Jak vybrat rotoped?

Rotoped by mohl být konvenční a osvědčený wellness stroj. Posílíte na něm především stehenní, hýžďové a lýtkové svaly. Obvyklé cvičení na rotopedu formuje postavu, zlepšuje fyzickou kondici a má vliv na hubnutí. Nemusíte chodit do cvičebního centra nebo wellness centra — na rotopedu budete moci jezdit v pohodlí domova. Pro osoby se stacionárním zaměstnáním může být workoutové kolo úžasným cvičením, stejně jako pro starší nebo statné lidi. Také matkám se líbí, že mohou při jízdě dohlížet na své děti!

Zásadní návrhy a tipy pro výběr vašeho rotopedu

Před výběrem zvažte, kdo a jak často bude tréninkové kolo používat. Jedná se o rekreačního cvičence, staršího člověka, který potřebuje stroj k regeneraci, početné jedince (celou rodinu) nebo zdatného sportovce? Zvažte hmotnost a výšku cvičence (berte v úvahu předepsané hodnoty výrobku). Častěji platí, že čím vyšší je cena, tím je stroj energičtější a kvalitnější. U mimořádně těžkých posilovacích strojů požadujte nejvyšší kvalitu. Kvalita sedla je navíc nezbytně nutná — soustřeďte se na jeho anatomický půdorys a tkaninu.

Zvolte druh cvičebního kola

  • Ručně ovládané cvičební kolo — nižší náklady, jednoduché použití (s kolečkem na krku stroje), méně funkcí.
  • Počítačem řízený ergometr — vyšší cena, pohodlná obsluha, přednastavené programy, věrohodnost nastavení profilu dráhy.
  • Připlaťte si za kvalitnější zařízení a více funkcí. Pokud jste náročnější závodník, vybírejte mezi dražšími modely, jako jsou ty elektronicky řízené — mají těžší zátěžové kolo (setrvačník), vyšší nosnost a hrudní pás, který slouží pro úspěšnější trénink.

Propojte svůj stroj s tabletem — cvičte, ale bavte se!

V dnešní době jsou „in“ modely jízdních kol uzpůsobeny k propojení s tabletem nebo chytrým telefonem, což vám umožní jezdit v podstatě na různých místech po celém světě — s jízdními koly inCondi to máte jisté.

Trh nabízí také energická a robustní uzpůsobení rotopedu (recumbenty). Sedíte na nich spolu s opřenými zády a nohama před sebou. Je to méně náročné na cvičení a častěji cvičenec nemusí využívat nohy k překonávání vyššího rámu. Proto je v podstatě využívají jedinci s bolestmi zad, zhoršenou kondicí nebo nadváhou, nebo jsou navíc vhodné jako stroj pro zotavení po úrazu a návrat do původní fyzické kondice. Kromě toho si můžete zakoupit neobvyklé recumbenty 3v1, zmenšené rotopedy, skládací rotopedy a extravagantní rotopedy.

Jaké parametry hledat při výběru dobrého rotopedu?

  • Brzdný systém — nejčastěji magnetický (založený na pravidle magnetů přibližujících a izolujících setrvačník), který zaručuje plynulý a klidný chod tréninkového kola. Okrajově mnohem lepší je indukční (elektromagnetický) brzdný systém.
  • Rám — předepsané zatížení (hmotnost a výška cvičence), design a ergonomie. Nejvyšší hmotnost kola pro cvičení by měl být trvale nepatrně vyšší než hmotnost nejtěžšího cvičence.
  • Zátěžové kolo — hmotnost tohoto setrvačníku se obvykle pohybuje od 4 do 10 kg. Správná hmotnost je pro kvalitu a soustředěnost tréninku nezbytně nutná. Těžší kolo zajišťuje další odpor a také plynulejší a upravenější chod, což vede k životaschopnějšímu tréninku.
  • Středové uložení zátěžového kola — pro koordinaci soustředěného tréninku. Hladký a klidný chod posilovacího kola zajišťují kuličková ložiska stroje.
  • Sedlo — upřednostňujte anatomicky tvarovaná sedla a gelová sedla (není pravdou, že čím větší sedlo, tím pohodlnější cvičení). Zásadní je nastavení výšky sedla rotopedu. Většina cvičebních kol umožňuje měnit sedlo podélně.
  • Řídítka — pohyblivá jsou standardem. Nastavení polohy a bodu řídítek je základem úspěšného a pohodlného tréninku.
  • Pedály — nastavené (protisměrné) pedály s pružnými páskami jsou standardem pro bezpečné a úspěšné cvičení.
  • Řídítka — obvykle trojdílná (jako například u jízdních kol), ale u levnějších strojů jsou nahrazována méně složitými prohnutými (nevýhodou je menší odolnost)
  • Počítače a snímače tepové frekvence — jednoduchý počítač je v současné době součástí každého tréninkového kola. Měří rychlost, počet ujetých kilometrů a dobu cvičení. Zdatné modely posilovacích kol nabízejí další vychytávky, jako je měření tepové frekvence, počet spálených kalorií, nastavení profilu trati atd.

Co ještě hledat při výběru rotopedu?

1. Tichý chod, transportní kolečka, pohyblivé nohy pro vyrovnání nerovností podlahy.
2. Další funkce — zdatné stroje umožňují připojit hrudní pás a měnit rychlost podle tepové frekvence cvičence (program HRC), nabízejí přípravné programy, měření tělesného tuku, úvodní test tělesného zdraví, senzory zabudované do rukojetí a srovnávací vylepšení pro zatraktivnění tréninku.
3. Záruka, výhody, úspora dílů — je možné si nechat upravit posilovací kolo například u vás doma.


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Vybavení

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.