Jak správně chodit, abyste předešli zničení těla

Chůze bývá označována za nejlepší a zároveň nejlevnější způsob cvičení. Aby tomu tak skutečně bylo, musíme se vyvarovat chyb, které při chůzi obvykle děláme, musíme se naučit chodit zdravě. O jaké chyby se jedná a proč je pro nás chůze tak důležitá? Těmito otázkami se zabývá následující článek.

Obsah článku

Proč je chůze zdravá

Chůze je pro lidský organismus přirozeným pohybem, který má mnoho zdravotních benefitů:

  • chůze je výborným kardio cvičením, které upravuje hladinu cholesterolu v krvi a snižuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Doporučuje se chodit alespoň 30 minut denně,
  • pravidelná chůze také snižuje riziko vzniku závažných onemocnění jako je cukrovka, některé typy rakoviny nebo onemocnění žil dolních končetin,
  • každodenní svižná procházka pomáhá v boji s nadváhou nebo obezitou, dodává lidskému tělu energii a zlepšuje náladu.

Jaké chyby děláme při chůzi nejčastěji

Chybná chůze může způsobovat hned několik zdravotních problémů, jedná se například o bolesti hlavy, zad, kyčlí, ostruhy na patách, propadlou nožní klenbu nebo brnění rukou. Prvotní rozpoznání, jestli při chůzi děláme nějaké chyby je velmi jednoduché a zvládne ho každý – chůze totiž nesmí bolet. Jakákoliv bolest během procházky napovídá, že naše chůze není zdravá.

Nejčastější chyby při chůzi:

  • dupání – když při chůzi našlapujeme příliš prudce přes patu, vytváříme silné otřesy, které se přenášejí na kotníky, kolena, kyčle, páteř i hlavu a zatěžují je,
  • chůze s předsunutou hlavou – těžiště hlavy se posouvá dopředu a to více namáhá záda a trapézové svaly,
  • hrbení se – pouze vzpřímená chůze je zdravá. Pouze pokud máme rovná záda, rozloží se nárazy při došlapu rovnoměrně,
  • našlapování přes špičku – dochází k nadměrnému zatěžování Achillovy paty.

Odstranění chybných stereotypů při chůzi

S rozpoznáním a odstraněním chybných návyků při chůzi nám pomůže fyzioterapeut, ten nás také naučí cviky, díky kterým nedostatky při chůzi odstraníme. Další možností je cvičení na balančních pomůckách, jako jsou balanční podložky, desky a míče. Toto cvičení posiluje hluboký stabilizační systém, který zajišťuje správné držení těla. Posiluje také břišní svaly a svaly, které upínají velké klouby.

Obnovení správných pohybových stereotypů zajistí také senzomotorická stimulace, která se zaměřuje na automatickou aktivaci svalů a na to, aby byl náš pohyb koordinovaný a co nejméně náročný. Pokud se nám podaří rozpoznat chyby, které při chůzi děláme, a tyto chyby pak odstranit, bude pro nás chůze mnohem příjemnější a budeme chodit s mnohem větší radostí.

Jak zdravě chodit

Základem zdravé chůze je správný postoj. Měli bychom stát vzpřímeně, ramena mírně zatáhnout dozadu, paže nechat volně podél těla, rozšířit hrudník a zlehka zatáhnout břicho. Hmotnost těla by měla být rovnoměrně rozložená do chodidel. Správný postoj pomáhá optimalizovat postavení kloubů, svalové napětí i funkci vnitřních orgánů.

Při odrazu by měla být hmotnost rovnoměrně rozložená do chodidla zadní nohy. Došlap by měl být citlivý a tichý. Měli bychom došlapovat měkce na patu, pak váhu postupně přenášet ke špičce. Kroky by měly být plynulé, stejně dlouhé a spíš kratší. Nácvik správné chůze bychom měli provádět pomalu a vědomě, postupně zvyšovat tempo.

Choďte naboso

Chůze naboso je pro lidské tělo naprosto přirozená, a když zvolíme správný terén, bude i velice příjemná. Při chůzi bez bot se aktivují svaly zajišťující správné držení těla, posiluje se střed těla, zlepšuje se naše rovnováha a koordinace pohybů. Chůze naboso snižuje stres, podporuje imunitu, aktivuje receptory na chodidlech a zajišťuje lepší prokrvení chodidel.

Terénem vhodným pro chůzi naboso určitě není asfalt a další tvrdé povrchy. Nárazy paty na tvrdý povrch se totiž přenášejí do kloubů, což může způsobit bolest v kolenou, v kyčlích, bolesti hlavy a krční páteře. Pro procházku bez bot je ideální tráva, písek a jiné přírodní povrchy.

Co jsou bosoboty

Novinkou a možná i hitem několika posledních let jsou takzvané bosoboty neboli barefoot boty. Co přesně tento název znamená a jaké jsou výhody barefoot bot? Tento typ obuvi by měl dovolit noze, aby se pohybovala svobodně a přirozeně, tak jako při chůzi naboso. V botě by měl být dostatek místa pro prsty, měla by být pružná a ohebná, při chůzi by měla kopírovat pohyb chodidla. Podpatek je minimální a podrážka velice tenká. Boty by měly být lehké a nezatěžovat nohy.

Většina klasických bot má úzkou špičku, která stahuje prsty, a podpatek, který nepřirozeně naklání chodidlo a mění rovnováhu celého těla. Vysoká a pevná podrážka pak tlumí nerovnosti terénu. Barefoot obuv tyto nedostatky eliminuje, osvobozuje nohy a dává jim možnost chodit přirozeně.

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.