Houbová smaženice, to je klasika kuchařského repertoáru každého správného houbaře. Většinou je tím prvním, co z čerstvě nasbíraných hub uvaříte, když se vrátíte z lesa. Jakmile se vůně čerstvých hub rozline kuchyní, jen málokdo dokáže odolat. Smaženice je totiž to nejjednodušší a zároveň to nejlepší, co si z hub můžete připravit. Stačí přece podusit nakrájené houby a promíchat s vajíčky. Pokud ale chcete od své smaženice něco víc, musíte si s její přípravou trochu vyhrát. Jak dovést její přípravu k dokonalosti? To se dozvíte v následujícím článku.
Obsah článku
Jaké houby patří do smaženice?
Smaženice (nebo také míchanice) je typicky české a slovenské jídlo, které se skládá z hub a vajec. Jak už jeho složení napovídá, jedná se o jednoduchý pokrm, přesto je důležité dát si na jeho přípravě opravdu záležet. Vzhledem k tomu, že první zmínky o smaženici pocházejí už ze 16. století, vyvinulo se velké množství variant této dobroty.
TIP: Mrkněte, jaké nejlepší houby můžete v lese najít
Podle starých receptů bychom do takové správné smaženice měli dát aspoň 10 různých druhů hub. Ne vždy jich ale tolik máme a proto není nutné tuto zásadu dodržet. Každopádně by hub měl být dostatek. Výhodou smaženice je, že do ní nemusí přijít jen krásné kousky, ale snese třeba i babky. To ale neznamená, že můžete zužitkovat i rozmočené a poničené houby. Ty by totiž smaženici proměnily v rozbředlou kaši. Sáhněte tedy radši po kvalitních a zdravých pevných hříbcích jako jsou například pravé houby, holubinky, lišky, ryzce nebo křemenáče, eventuálně po kombinaci těchto hub.
Příprava smaženice
Houby jsou poměrně těžce stravitelné a proto je nezbytné je dobře tepelně upravit. Toho dosáhneme tím, že je nejprve osmažíme dozlatova, pak zalijeme trochou vody, dusíme doměkka a nakonec necháme tekutinu opět odpařit. Smažit můžete i na obyčejném oleji, mnohem lepší volbou však je máslo nebo sádlo. Díky nim bude smaženice jemnější a voňavější. Přestože to není úplně typické, je možné houby zakápnout bílým vínem. Směs bude pak příjemně voňavá.
- Na tuku pak osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, skvělou volbou je šalotka nebo zelená jarní cibulka i s natí. Nejen, že má jemnější chuť, ale smaženice bude díky ní i krásně barevná. Patříte-li mezi milovníky masa, pak rozhodně nezapomeňte na slaninu nebo špek, které smaženici dodají úžasnou masovou chuť. Až na tento základ pak vložíme houby a postupujeme podle popisu výše.
- Pokud je sezona na houby slabší a váš košík nebyl tak plný, jak byste si přáli, nezoufejte. Smaženici je možné nastavit také zeleninou. Přidáte-li k houbám na plátky nakrájenou cuketu nebo lilek, v hotové smaženici je ani nepoznáte.
- Na závěr musíme směs okořeníme. K houbám se skvěle hodí mletý kmín, černý nebo bílý pepř, mletá paprika nebo dokonce i tymián, díky němuž bude mít smaženice originální středomořskou chuť. Je možné přidat i česnek. Sůl budete přidávat k vajíčkům a proto s ní do houbové směsi raději šetřete.
- Teď je na čase přidat vejce. Rozhodně však ne po jednom. Nejprve si je rozklepněte všechna do mísy a rozšlehejte se solí. Pak je vlijte k houbám a promíchejte. Tak se krásně spojí s houbami. Důležitá je tady teplota – vejce se nesmí srazit. Smažíme jen tak dlouho, aby trochu ztuhla. Výsledkem by neměla být úplně dodělaná vajíčka. Vypněte raději trochu dříve, vajíčka na horké pánvi ještě dojdou i po odstavení z ohně.
