Křečové žíly a sport: Jak to jde dohromady?

Křečové žíly mohou znamenat zásadní překážku i pro rekreační sportovce. Přestože se obecně pohyb doporučuje jako prevence rozvoje křečových žil a některé typy pohybu se doporučují i po propuknutí onemocnění, proti mnohým sportům odborníci důrazně varují. Jak tedy sportovat, pokud se řadíte mezi pacienty s tímto onemocněním?

Obsah článku

Jsou všechny křečové žíly problém?

Žilní nedostatečnost má mnoho podob a mnoho fází rozvoje. Už malé děti mohou například trápit drobné metličkové žilky ve tvářích, které se mohou výrazněji objevit třeba pár týdnů po porodu nebo během horkých dnů či zadýchání se. Zejména s rostoucím věkem mohou být metličkové žilky nejen v obličeji viditelné trvale. Zpravidla jde ale pouze o kosmetický problém, který nemá žádné negativní zdravotní dopady a sportovně vás nijak nelimituje.

Z hlediska sportovních aktivit jsou tak na obtíž zejména velké křečové žíly na dolních končetinách. Ty bývají okem patrné především v oblasti holení a lýtek, kde viditelně vystupují v podobě klikaticích se cévních kreseb. Tyto žíly mohou vedle kosmetického problému také vyvolávat svědění, bolest, pocit těžkých nohou a další nepříjemné komplikace.

Nenáročný pohyb jako skvělá prevence i zmínění rozvoje onemocnění

Zejména pravidelný pohyb včetně rekreačního sportu je obecně doporučován jako vhodná prevence rozvoje křečových žil. Pravidelná fyzická aktivita ostatně vašemu tělu prospěje celkově a sníží i riziko rozvoje mnoha dalších onemocnění.

Vyvarovat byste se měli dlouhodobého sezení nebo stání a přetěžování nohou. Dvojnásob to platí ve chvíli, kdy se křečové žíly na těle objeví. V takovém případě už k vám lékaři budou obvykle přísnější a některé sporty vám zakážou, nebo alespoň důrazně nedoporučí vykonávat. Místo toho vám bude doporučeno navléct kompresní punčochy například značky Jobst a vyrazit na dlouhou procházku.

Právě dlouhodobý přirozený pohyb totiž patří k tomu, co je i v případě rozvoje onemocnění doporučováno na prvním místě. Preferovat byste měli procházky, plavání a další méně náročný pohyb, u kterého nohy sice procvičíte, ale nezatěžujete je nad únosnou míru.

Vyhýbat byste se měli „běhavým“ sportům, ať už jde o běhání jako takové, nebo například o tenis, squash či badminton. Vhodné nejsou ani silové sporty, jako je vzpírání.

Konečné slovo by měl mít ošetřující lékař

Nejste rozhodně sami, komu křečové žíly komplikují vykonávání oblíbeného sportu. U někoho znamenají křečové žíly konec desítky let dlouhé „kariéry“. Lékaři ale zpravidla mají pro své pacienty pochopení a společně s nimi se snaží najít cestu, jak se sportu věnovat. Poraďte se tedy se svým lékařem o tom, jak si se situací poradit a jaké kroky konkrétně učinit.


Přečtěte si také

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, která si našla oblibu ve cvičení a vyvážené stravě. Mezi mé oblíbené aktivity patří fitko, pilates, zumba, procházky s pejskem a v poslední době také vaření a zkoušení nových věcí. Zálibu jsem si našla také v cestování - mým snem je procestovat svět!