Jak uvázat a jak používat trhačky

Moderní doba je pro mnohé z nás neodmyslitelně spjata s pravidelnou péčí o naše zdraví a fyzickou kondici. Proto se také stále větší oblibě těší různé druhy cvičení, ať už doma nebo v posilovně. A jak se rozšiřuje nabídka aktivit, roste také zájem o různé pomůcky, které jsou pro cvičení nápomocné. Patříte-li mezi fanoušky fitness a posilování, jistě jste již stáli před otázkou, jak těžkou činku jste schopni zvednout a zároveň jak to udělat, aby cvičení s velkou zátěží bylo technicky správné, bezpečné a účinné. Nejen pro vás jsou tu trhačky. Co to je a jak se používají? To se dozvíte v následujícím článku. 

Obsah článku

Co jsou trhačky a k čemu se používají?

Trhačky patří mezi základní fitness pomůcky, které mohou usnadnit zvedání již výše zmíněných těžkých závaží. Bývají vyrobeny z pevné látky, jako je například kůže, nylon nebo bavlna a uvazují se jedním koncem k zápěstí a druhým koncem ke zvedanému předmětu. 

Umožňují posílit úchop, díky čemuž dokážete zvednout a déle udržet těžší činku nebo provést více opakování daného cviku. Díky tomu mají také pozitivní vliv na růst svalové hmoty a síly. Toto velmi užitečné sportovní příslušenství je dnes běžné v každé posilovně a není výsadou jen profesionálních kulturistů. K tréninku je používají vzpěrači, crossfiteři, strongmani, bodybuildeři, ale také běžní návštěvníci posilovny, jejichž cílem je zlepšení výkonu a posílení svalů. 

Výhody, které trhačky přináší

Mezi největší výhody užívání trhaček bezesporu patří snížení rizika možného zranění. Tím, že odlehčí úchop, snižují napětí ve svalech, vazech a šlachách. Díky tomu je méně pravděpodobné, že dojde k natržení, přetížení nebo jinému zranění. Dále je to pak větší síla úchopu. Trhačky totiž ulevují prstům, dlaním, zápěstím a předloktím od zvýšené zátěže při zvedání těžkého závaží. Tato pomoc je důležitá zejména u cviků, kde rozhoduje síla úchopu o úspěšnosti pokusu (například mrtvé tahy). Stane-li se úchop pevnějším a spolehlivějším, může se zvýšit osobní maximum u daného cviku nebo počet opakování cviku se stejnou zátěží. Dalším benefitem je, že zvedaný předmět, nejčastěji činka, vám už nikdy nevypadne z rukou. Díky tomu je možné se více soustředit na správné provedení cviku a zvýšit efektivitu cvičení. 

Trhačky jsou vhodné hlavně pro cvičení, jako je mrtvý tah, přítah v předklonu, krčení ramen a mnoho dalších. Obecně můžeme říct, že jsou využitelné pro těžké a přítahové cviky, cvičení zad, posílení zadní strany stehen a posílení vzpřimovačů trupu či břicha. 

Jaké druhy trhaček existují?

 Rozlišujeme několik druhů trhaček. Jsou to:

  1. trhačky se smyčkou – jedná se o klasické omotávací trhačky v různém provedení (například z kůže, protiskluzové tkaniny) i délce. Jsou velikostně přizpůsobivé a omotávají se okolo zápěstí. Na hřbetu ruky bývají tyto trhačky vybaveny polstrováním, protože největšímu tlaku je při zvedání vystavena právě tato oblast. Nevýhodou tohoto typu trhaček může být náročnější omotávání kolem činky a to zejména v případě druhé ruky. 
  2. osmičkové trhačky – mají tvar číslice 8, jedná se tedy o dvě spojená oka. U tohoto typu trhaček je celá dlaň v kontaktu s činkou. Nevýhodou může být, že se nedají stáhnout a upevnit jako smyčkové trhačky. 
  3. trhačky s háky – tyto trhačky jsou většinou vyrobeny z kvalitní oceli, kůže nebo protiskluzové tkaniny a díky tomu zabrání zpětnému otevření i při velmi vysoké zátěži. Není nutné je omotávat kolem zápěstí a pohodlně sedí na většinu standartních tyčí. 
  4. gripy – tento typ trhaček je velkým pomocníkem proti vzniku puchýřů či mozolů. Je možné využít gripy gymnastické (jako náhradu fitness rukavic) nebo klasické neoprenové gripy s protiskluzovým potiskem. Ten zvyšuje kvalitu úchopu. 

Jak správně uvázat trhačky

Správný úvaz trhaček je nezbytný pro jejich efektivní a bezpečné používání. Ze začátku se musíte trochu soustředit, ale během krátké doby se pro vás uvazování stane samozřejmostí, nad kterou už nebudete muset přemýšlet. 

Konec trhačky nejprve provlečete okem a tím vytvoříte smyčku. Smyčkou protáhnete ruku tak, aby volný konec ležel na dlani. Smyčku poté lehce utáhněte, aby nebyla příliš volná. Poté položte ruku na činku a volný konec obtočte spodem okolo ní jednou či vícekrát. Takto obtočenou trhačku na konci zajistěte pevným úchopem rukou. Tento postup zopakujte i u druhé ruky a vše je připraveno na cvičení. Pro uvolnění trhačky po skončení cvičení stačí pouze povolit stisk a trhačku odmotat z činky. 

U osmičkových trhaček je postup odlišný. Zde protáhnete ruku okem až po zápěstí a postavíte se k čince. Druhou smyčku poté protáhnete pod ní a nasadíte na stejné zápěstí. Postup zopakujete u druhé ruky a můžete začít cvičit. Pro uvolnění osmičkové trhačky stačí pustit osu a stáhnout horní smyčku ze zápěstí. 

Závěrem

Trhačky jsou moderní a velmi efektivní pomůcky, díky kterým se můžete pustit do zvedání těžkých závaží.  Je však vhodné užívat je pouze u opravdu těžkých závaží, většího počtu opakování nebo delších výdrží, u nichž nestačí váš úchop. Díky trhačkám bude vaše cvičení efektivnější, příjemnější a také bezpečnější. Trhačky se tak stanou vašim pomocníkem na cestě k vysněným výkonům. Na závěr jedno malé upozornění – přes všechny jejich výhody se nedoporučuje cvičit pouze s trhačkami. Důsledkem by mohlo být oslabení vašeho přirozeného úchopu a proto nesmíme zapomínat na správnou techniku přirozeného úchopu a posilování předloktí. 

Zdroje:


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Vybavení

Od Markéta Kuníková

Jmenuji se Markéta, je mi 33 let a kromě toho, že jsem nadšená učitelka střední školy, zapálená speciální pedagožka a neúnavná fanynka pečení všeho možného, jsem taky máma úžasné čtyřleté holčičky. Život si neumím představit své rodiny, dobrého jídla, hudby a velkého množství černého čaje English breakfast.