Prevence poranění svalů – jak se vyhnout zranění?

Sport je jedním z nejlepších způsobů, jak udržet tělo i mysl v kondici. Avšak bez správné přípravy a péče o tělo se snadno můžeme setkat se zraněním, které nás může na dlouho vyřadit z běžné aktivity. V tomto článku se zaměříme na klíčové aspekty prevence svalových zranění: warmup, strečink a mobilitu těla.

Obsah článku

Zvažte výběr sportu

Vybírejte sport podle své aktuální kondice a začínejte po malých krůčcích. Jednou z nejčastějších chyb začínajících sportovců je přístup buď všechno nebo nic. Nejen, že pokud začnete příliš rychle, také příliš rychle vyhoříte, a sport dáte znovu k ledu, ale také se jedná o jednu z velmi častých příčin zbytečného poranění. Například, osoby s nadváhou, které místo procházení začnou běhat, mají vyšší riziko zranění. Zmíněné riziko zranění neplatí jen pro běh, ale pro všechny sporty. Ať už vás láká jóga, posilování, běhání, kolo nebo tanec, důležité je začít podle svých zkušeností a fyzické kondice ideálně pod vedením zkušeného trenéra nebo fyzioterapeuta. 

Warmup neboli rozcvička

Warmup je zásadní částí přípravy na jakoukoliv sportovní aktivitu. Pomáhá postupně zvyšovat tělesnou teplotu, zlepšuje průtok krve do svalů a připravuje nervový systém na nadcházející zátěž. Efektivní rozcvička by měla zahrnovat lehké aerobní aktivity jako je běh na místě, skákání přes švihadlo nebo jemné cyklistické šlapání. Tyto aktivity by měly trvat alespoň 5 – 10 minut, aby se tělo dostatečně připravilo na hlavní část tréninku.

Strečink: základní pro tělesnou flexibilitu

Začněte s pravidelným protahováním a strečinkem, abyste zvýšili pružnost svalů a rozsah pohybu v kloubech. Zaměřte se na celé tělo, s důrazem na oblasti, které máte zvláště tuhé, například vrchní část zad jako důsledek sedavého zaměstnání. Správná integrace strečinku do tréninkového procesu je klíčová nejen pro zahřátí těla, ale také pro předcházení zraněním. Dynamický strečink by měl předcházet hlavní aktivitě, protože aktivuje svaly a připraví je na nadcházející zátěž. Jeho účelem je zvýšení pružnosti svalů a jejich připravenosti na náročnější pohyby.

Na druhou stranu, statický strečink je nejlepší zařadit po dokončení tréninku, když jsou svaly již zahřáté a flexibilní. Protahování v klidu pomáhá uvolnit napětí ve svalstvu a podporuje regeneraci. Statické cviky by měly být prováděny v klidu a s udržením pozice alespoň 20–30 sekund. Příklady vhodných statických cviků zahrnují protažení hamstringů, lýtka a kvadricepsový strečink. Pravidelné provádění těchto cviků zvyšuje rozsah pohybu v kloubech a snižuje riziko zranění způsobených přetížením nebo nesprávným pohybem. Tím, že strečink zahrnete do každého tréninku, si můžete pomoci udržet svaly zdravé a plně funkční.

Mobilita těla

Mobilita, neboli pohyblivost těla, označuje schopnost provádět pohyby s maximálním rozsahem pohybu v kloubech bez omezení, bolesti či nepohodlí. Mobilita nám umožňuje dostávat tělo do různých pozic, ve kterých dokážeme na maximum použít energii a sílu. Pravidelné cvičení zaměřené na zlepšení mobility může výrazně snížit riziko zranění tím, že zlepší funkčnost kloubů a umožní svalům pracovat efektivněji. Zařadit můžete například následující cviky:

  • Kroužky ramen ve vzporu na čtyřech – Začněte ve vzporu na čtyřech, ruce pod rameny a kolena pod boky. Zvedněte jedno rameno směrem k uchu a proveďte kruhový pohyb s celým ramenem. Opakujte 8 – 10 krát a poté změňte stranu.
  • Rotace hrudníku – Sedněte na zem s mírně pokrčenými nohami. Jednu ruku dejte za sebe, druhou na opačné koleno a pomalu se otáčejte k ruce za vámi. Držte pozici na několik sekund, pak se vraťte a opakujte na druhou stranu 5 – 8 krát.
  • Kroužky kyčlí ve vzporu na čtyřech – Ve vzporu na čtyřech zvedněte jedno koleno a „kreslete“ kruhy s kyčlí ve dvou směrech. Stabilizujte tělo a opakujte 8 – 10 krát na každou nohu.
  • Sed v hlubokém dřepu s vlastní vahou – Staňte s nohama na šířku ramen a spusťte se do hlubokého dřepu, udržujte paty na zemi. Lokty položte na vnitřní stranu kolen a jemně tlačte kolena ven. Držte 30 sekund až 1 minutu.

Silový trénink může také pomoci

Ačkoli silový trénink nemusí být oblíbenou součástí tréninků, jeho přínosy pro tělo jsou významné. Posilování nohou, rukou a jádra těla je klíčové pro prevenci zranění, zvláště při sportech jako je běh či cyklistika, kde stabilita a síla v těchto oblastech mohou výrazně zvýšit výkon a snížit riziko úrazů během náročných výkonů. Samozřejmě to nemusíte přehánět, úplně stačí, když budete trénovat dvakrát týdně.

Nepodceňujte svůj životní styl

Ačkoli se to nemusí zdát, správný životní styl má zásadní vliv nejen na naši výkonnost, ale i na procesy regenerace. Je důležité zařadit do svého jídelníčku dostatek bílkovin pro rychlejší regeneraci svalů a kloubů a nezapomínat na omega-3 mastné kyseliny, které mohou efektivně potlačit záněty. Tyto kyseliny je možné přijímat jak ve formě doplňků, tak z potravin jako jsou tuňák nebo vlašské ořechy. Zinek rovněž hraje klíčovou roli, protože podporuje hojení poraněných tkání.

Pokud jde o udržení dobrého zdraví a prevenci zranění, ať už jste vrcholový sportovec, nebo teprve začínáte s pravidelným pohybem, vyvážená strava je zásadní. Zahrnuje bílkoviny, vlákninu, sacharidy a zdravé tuky, jako jsou olivový olej, avokádo či ořechy, a neměla by chybět ani adekvátní hydratace. Důležité je najít rovnováhu v kvalitní a vyvážené stravě, která zahrnuje zeleninu, vejce, maso, či veganské zdroje jako luštěniny.

Publikováno
V rubrikách Vybavení

Od Adéla Rochová

Aktivní sportovkyně a zastánkyně zdravého životního stylu, která nikdy neodmítne příležitost jít si zaběhat, na kolo, na lezeckou stěnu nebo v zimě na skialpy a běžky. I po vysoké škole se stále vzdělává v tom, co ji baví. Proto se opřela do marketingu, původně v cestovním ruchu, ale postupně se působení rozšířilo i do dalších odvětví. Práce a koníčky jsou tak odrazem vášně pro aktivní životní styl.