- Máte-li pánev plnou hotové smaženice, zbývá už jen dozdobit najemno nakrájenou pažitkou nebo zelenou petrželkou. Mezi zajímavé tipy k obohacení chuti rozhodně patří použití strouhaného sýra nebo lanýžového oleje těsně před podáváním.
TIP: Mrkněte na recept na krémovou hříbkovou polévku
Netradiční recepty na smaženici
Nyní máte před sebou talíř vyladěné a voňavé smaženice. Budete-li chtít příště zkusit něco nového, tady máte několik receptů na smaženice netradiční a přesto vynikající.
Maďarská smaženice
Co budete potřebovat: 300 g čerstvých hub (křehkých druhů – žampionů, hříbků…), 1–2 barevné papriky, několik chilli papriček (podle chuti), 50 g másla, 6 vajec, sůl a mletou papriku
Postup: Očistíme houby, papriky a chilli papričky, vše nakrájíme na kousky. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme houby, papriky, papričky a vše opečeme. Přidáme osolená vejce a na závěr dochutíme solí a mletou paprikou. Podáváme na chlebu s máslem a s pažitkou nebo jarní cibulkou.
Židovská smaženice
Co budete potřebovat: 200 g čerstvých hub, 200 g ve slupce vařených brambor, 4 lžíce oleje, 1 střední cibuli, 10 stroužků česneku, 8 vajec, mletý kmín, sůl a mletý pepř
Postup: Uvařené brambory oloupeme, i s houbami nakrájíme na kostky a dáme do pánve s rozehřátým olejem. Přidáme jemně nakrájenou cibuli a česnek a společně opečeme. Přidáme kmín a vejce se solí a mícháme. Hotovou smaženici dochutíme solí a pepřem a podáváme.
Smaženice se zastřeným vejcem
Co budete potřebovat: 1 cibule, 2 stroužky česneku, kousek uzeného masa, 1 malá hokkaido dýně, houby (popř. hlíva nebo žampiony), sůl, pepř, kmín, kapusta Cavolo nero, chilli
Postup: Na pánev dáme lžící přepuštěného másla a na ní orestujeme 1 cibuli nahrubo, 2 nasekané stroužky česneku, kousek uzeného masa na kostičky a 2 tenké klínky dýně na kostičky. Až je dýně měkká, přidáme houby, osolíme, opepříme, přidáme trochu drceného kmínu a orestujeme doměkka a dokřupava. Přidáme toskánskou kapustu Cavolo nero bez řapíku, vejce, chili a dusíme pod alobalem na minimálním plameni.
Závěrem
Smaženice je stálice české kuchyně. Uvařit ji je rychlé a snadné, ale má svá pravidla, která je nutná dodržovat, abyste místo chutného jídla neměli nevzhlednou kaši nevábného vzhledu. V našem článku jste se dozvěděli vše podstatné, aby se vám to nestalo. Tak teď už jen utíkejte do kuchyně a nechte se okouzlit jedinečnou chutí hub a vajec v typicky českém provedení (nebo v jakémkoliv jiném, netypickém).
Zdroje:
- https://magazin.recepty.cz/clanky/houbova-smazenice-6x-jinak-udelejte-ji-klasicky-po-madarsku-ostravsku-nebo-s-masem-1777.html
- https://fresh.iprima.cz/recepty/houbova-smazenice-s-vejci-jednoduchy-recept-na-ceskou-klasiku
- https://www.toprecepty.cz/clanky/3732-dokonala-houbova-smazenice-jaky-tuk-pouzit-cim-houby-dochutit-i-kdy-pridat-vajicka-aby-byl-vysledek-perfektni
- https://happymag.cz/recepty/smazenice-trikrat-jinak-3-recepty-ktere-zvladnete-raz-dva/#google_vignette
- https://www.blesk.cz/clanek/bydleni-hobby-houby/681102/smazenice-z-hub-pozor-na-chyby-ktere-ji-spolehlive-zkazi-co-delame-nejcasteji.html