Zkrácené svaly a šlachy – jak na ně vyzrát?

Zkrácené svaly a šlachy jsou problémem, který může postihnout každého, zvláště ty, kteří vedou aktivní život. Ačkoli mohou být někdy přehlíženy, mají významný dopad na naši mobilitu, flexibilitu a celkovou schopnost pohybu. Jak vyzrát na zkrácené svaly a šlachy?

Proč se svaly zkracují: Příčiny a důsledky

Zkrácení svalů je často výsledkem dlouhodobé zátěže a nedostatečného protažení. Při aktivitě se svaly přirozeně zkracují, ale pokud nejsou pravidelně a správně protahovány, mohou zůstat trvale zkrácené. Toto zkrácení vede k omezení pohybu a může způsobit bolest či zranění. Svaly mají zkráceny nejčastěji aktivní sportovci a lidé s jednostranným zatížením

Na druhou stranu jsou tu lidé, kteří vedou sedavý životní styl a nedělají žádnou pravidelnou aktivitu. Ti mohou mít svaly oslabené, ale ne nutně zkrácené – protože nejsou vystaveni opakovanému cyklu zkracování a natahování, který je typický pro aktivní jedince. To ovšem neznamená, že byste neměli nic dělat. 🙂

Nejčastěji zkrácené svaly

Zkrácení často postihuje svaly s posturální funkcí, které se podílejí na držení těla. K nejčastěji zkráceným svalům patří lýtkové svaly, ohybače (flexory) kolena a kyčle, vzpřimovače páteře, prsní svaly a svaly spojené s lopatkami a krkem. Tyto svaly jsou náchylné ke zkrácení kvůli jejich neustálé aktivitě a důležitosti v každodenním pohybu.

💡 TIP: Pro zkrácené lýtkové svaly můžete použít protažení se „špičkou“ chodidla o stěnu, pro flexory kolena položení nohy na vyvýšené místo a pro ohybače kyčle výpady. Vzpřimovače páteře protáhnete lehnutím na záda s pokrčenými koleny přitisknutými k hrudníku. Pro prsní sval se hodí leh na okraj postele s uvolněnými pažemi. A zvedače lopatky protáhnete sedem s přisednutou rukou a úklonem hlavy do strany.

Dynamický vs. statický strečink

Dynamický a statický strečink jsou dvě základní metody, které se používají k uvolnění a zlepšení flexibility svalů. Každá z nich má své specifické využití a přínosy. Dynamický strečink je ideální před fyzickou aktivitou a zaměřuje se na aktivní pohyby, zatímco statický strečink je vhodnější po aktivitě a zahrnuje držení pozic na delší dobu pro hluboké protažení. Je důležité pochopit rozdíly a aplikovat obě metody správně pro maximální efekt.

Dynamické protahování

  1. Provádějte těsně před výkonem.
  2. Používejte švihové pohyby, ale nikdy nepřekračujte bolestivou hranici.
  3. Střídejte opačné pohyby.
  4. Procvičujte svaly, které budete zapojovat.
  5. Cítit se musíte po strečinku dobře a bez bolesti.

Statické protahování

  1. Protažení do nebolestivé krajní polohy.
  2. V krajní pozici prodýchejte (3-7x) bez hmitání.
  3. U hypermobilních kloubů nejít až do krajní pozice.
  4. Protažení celého těla, zejména zapojovaných svalů.
  5. Po strečinku byste se měli cítit lépe než před ním.

Pasivní protahování

Pasivní protahování je druh strečinku, kdy vám s protahováním pomáhá druhá osoba nebo využíváte váhu vlastního těla.

Cviky na zkrácené svaly a šlachy

Záda a krk:

  • Protažení krku: sedněte si rovně na židli a pomalu naklánějte hlavu k jednomu rameni, držte po dobu 15-30 sekund.
  • Protažení horní části zad: jděte na všechny čtyři a postupně posunujte hýždě k patám, zatímco ruce protahujete před sebe.

