8 tipů, jak začít cvičit a nepřestat

Svět je stále rychlejší, nepříjemnější a náročnější. Abyste to zvládli, je nejdůležitější zůstat pohromadě. Jako pár, jako rodina, jako jednotlivec, ale i jako tělo. Stejně jako někde jinde v přírodě je všechno spojené a není možné to urychlit, obelstít nebo jinak odejít. Takže vstávejte a cvičte!

Pokud patříte k těm, co jsou věčnými začátečníky, které mají na svém kontě pár nezdarů nebo jojo dopadů, hledání vlastní vnitřní inspirace může být výzvou. Proto pro vás máme několik skvělých nabádání od těch, kteří cvičí běžně a mají osvědčené recepty na strýčka výmluvu. Tak jdeme na to!

1. Všichni známe ta předsevzetí: od pondělí, od pondělí, na nový rok…

Nepřipravujte se, začněte hned! V den, kdy nezačnete cvičit, prohrajete dvakrát – poprvé tím, že neuděláte žádné pokroky, a podruhé tím, že si dáte něco ještě politováníhodnějšího – závazek. Začněte hned a malými krůčky. Navíc, nemusíte hned začít cvičit, běžte se například věnovat raketovým sportům, kde se skvěle proženete!

2. Neustupujte a nevzdávejte to, jakmile se na to necítíte

Nevstupujte do výměny názorů „měl bych/neměl bych“, abyste si zacvičil např. fitness. Pro začátek ze všech, nikdo nemá rád tento stav, a za druhé je vždycky vysoká pravděpodobnost, že ta apatická stránka vaší mysli nad vámi vyhraje. Tak proč to riskovat, že? Prostě jen berte trénink jako součást hygieny, jako je čištění zubů.

3. Vyhýbejte se dilematu

Abyste se vyhnuli dilematu, zda jít, nebo si vůbec neplánovat trénink, dejte si závazek. Několik jedinců může jít tak daleko, že si domluví s trenérem hodiny ve cvičebním centru. Proto je nemůže jen tak zrušit a nemá smysl, abyste se stresovali při rozhodování, zda jít, nebo nejít. Dalším druhem závazku může být zapojení se do nějaké výzvy nebo soutěžení s kamarádem. Je to zábava a záleží na vás, jak to celé vezmete.

4. Přestaňte se na sebe dívat do zrcadla a nechoďte neustále na váhu

Bolí vás záda, třeští vám hlava, padají vám víčka. Tělo není stroj a v životě je opravdu jen výjimečně málo okamžiků, kdy se ocitnete ve fyzickém a psychickém stavu, u kterého prostě nemůžete objevit vadu. Ti, kdo chtějí být zcela bezchybní, si ho nemohou nikdy navodit. Skutečně vstát a projít se má svou hodnotu. A každý trénink se počítá. Vskutku i v případě, že prostě uděláte jen 20 procent tréninku. Naopak, co je dobré udělat než začnete cvičit je změřit si BMI, protože výpočet BMI umožňuje zjistit, zda máte optimální váhu pro svou výšku a tělesný typ. Pomocí výpočtu BMI můžete také zjistit, zda jste příliš hubení nebo příliš tlustí, což může mít negativní vliv na vaše zdraví. Například pokud máte BMI vyšší než 25, můžete být vystaveni vyššímu riziku vzniku některých zdravotních problémů, jako je vysoký krevní tlak nebo cukrovka. Naopak pokud máte BMI pod 18,5, může to znamenat, že máte nedostatečnou tělesnou hmotnost a můžete být ohroženi nedostatkem živin a dalšími zdravotními komplikacemi. Výpočet BMI je tedy užitečný nástroj pro monitoring vašeho tělesného stavu a pomáhá vám udržovat si optimální váhu pro vaše zdraví a pohodlí. Vzorec je jednodůchý, ale ještě jednoduší je udělat výpočet BMI online, třeba na webu KetoDiet.cz.

5. Cvičení je návykové!

Čím pravidelnější je váš program cvičení, tím méně se musíte do cvičení nutit. Vaše tělo se vám odmění za to, co pro něj děláte. Neodměnilo se vám zatím jen s ošoupaným zadkem z neustálého sezení, stejně jako bolestí zad? Určitě změňte svůj pohled na svět. Přestaňte se po tréninku věnovat tomu, co vám škodí. Začněte si vědomě všímat pozitivních změn, a to i přesto, že mohou být zpočátku nenápadné a těžko viditelné. Neváhejte si je i vytvořit sami, vaše tělo je bude s nadšením přijímat.

6. Nemáte energii? Peníze, čas, prostor?

I toto je problém dnešních dnů. Proto hledejte řešení, na své problémy. Hodiny ve cvičebním centru s trenérem můžete vyměnit za výuku angličtiny nebo hru na kytaru. Nepochybuji o tom, že přijdete na něco, co budete moci využít ke vzájemné pomoci. Objevte cvičební centrum s eliptickými trenažéry a s dětským koutkem. Nebo s rychlým cvičením. Mnohem lepší je intenzivní půlhodina než nic.

Přesuňte cvičení z posledního místa na seznamu úkolů na začátek. Všechno může počkat, vy ale ne, zdraví máte jen jedno. Jen od teď máte deset dalších důležitých věcí, které musíte udělat? Zařaďte si nultý rámeček. Vstávejte brzy. Rozdělte si povinnosti. Vyčistěte vchod. Nebude to šílenství.

7. Fyzička a psychika

Tělesná pohoda nebo nepohoda ovlivňuje duševní pohodu, a zase naopak. Vzájemně se táhnou do bláta nebo se mohou táhnout nahoru. Existují dva druhy jedinců. Ti, kteří se k dobré náladě dopracují pohybem, a ti, kteří dokážou pracovat se svým vědomím, aby tělo uvolnili. Víte, ve které skupině máte místo a co pro vás funguje lépe? Je to příprava na náladu, nebo rozjímání na únavu a stres? Je možné, že budete moci dělat obojí!

8. Láska ke cvičení prochází žaludkem

Toto rčení se používá i trochu jinak, ale v obou případech to funguje. Jakmile jíte neefektivně, máte na cvičení málo energie (a nejen na cvičení). Když vám svědomí dává všechny čokoládové zavrženíhodné pochoutky posledních dnů, budete mít nulovou inspiraci vklouznout do tepláků. V případě, že budete jíst pozdě nebo nesprávně, budete bojovat s tréninkem a s nafouklým břichem. Dáma má místo v posilovně, ale ještě předtím musí zapracovat v kuchyni na svém jídelníčku. Tam by si měla naplánovat stravu a nápoje, které jí budou ku prospěchu, což podpoří, nikoli zničí její zdravý životní styl. A to samé platí i pro pány!


Přečtěte si také

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.