Jak vybrat cyklistickou přilbu

Ať už jste pohodový jezdec, který si užívá jízdu na jednoduché převodovce, nebo mistr, který se chystá na následující terénní smršť, je pro vás ochranná cyklistická helma na kolo nezbytností. Díky neustálému vývoji materiálů a ergonomie jsou moderní ochranné čepice extrémně lehké, pohodlné a bezpečnější než kdykoli předtím. Tedy, za předpokladu, že máte na hlavě správně padnoucí kus. S naším bodovým návodem objevíte padnoucí ochrannou helmu bez námahy! A to skutečně z pohodlí svého domova.

Jak vybrat cyklistickou přilbu

Změřte si obvod hlavy

Vezměte si svinovací metr a pečlivě změřte obvod hlavy asi 2-3 cm nad úrovní obočí a uší. Nade vší pochybnost dbejte na to, aby byl metr vodorovně. V případě, že nemáte doma metr, můžete použít naši perfektní pomůcku. Obvod hlavy změřte pomocí provázku a poté jej změřte běžným metrem. Jakmile máte hotovo, stačí se podívat po obchodech, které vedou danou velikost a jít se na ni podívat osobně. A samozřejmě ji i vyzkoušet!

Měření obvodu hlavy:

  • Krejčovský metr veďte v nejširším místě hlavy nad ušima přes spánky a 2 cm nad obočím

Utáhněte ji, aby seděla pevně

Jakmile se helma dostane k vám domů (pokud ji objednáte online), je čas ji vyzkoušet. Nasaďte si ji. Přední linie by měla být oněch odměřených několik centimetrů (nebo méně) nad obočím, což zajistí celé vaše čelo, nebo čelo vašeho dítěte. V tomto okamžiku upevněte helmu zezadu pomocí připojeného zadržovacího systému. Vaše hlava by měla v současné době pohodlně vyplňovat celý prostor. Ujistěte se, že na žádném místě necítíte tlak ani bolest, která by ukazovala na špatně změřené rozměry.

Po utáhnutí otevřete pusu

Připojte dva popruhy vycházející z přilby pod bradou a připevněte si tak novou helmu. Změňte délku pásků tak, aby se mezi ně a bradu vešel maximálně váš ukazovák. V tu chvíli zkuste doširoka otevřít ústa. Měli byste cítit pevný, ale ne nesnesitelný tlak na horní části hlavy.

Pořádně zatřeste hlavou

Zkuste na nasazenou helmu ze všech stran řádně zatlačit a mírně zatřeste hlavou. Helma by se neměla zásadně pohybovat. Ne více než o jeden nebo dva centimetry. V případě, že je pohyb patrný, upevněte přilbu pomocí zadržovacího systému a zkuste proces zopakovat. Nic se nehýbe ani netlačí? Gratulujeme k výběru dokonalé ochrany hlavy! Popadněte své krásné kolo a vyrazte do ulic!

Víme, jak změřit hlavu, podle čeho vybírat dal?

  • Kategorie — dámské, dětské, unisex
  • Přilba a její využití
  • Certifikace a bezpečnost
  • Materiál
  • Hmotnost
  • Odvětrání
  • Konstrukce
  • Vzhled

Jaké jsou kategorie cyklistických přileb?

  1. Unisex helmy — přilby hlavy pro dámy a pány
  2. Pánské helmy — pro muže
  3. Dámské helmy — přilby hlavy vyloženě pro ženy
  4. Dětské helmy — přilby pro naše nejmenší

Kde budete jezdit?

  • Silniční přilby — hlavní roli hraje hmotnost a funkční odvětrávání, jsou vhodné na pouliční i krosová kola.
  • MTB přilby — mají silnější konstrukci, mají sluneční clony, hodí se na horská a silniční kola
  • Městské přilby — výborné ochranné helmy vhodné do města, na městská kola.

Dbejte při výběru na certifikace

I když se může zdát, že výběr cyklistické helmy není nijak důležitý nebo složitý, opak je pravdou. V obchodech můžete narazit na obrovské množství přileb, a to jak značkových, tak neznačkových. Kvalitnější zboží byste měli být schopni rozeznat podle toho, že ochranné čepice pro cyklisty by měly být certifikované. To by mělo zajistit, že vás přilba skutečně ochrání před zraněním. Přilby prodávané v České republice musí splňovat normu ČSN EN 1078, jinak se na krabicích můžete setkat i s jinými označeními (ze zahraničí) CPSC, SNELL B90A, CE a AS/NZS.

Správná volba materiálu

Kromě toho se mohou osobní ochranné helmy od sebe lišit z hlediska způsobu a druhů technologií při výrobě. Existují dva druhy generace ochranných čepic, konkrétně technologie in-mold nebo technologie lepení. Předchozí strategie vypadá tak, že se pěna napustí do plastové skořepiny a obě části se díky vysokým teplotám a tlakům společně propojí.

Druhá technologie — lepení — může být o něco jednodušší, polystyrenová vložka je poctivě nalepena do vnější skořepiny. Pokud jde o pevnost helmy, ty vyrobené pomocí in-mold technologií bývají mnohem lepší. K tomu je tento druh ochrany hlavy lehčí, ale na druhou stranu výrazně dražší.

Hmotnost hraje důležitou roli

Pokud si vybíráte ochrannou helmu, měli byste se nade vší pochybnost ujistit, že je co nejlehčí. Zvláště zdatní cyklisté vydrží na kole jezdit i několik hodin. Ať už to přijmete, nebo ne, při delších vyjížďkách si váhy všimnete, takže je nejlepší vybrat co nejlehčí druh přilby pro vaše pohodlí. Ty váží zhruba dvě stě dvacet gramů. Mezi lehké materiály patří karbon, aramid nebo kevlar.

Mějte na paměti i dobré větrání

Dále by vámi vybraná ochranná helma měla být dobře větraná, abyste se v letních dnech v ochranné helmě příliš nepotili. Kvalita větrání nezávisí na počtu, ale na velikosti větracích otvorů.

Zohledněte i zapínání

Při výběru přilby na kolo byste se navíc měli zaměřit na zapínání, které by mělo být co nejjednodušší a celkově snadno ovladatelné. Pásky by měly být dostatečně dlouhé a neměly by se dotýkat uší. V opačném případě hrozí, že vás začnou dřít.


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Vybavení

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.