🖥️ Mezi velmi časté problémy s bolestí beder patří dlouhodobé sezení, případně špatné sezení u počítače. Přečtěte si: Jak sedět u počítače?

Na hrudník:

  • Otevírání hrudníku: Postavte se rovně a spojte ruce za zády. Pomalu zdvihejte ruce nahoru, zatímco hrudník vystrčíte vpřed.

Na ruce a zápěstí:

  • Flexe zápěstí: Natáhněte ruku před sebe, s prsty směřujícími nahoru. Pomocí druhé ruky jemně zatlačte na prsty.

Na nohy:

  • Protažení hamstringů: Sedněte si a natáhněte jednu nohu před sebe, zatímco druhou ohněte v koleni. Předkloňte se směrem k natažené noze.
  • Protažení kvadricepsu: Stůjte na jedné noze a ohněte druhou nohu za sebe, chytněte ji za kotník a přitáhněte směrem k hýždím.
  • Achillova šlacha a lýtko: Postavte se ke zdi a jednu nohu dejte za sebe, obě nohy mějte na zemi a kolena mírně ohněte. Následně se snažte přitisknout paty k podlaze.

Na kyčle:

  • Protažení přeskokem: Začněte na všech čtyřech a poté přesuňte pomalu jednu nohu mezi ruce. Druhou nohu natáhněte za sebou a snižte se na podložku.
  • Vnitřní stehna: Sedněte si a spojte chodidla u sebe, kolena směřujte ven. Jemně tlačte kolena směrem k podlaze.

Protažení celého těla je důležité pro udržení flexibility a prevenci problémů spojených se zkrácenými svaly a šlachami​

Kontrolované kloubní rotace – CARS

Při protahování nezapomínejte ani na své klouby a jejich flexibilitu. Protahování CARS ve spojení s cviky na protažení zkrácených svalů a šlach může být to, co vaše tělo potřebuje.

Kontrolované kloubní rotace (CARS) jsou aktivní rotační cvičení, která zvětšují a kontrolují rozsah pohybu kloubů. Tato metoda, cílená na zvýšení kloubní flexibility a stability, poskytuje intenzivní zpětnou vazbu nervovému systému díky využití mechanoreceptorů v kloubním pouzdru. CARS připravují kloub na širší rozsah pohybu a silové výzvy, přičemž aktivní, multidirekční přístup podporuje nervosvalové propojení a kinestetické vnímání.

Fyzioterapie a zkrácené svaly

Fyzioterapie poskytuje různé metody pro pomoc s zkrácenými svaly, včetně radiální rázové vlny, post-izometrické relaxace (PIR), reciproční inhibice, tepelné terapie a strečinku. Tyto techniky cíleně snižují napětí ve svalech, zvyšují prokrvení a podporují uvolnění, což umožňuje efektivnější a bezpečnější protažení zkrácených svalů.

Odborné vyšetření zkrácených svalů fyzioterapeuty je zásadní pro správnou diagnostiku a plán léčby. Vyšetření zahrnuje posouzení stavu a funkce svalů, aby bylo možné přesně identifikovat problematické oblasti a navrhnout efektivní terapeutický přístup.

Strečink a posilování – prevence proti ochablému a zkrácenému tělu

Pro udržení zdravých a silných svalů je klíčová kombinace pravidelného strečinku a posilování. Strečink pomáhá udržet svaly pružné a předchází zkrácení, zatímco posilování podporuje jejich sílu a odolnost. Tato kombinace nejen zlepšuje celkovou tělesnou kondici, ale také snižuje riziko zranění a podporuje efektivní pohyb. Důležitý je konzistentní a vyvážený přístup, který zahrnuje různé druhy cvičení pro celkovou pohyblivost a sílu.

Od Petr Krauz

Podnikatel, milovník cestování s blogem Krauzovinacestach.cz a amatérský sportovec. Zajímám se o zdravou výživu, biohacking, ze sportů mám rád cyklistiku (trailbike), lyžování, vysokohorskou turistiku a cvičení ve fitku.