Jak vybrat chytré hodinky?

V dnešní době, kdy technologie pronikají do každého aspektu našeho života, se chytré hodinky stávají nejen módním doplňkem, ale i praktickým pomocníkem pro sledování našeho zdraví, fitness cílů a dokonce i pro zlepšení naší produktivity. Stále více lidí se rozhoduje pro jejich nákup, ale s rostoucí nabídkou různých modelů, funkcí a designů se volba těch pravých stává složitější. Ať už hledáte ideální chytré hodinky pro muže, ženy nebo děti, tento průvodce vám poskytne přehled o klíčových kritériích, která vám pomohou, jak vybrat chytré hodinky tak, aby co nejlépe vyhovovaly vašim potřebám a životnímu stylu.

Obsah článku

Co je důležité vědět před výběrem hodinek?

  1. K jakému účelu budete hodinky nejčastěji používat
  2. Ověřit si kompatibilitu s telefonem – bezkontaktní placení, odpovídání na zprávy nebo hovory
  3. Přečíst si recenze a testy a zjistit reálné zkušeností s výrobkem
  4. Nepodceňovat význam operačního systému hodinek

Kritéria pro výběr chytrých hodinek

Klíčem k úspěšnému výběru chytrých hodinek je porozumění jejich klíčovým vlastnostem a parametrům. Tímto způsobem můžete kompetentně posoudit různé modely a vybrat ty, které nejlépe odpovídají vašim požadavkům a preferencím. 

Design a osobní preference

Chytré hodinky se vyrábějí v široké škále stylů, od sportovních po elegantní modely vhodné ke společenskému oblečení. Při výběru byste měli zvážit, který styl nejvíce odpovídá vašim potřebám a osobnímu vkusu. Důležitou roli hraje i velikost a typ displeje. Mnohé modely nabízejí možnost výměny řemínků, což je výhodné pro ty, kteří chtějí své hodinky snadno přizpůsobit různým příležitostem nebo oblečení.

Kromě toho se chytré hodinky liší i svými geometrickými tvary. Na trhu převažují modely s kulatým displejem, které jsou oblíbené pro svůj klasický a nadčasový vzhled. Hranaté varianty nabízejí naopak lepší přehlednost a snadnější ovládání. Různorodost sahá až do konstrukce, kde některé hodinky nabízejí robustnější design, zatímco jiné jsou kompaktnější a velikostně podobné tradičním náramkovým hodinkám. Výrobci často nabízejí modely v různých velikostech, umožňující zákazníkům vybrat variantu, která nejlépe vyhovuje jejich zápěstí. Malé hodinky mohou mít sice kratší výdrž baterie nebo omezené funkce, ale i na tyto detaily obvykle upozorňují samotní výrobci.

V rámci vzhledu je důležité taky řešit určení, se kterým se pojí rozdílné vlastnosti:

  • Jak vybrat chytré hodinky dámské – bývají drobnější konstrukce pro menší zápěstí, přičemž modely běžně najdete ve světlých i tmavých barvách,
  • Jak vybrat chytré hodinky pánské – jsou navrhované na mužská tedy větší zápěstí, kdy průměr ciferníku bývá větší a barvy většinou střídmější a tmavší,
  • Jak vybrat chytré hodinky pro děti – jsou specifické nejen menší velikostí a často veselými motivy, ale také užitečnými funkcemi, jako například sledování polohy, nebo upozornění na opuštění oblasti, abyste měli vždy přehled o tom, kde se dítě právě nachází.

Materiál

Výroba chytrých hodinek zahrnuje použití různých materiálů, jako je lehký titan, odolný hliník nebo nerezová ocel. Kromě toho se nabízí různé typy řemínků – od praktického silikonu ideálního pro sportovní aktivity po elegantní kovové a kožené varianty. Většina modelů umožňuje snadnou výměnu řemínků díky systému Quick Release, což umožňuje přizpůsobit hodinky aktuální situaci nebo náladě. Pro maximální ochranu displeje je vhodné vybírat modely s odolným sklem, jako je Corning Gorilla Glass nebo safír, který je sice dražší, ale nabízí vynikající odolnost proti poškrábání.

Kompatibilita s vaším smartphonem

Nejdůležitějším faktorem při výběru chytrých hodinek je jejich kompatibilita s vaším smartphonem. Většina chytrých hodinek je navržena tak, aby spolupracovala s určitým operačním systémem (Android nebo iOS). Před nákupem si tedy ověřte, zda jsou hodinky kompatibilní s vaším telefonem, aby bylo možné využít všech funkcí. Myslete také na to, že u méně známých výrobců není český jazyk samozřejmostí.

