Jak posílit imunitu

Je pro vás sychravé a studené počasí neodmyslitelně spojeno s rýmou, kašlem a nachlazením? Chytíte prakticky všechno, co kolem vás proletí? Užíváte opakovaně antibiotika, léky na předpis i ty volně prodejné, a stále žádná změna? Pak je zřejmě na čase nastartovat imunitní systém a zvýšit obranyschopnost vašeho organismu. V následujícím článku najdete ty nejlepší tipy na posílení imunity a zvýšení kvality vašeho zdraví nejen v období chladných zimních měsíců. 

Obsah článku

Co je to imunita?

Imunita je funkce těla, která zajišťuje homeostázu, stálost a rovnováhu vnitřního prostředí, a je zdrojem odolnosti proti vniku činitelů zvenku. Jedná se o nesmírně efektivní a složitý systém, který lidské tělo chrání zvenku i zevnitř a to zejména před bakteriemi a viry. Je však velmi křehká a její oslabení může způsobit například změna počasí, stres, obezita, nedostatečná hygiena nebo nezdravý způsob života (kouření, špatná strava, pití alkoholu aj.). Ovlivnit jí může také nedostatek spánku, málo fyzické aktivity, rostoucí věk a užívání některých léků (např. proti rakovině). 

Příznaky oslabené imunity

Je-li imunita oslabená, nemůže správně plnit svoji funkci a my jsme pak náchylnější k nejrůznějším onemocněním. Snadno se nakazíme, průběh onemocnění bývá horší, rekonvalescence delší a co hůř, nemoc se často opakuje. Oslabení imunitního systému se projevuje mnoha různými způsoby. Nejčastěji jako první zachytíme zvýšenou náchylnost k onemocnění. Vzhledem k tomu, že většina imunitních buněk je uložena ve střevech, mohou se objevit také trávicí a zažívací problémy nebo snížená chuť k jídlu. Někteří lidé trpí opary, ekzémy, afty a rozpraskanými koutky úst. Objevuje se také zhoršené hojení různých poranění a častější vznik modřin, potíže s usínáním nebo dlouhodobá únava. 

Tipy k posílení imunity

Dosáhnout dobré imunity není nemožné, nicméně je třeba se držet několika kroků, které povedou k vytyčenému cíli. O jaké kroky se jedná, se dozvíte níže.

Zdravá střeva

Nejdůležitější součástí našeho imunitního systému je tenké střevo. V něm je uloženo až 70 % všech imunitních buněk. Tyto “hodné” buňky zde žijí společně se “zlými” bakteriemi, které střevo také osidlují a existují tu v jakési symbióze. Dojde-li však k narušení této rovnováhy, mohou se projevit příznaky oslabené imunity, škodlivé bakterie převáží a dochází například ke vzniku autoimunitní reakce a nemoci. Právě proto bychom se měli zaměřit na správnou funkci střevní mikroflóry a podpořit ji například probiotiky a prebiotiky. Probiotika obsahují velké množství živých bakterií a laktobacilů (přirozená součást střevní mikroflóry) a podporují trávení. Prebiotika pomáhají s čištěním střev. 

Zdravá a pestrá strava

Pro správné fungování imunitního systému je nezbytná pestrá a vyvážená strava. Na tu je třeba myslet hlavně během rizikových období jako jsou podzim a zima a zásobovat tělo dostatečnou dávkou vitamínů (zejména vitamínů D, C, A, E, B9 a B12), minerálů (o těch ještě později), omega 3 nenasycených mastných kyselin, a vlákniny. Proto si určitě dopřejte ovoce, zeleninu, luštěniny, obiloviny a také ořechy či semínka. 

Zapomínat bychom neměli ani na pitný režim, protože naše tělo je tvořeno ze 60 % vodou a ta je součástí každého tělesného procesu. Dehydratace nás může oslabit a navíc způsobit zadržování odpadních látek, které by normálně odešly z těla spolu s močí. 

Minerální látky jako základ imunity

Pro imunitu jsou kromě vitamínů velmi důležité také minerální látky a to zejména zinek, který imunitní buňky aktivuje. Dále je to selen, který pomáhá s tvorbou imunitních protilátek a přispívá k ochraně imunitních buněk proti oxidačnímu stresu. Významnými minerály jsou také železo, hořčík, mangan, měď a fosfor. 

