na druhou stranu by bylo hloupé si myslet, že kvalitní příprava neovlivní a nezmění podobu vaší tělesné vizáže.

TIP na článek: Nejoblíbenější základní cviky s kettlebellem

Jaké jsou výhody tohoto tréninku

Pojďme si tedy rozebrat, jak taková kvalitní příprava skutečně funguje, jaké jsou její hlavní body a jaké má dopady na ženské tělo. Na začátek bychom chtěli říct jednu zásadní věc – pro hubnutí a úbytek tuku musí být spotřeba energie vyšší nežli její příjem. Takže v případě, že přijímáte více kalorií, než za den spálíte, ani kvalitní příprava vám nepomůže v boji s číslem na váze. Zpět ke kvalitní přípravě a jejímu vlivu na lidský organismus. Při precizním tréninku dochází k růstu svalové tkáně. Ale nestresujte se, dámy ve srovnání s muži nemají dědičné sklony k rozvoji vysokých svalů. Na druhou stranu je důležité mít na paměti, že při běžné kvalitní přípravě dojde ke kritičtějšímu nárůstu svalové tkáně než při kontinuální přípravě, jako je běh nebo plavání nebo běžné cvičení s jednoručními činkami.

TIP na článek: Rozcvička před během

Dojde ke zrychlení metabolismu

Je experimentálně prokázáno, že silový trénink pro ženy i muže urychlí trávicí systém až o dalších 48 hodin po cvičení. Což je tedy vodítkem proto, že díky kvalitnímu tréninku zhubnete, neboť budete mít více svalové hmoty, a tím i zrychlený trávicí systém. Další výhodou tohoto tréninku je snížení vnitřního tuku a s tím související předvídání kardiovaskulárních onemocnění. Kvalitní příprava vám může pomoci vyhnout se metabolické poruše osteoporóze, která se vyznačuje špatným stavem kostí a může vést k rozšířenému nebezpečí zlomenin.

Všichni jsme pravděpodobně zažili, jak s námi hormony hýbou a ovlivňují náš temperament a chování. Žádné překvapení se nekoná! Hladiny našich hormonů rozhodují o tom, jak se cítíme, co máme chuť dělat, nebo o kvalitě tréninku a následných cvičebných výsledků. Při kvalitní přípravě se u žen navíc zvyšuje hladina růstových hormonů, a to i v pokročilejším věku. V porovnání s tím se u mužů zvyšuje především hladina testosteronu. Až si půjdete zacvičit, zkuste vystoupit ze své komfortní zóny. Odložte lehké jednoručky a použijte činku, kettlebell nebo těžší jednoručky.

Cvičení ovlivní i držení těla

Posilovací příprava také zahrnuje mimořádně pozitivní vliv na správné držení těla, protože pomáhá svalům zlepšit uchycení vaší kostry. Díky silnějšímu držení těla budete stát vzpřímeněji. Už jen to povede k výraznému pozvednutí vašeho sebevědomí, ale navíc budete moci okolí ukázat své jistější kroky.

Navíc jste jistě nevěděli, že silový trénink výrazně ovlivňuje koordinaci vašeho pohybu, čímž se stává efektivnější a minimalizuje se tak možnost zranění. To vše obvykle díky kvalitnějšímu nervovému přenosu energie z řídících center do cílového svalu. Specifika a výhody silového tréninku a proč jej zapojit do svého přípravného programu, jsme si již vylíčili, ale co dámy? Mohou přeci jen ještě zvýšit svou sílu?

Ženy a jejich tělesná síla

Ano, samozřejmě mohou, ale dámy už odjakživa mají méně svalové hmoty než muži, takže budou nabírat svaly postupněji a pomaleji než muži. My ženy to nemáme jednoduché. Jsme dědičně náchylné k budování (jenže k budování tukových zásob, a to především v dolní polovině těla). Typicky tam, kde hrají roli hormony (v podstatě estrogen), ale navíc i nižší prokrvení dolní části těla. To znamená, že u žen je třeba přivádět do dolní části těla více krve, aby se urychlila mobilizace tukových zásob.

Řada žen v souvislosti s negativními zkušenostmi se silovým tréninkem tvrdí, že přibraly na váze. To může být způsobeno tím, že jakmile zařadíte silový trénink do svého programu, začne se ve svalech ukládat více vody a glykogenu z přijatých sacharidů. Kombinace těchto proměnných proto může způsobit přechodné zvýšení hmotnosti. Takže buďte si jisti, že jednoduše může přibrat na váze během několika týdnů při tréninku, ale bude to v podstatě voda v kombinaci s glykogenem. Nebojte se tedy kvalitní přípravy, více naložené osy nebo cvičením s větší zátěží! To vše povede k uspokojivému nabírání svalové hmoty, snížení podkožního a břišního tuku, a hlavně k pozvednutému sebevědomí.


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Pohyb

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.