Ovládání a displej

Levnější modely budete ovládat pravděpodobně výhradně pomocí dotykového displeje, některé jsou pak po vzoru klasických digitálních hodinek vybaveny ještě postranními tlačítky. Apple své hodinky vybavil ikonickým kolečkem na straně displeje, které funguje jako tlačítko (zmáčknutím) i jako zoom (otáčením), což se v rozlehlém menu na malém displeji může uživateli velmi hodit. Samsung naopak některé své modely osadil otočným kroužkem okolo celého ciferníku, jehož otáčením přepínáte mezi aplikacemi. Je dobré si předem vyzkoušet, zda vám daný typ ovládání vyhovuje, ale u všech známých výrobců je tak intuitivní, že si na něj časem nepochybně zvyknete.

Funkce a aplikace

Chytré hodinky nabízejí širokou škálu funkcí, od sledování vaší aktivity a spánku, přes přijímání oznámení z vašeho telefonu, až po možnost platit přímo z vašeho zápěstí. Při výběru zvažte, jaké funkce jsou pro vás nejdůležitější. Například sportovci by měli hledat hodinky s pokročilými fitness funkcemi, jako je GPS sledování, monitor srdečního tepu nebo voděodolnost pro plavání.

Výdrž baterie

Co se týče výdrže baterie, některé značky jako Apple nabízí jednodenní výdrž s rychlým dobíjením, zatímco značky jako Garmin či Xiaomi nabízejí modely s výdrží několik dnů až týdnů. Skutečná výdrž baterie závisí na mnoha faktorech, včetně užívání funkcí, typu displeje a operačního systému. I když výrobci udávají reálné údaje o výdrži, nejpřesnější informace poskytují recenze. Nabíjení se liší podle modelu, od klasického USB až po bezdrátové řešení, přičemž výdrž může být pro některé uživatele klíčovým faktorem při výběru hodinek.

Voděodolnost

Chytré hodinky se liší v odolnosti proti vodě: od modelů bez jakékoli ochrany až po ty, které jsou vhodné pro plavání nebo povrchové potápění. Důležité je si uvědomit, zda budete hodinky používat jen v dešti či při sprchování, nebo i při aktivitách jako je plavání či potápění. Pro běžné nošení postačí hodinky s označením 5 ATM, které znamená odolnost proti vodě při plavání na hladině, zatímco pro intenzivnější vodní aktivity byste měli hledat hodinky s vyšším ratingem.

Cena

Cena chytrých hodinek se liší v závislosti na značce, modelu a funkcích. Stanovte si rozpočet a zvažte, které funkce jsou pro vás nezbytné a za které jste ochotni zaplatit.

Oblíbené značky chytrých hodinek

Značek, které chytré hodinky vyrábějí, je mnoho a liší se v různých parametrech i vzhledu. Níže jsme vybrali ty nejoblíbenější z nich:

Apple Watch

Hodinky Apple Watch se pyšní funkcemi jako monitorování zdravotních ukazatelů a ikonickou otočnou korunkou. Systém watchOS nabízí intuitivní ovládání a bohatou nabídku aplikací. Modely jsou kompatibilní pouze s iPhony, s různými řadami od standardních po Ultra pro outdoorové nadšence.

Samsung (Galaxy Watch)

Samsungovy hodinky se vyznačují vysokou kvalitou a integrovaným systémem Wear OS, který nabízí vzhled Tizenu s funkcemi Google. Přechod na Wear OS znamená vylepšené ovládání a přístup k aplikacím Google Play, ale ztrátu kompatibility s iPhony.

Garmin

Garmin se specializuje na sportovní hodinky s pokročilými funkcemi pro analýzu výkonu. Nabízí odolný design, dlouhou výdrž baterie či solární dobíjení u vyšších řad. Modely jako Fenix a Forerunner jsou ideální pro náročné sportovce, zatímco například hybridní série Vivomove kombinují klasický vzhled s moderními technologiemi.

Xiaomi / Redmi

Xiaomi a Redmi nabízejí chytré hodinky s výborným poměrem cena/výkon, jednoduchým ovládáním a solidní výdrží baterie. Hodinky mají základní smart funkce a podporují bezkontaktní platby, ale nemají obchod s aplikacemi, což může omezovat jejich použitelnost.


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Vybavení

Od Adéla Rochová

Aktivní sportovkyně a zastánkyně zdravého životního stylu, která nikdy neodmítne příležitost jít si zaběhat, na kolo, na lezeckou stěnu nebo v zimě na skialpy a běžky. I po vysoké škole se stále vzdělává v tom, co ji baví. Proto se opřela do marketingu, původně v cestovním ruchu, ale postupně se působení rozšířilo i do dalších odvětví. Práce a koníčky jsou tak odrazem vášně pro aktivní životní styl.