Hluboký spánek – proč je důležitý a tipy na jeho podporu

Spánek je jedním z nejdůležitějších aspektů našeho života, přesto je často podceňovaný. Kvalitní spánek je základním stavebním kamenem pro naše fyzické i psychické zdraví. V tomto článku se zaměříme na hluboký spánek – prozkoumáme, proč je tak důležitý a řekneme si, jak jej můžeme podpořit.

Význam hlubokého spánku

Hluboký spánek, někdy nazývaný také delta spánek, je fází, ve které naše tělo prochází regenerací a obnovou. Během této fáze se uvolňují růstové hormony, které pomáhají obnově tkání, a tělo se detoxikuje. Hluboký spánek také hraje klíčovou roli v posílení našeho imunitního systému a podporuje paměť a učení.

Jak se projevuje nedostatek hlubokého spánku 

Nedostatek hlubokého spánku může vést k řadě zdravotních problémů, včetně snížené imunity, problémů s pamětí a dokonce i zvýšeného rizika chronických onemocnění. Potýkat se můžete s vysokým krevním tlakem, cukrovkou a srdečními chorobami jako je infarkt myokardu nebo arytmie. 

Faktory ovlivňující hluboký spánek

Kvalitu hlubokého spánku mohou ovlivnit různé faktory. Věk je jen jedním z nich, s postupujícím věkem se často snižuje množství a kvalita hlubokého spánku. Kromě věku má vliv také životní styl a zdravotní stav. 

Stres, nepravidelný spánkový režim a určité zdravotní problémy mohou významně narušit náš hluboký spánek.

Přečtěte si: Jak lépe regenerovat po sportovním výkonu?

Tipy na podporu hlubokého spánku

Existuje několik způsobů, jak podpořit hluboký spánek:

  • Pravidelný spánkový režim: Snažte se chodit spát a vstávat ve stejnou dobu každý den.
  • Příjemné spánkové prostředí: Ujistěte se, že vaše ložnice je temná, tichá a má příjemnou teplotu, doporučuje se spíše nižší teplota okolo 19 °C. Zaměřte se také na kvalitní matraci, která je pro dobrý spánek naprosto zásadní.
  • Omezení elektroniky: Vyhněte se používání elektronických zařízení alespoň jednu hodinu před spaním. Pokud elektroniku musíte používat, noste brýle, které brání modrému světlu, které výrazně ovlivňuje náš cirkadiánní rytmus. 
  • Relaxační techniky: Uvolnění těla pomáhá meditace, hluboké dýchání nebo lehké cvičení, jako je jóga.
  • Zdravý životní styl: Fyzická aktivita a vyvážená strava také zlepšuje kvalitu našeho spánku.
  • Doplňky stravy: Pokud chcete podpořit svůj spánek, můžete sáhnout po doplňcích stravy. Jedním z nich může být CBD olej na podporu spánku, který vám pomůže na cestě za kvalitnějším spánkem, říká Dragan z Cbdstar.cz.

Jak dlouho by měl trvat hluboký spánek

Hluboký spánek by měl zabrat asi 15 až 25 procent z celkové doby spánku. Spíte-li osm hodin, hluboký spánek by měl trvat hodinu až dvě.

Jak hluboký spánek změřit?

S měřením délky hlubokého spánku vám pomohou chytré hodinky, které hodnotí kvalitu spánku na základě pohybů, dýchání a tepové frekvence. Hodinky nejčastěji zaznamenávají čas usnutí, probuzení a délku jednotlivých fází.

Kdy vyhledat pomoc

Pokud potíže se spánkem přetrvávají, je vhodné vyhledat lékařskou pomoc. Chronické problémy se spánkem mohou signalizovat vážnější zdravotní problémy, které je třeba řešit.

Hluboký spánek je klíčový pro naše zdraví a pohodu. Jeho podpora by měla být prioritou v našem každodenním životě. 

Publikováno
V rubrikách Zdraví

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.