Kvalitní spánek

Velmi jednoduchým a příjemným způsobem, jak posílit naši imunitu, je dobře a dostatečně dlouho spát. Ideálně bychom měli spát 7 až 9 hodin denně. Během spánku probíhá celá řada regeneračních procesů a zvyšuje se množství energie v organismu. Kvalitního spánku je možné dosáhnout dodržováním několika jednoduchých zásad – nepít před spaním kávu, černý a zelený čaj, nejíst těžká jídla, nepít alkohol a nekouřit. Dále je vhodná kratší procházka po večeři, klidný večerní režim, minimální hluk a světlo v ložnici a také vhodná teplota během spaní (okolo 18 až 20 ℃). Budete-li navíc chodit spát pravidelně ve stejnou dobu, bude se vám lépe usínat a spánek bude celkově kvalitnější. 

Pohyb

Sportovní aktivity a pohyb na čerstvém vzduchu jsou pro fungování imunity velmi důležité. Když cvičíme, do organismu se uvolňují protizánětlivé cytokiny, zvyšuje se aktivita bílých krvinek a z potních žláz jsou vylučovány antibakteriální látky. Lidé, kteří se pravidelně věnují pohybovým aktivitám, jsou podle vědeckých studií odolnější proti nemocem a pokud onemocní, průběh nemoci je lehčí a rekonvalescence kratší. Podle Světové zdravotnické organizace je pro dospělého člověka vhodné věnovat se pohybu aspoň 2,5 hodiny týdně. 

Otužování

Následující tip není úplně pro každého, ale existuje velká řada lidí, kteří na něj nedají dopustit. Jedná se o otužování. Tato aktivita může pozitivním způsobem ovlivnit imunitu a vědecké studie dokazují, každodenní sprcha studenou vodou snižuje nemocnost až o 30 %. Podle odborníků stačí jen 90 sekund otužování každý den a nezáleží na tom, jestli se osvěžujete doma v koupelně nebo skočíte do nejbližšího rybníka. 

Bylinky a přírodní léky

Jedním z nejlepších způsobů jak podpořit zdraví svého těla, je sáhnout po osvědčených darech přírody. Těch, které pozitivně ovlivňují imunitu je velké množství a některé z nich míváme i doma, jako například med nebo propolis. Užívat můžeme také bylinky, vhodná je zejména echinacea, která je často vyhledávána pro rychlé nastartování imunity a podporu normální funkce dýchacích cest. Nejčastěji je užívána ve formě kapek, tobolek, sirupů a čajů. Výborné jsou také sibiřský ženšen, lékořice, lípa, černý bez, divoká růže, pampeliška lékařská a křídlatka mnohokvětá. 

Odpočinek a relax

Imunitě může dát pořádně zabrat také fyzická a psychická únava. Vyčerpání se projeví na našem těle velmi rychle, ať už jsme zahlceni prací anebo se přetěžujeme sportem. Na toto vyčerpání reaguje tělo vyplavením hormonu kortizolu, který náš imunitní systém ochromí. Opakuje-li se tento stav často, dochází k oslabení imunity a nás může dostat na kolena i úplně obyčejná viróza. Nezapomínejte proto na odpočinek, příjemné prožitky, relaxační aktivity a chvilku volna si najděte i v nabitém dni. 

Saunování

Kdo by si rád nepobyl ve vyhřáté sauně? Věděli jste, že kromě příjemného odpočinku a relaxace po sportu se jedná o výbornou podporu pro váš imunitní systém? Pravidelný pobyt v sauně totiž zvyšuje produkci bílých krvinek a ty jsou nejdůležitějším obráncem vašeho imunitního systému. Již jeden pobyt o délce 15 minut dokáže zvýšit produkci bílých krvinek a tím přispět k posílení vaší obranyschopnosti. 

Závěrem

V posledních několika letech je pojem imunita stále častěji skloňován. Zejména epidemie koronaviru rozvířila diskuzi o významu této důležité tělesné funkce. Díky pokroku v medicíně již víme, jak obranyschopnost těla přirozeně posilovat. Stačí dodržovat několik jednoduchých zásad a brzy poznáte rozdíl. Pak už proti vám všudypřítomné bakterie a viry nebudou mít šanci a vy prožijete i chladné zimní měsíce ve zdraví a pohodě. 

Zdroje:

Publikováno
V rubrikách Zdraví

Od Markéta Kuníková

Jmenuji se Markéta, je mi 33 let a kromě toho, že jsem nadšená učitelka střední školy, zapálená speciální pedagožka a neúnavná fanynka pečení všeho možného, jsem taky máma úžasné čtyřleté holčičky. Život si neumím představit své rodiny, dobrého jídla, hudby a velkého množství černého čaje English breakfast.