Velký průvodce výběrem běžecké obuvi

Běhání patří k nejoblíbenějším sportům na světě. Potřebujete jen kvalitní běžeckou obuv, sportovní oblečení a můžete vyrazit. Výběr běžecké obuvi je ale dobré nepodcenit, zejména pokud s během teprve začínáte.

Kvalitní běžecká obuv je důležitá

Abyste si kvůli běhání nepřivodili nějaký nepříjemný úraz a mohli se věnovat správné technice, je důležité nepodcenit výběr kvalitní běžecké obuvi. 

Před nákupem je dobré posoudit:

  • Typ běhání – jakému běhání se hodláte věnovat, budete běhat spíše po asfaltu, nebo dáváte přednost přírodnímu terénu.
  • Velikost a tvar nohy – běžecké boty musí skutečně dobře sedět, nechte si proto přesně změřit velikost vaší nohy, boty by měly být dostatečně prostorné na špičce, aby se prsty mohly přirozeně pohybovat.
  • Pronace nebo supinace – pronace a supinace se týká způsobu, jakým se vaše noha otáčí dovnitř nebo ven při chůzi nebo běhu. Někteří lidé mají přirozenou pronaci, někteří nadměrnou a jiní nedostatečnou. Výběr správných bot může pomoci předejít zraněním. 
  • Kolik vážím? – platí, že čím je těžší běžec, tím vyšší musí mít jeho obuv tlumení, chráníte tím své klouby a pohybový aparát před otřesy. Výborným tlumením se mohou pochlubit např. běžecké boty HOKA.

Rozdělení běžecké obuvi podle povrchu aneb kde budu nejčastěji běhat

Silniční boty

Silniční boty jsou vhodné pro běžce, kteří rádi běhají v ulicích a parcích. Mají hladkou podešev s mělkým dezénem, který dobře přilne k betonu, asfaltu nebo udusané pěšince.

Silniční boty mají také výrazné tlumení, to zajišťuje pohodlný došlap a ochranu pohybového aparátu před otřesy. 

Silniční obuv je obecně velmi pohodlná a její svršek bývá vyroben z pružného a prodyšného materiálu.

Trailové boty

Trailové boty jsou výrazně tvrdší než silniční, protože potřebují zvládat náročný přírodní terén. Tlumící funkci zde plní měkký přírodní povrch, po kterém běháte. 

Podešev je pružná a tak se snadno přizpůsobí každému povrchu. Svršek boty je silnější a pevnější než u silničních bot, protože naši nohu musí ochránit před kamínky a větvičkami. Některé trailové běžecké boty mají také zesílenou špičku.

Univerzální boty

Pokud se rozhodnete, že chcete běhat ve městě i v přírodě, existují samozřejmě i univerzální běžecké boty. Takové boty si dobře poradí s přírodním terénem a mají i dostatečné tlumení pro běh na silnici. 

Rozdělení běžecké obuvi podle intenzity běhu

  • objemová bota (tréninková bota) – uzpůsobena k nabíhání velkého množství kilometrů, vhodné pro hobby běžce a začátečníky, velmi pohodlná a má vyšší míru tlumení a silnější podrážku
  • závodní bota – opak tréninkové boty, je tvrdší, minimalistická, rychlá a lehká, pro krátké a rychlé úseky, mají střední či nízké tlumení
  • tempová bota – vhodné pro kratší trasy (méně než 20 km týdně), které běháte rychlejším tempem, mají střední až nižší tlumení

Jaký mám došlap?

Při nákupu běžecké obuvi je nejlepší se poradit s odborníky ve specializované prodejně, kde vám změří úhel došlapu. Zjistí tak, zda máte neutrální došlap, sklon k pronaci (vychylování kotníku směrem dovnitř) nebo sklon k supinaci (vychylování kotníku směrem ven). Díky tomu vám pomohou vybrat vhodnou běžeckou obuv, tak abyste si běháním neublížili.

Jakou vybrat velikost

Běžecká obuv by měla být asi o jedno až dvě čísla větší než běžná obuv. Před palcem byste měli mít mezeru 1 až 1,5 cm, protože při běhu naše chodidla natékají (zejména v letních měsících).

Tip: Běžecké boty je vhodné zkoušet spíše v odpoledních hodinách s ponožkami, ve kterých běháte.

Pokud si obuv chcete objednat online, obkreslete si vaše chodidlo na papír a přesně jej změřte.

Hmotnost bot

Běžecké boty standardně váží 190 až 330 g. U těžší boty je potřeba vynaložit více energie k odrazu chodidla od země. 

Podle hmotnosti se rozdělují do těchto kategorií:

  • extra lehké – hmotnost do 200 g
  • lehké – hmotnost 200 až 240 g
  • běžné – hmotnost 250 až 290 g
  • těžké – hmotnost od 300 g
Publikováno
V rubrikách Vybavení

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.