Energetické nápoje Prime: Vliv na zdraví a sportovní výkon

Energetické nápoje Prime získávají obrovskou popularitu mezi dětmi a mládeží v Česku i jinde ve světě. Za jejich úspěchem stojí intenzivní marketing vedený influencery jako Logan Paul a KSI, kteří vlastní část firmy vyrábějící tyto nápoje​​.

Prime Drinks

O značce Prime

Prime drink je nápoj, který si získal oblibu mezi dospívajícími a dětmi nejen v USA, ale i v Česku. Tento nápoj je populární zejména díky barevnému vzhledu, zábavným reklamám a masivní propagaci na sociálních sítích a ve velkých organizacích. Klíčovými postavami za úspěchem Prime jsou youtubeři Logan Paul a KSI, známí svou kariérou na YouTube a miliony fanoušků. Oba se proslavili nejen na YouTube, ale Logan Paul se také zapojil do světa bojových umění a moderování podcastu​​​​.

Zajímavostí je, že Logan Paul a KSI se poprvé setkali jako rivalové na amatérském boxerském zápase, po kterém se stali obchodními partnery a spoluvlastníky značky Prime. Značka Prime drink je výdělečným a známým projektem obou mužů, přičemž vlastní 20% firmy, zatímco zbytek patří jiným majitelům. Firma za rok 2022 vydělala přibližně 250 milionů dolarů​​​​.

Prime Hydration, LLC, firma za produktem, byla založena v lednu 2022 a nabízí dva hlavní produkty: Prime Hydration, sportovní nápoj bez cukru a kofeinu, ale s vysokými dávkami draslíku (který funguje u kulturistů naopak při závěrečné fázi přípravy k odvodnění), a Prime Energy, ultra-kofeinový energetický nápoj. Odborníci varují, že oba nápoje nejsou vhodné pro děti a dospělé​​. [Zdroj]

Zdravotní rizika spojená s konzumací nápoje Prime

Energetické nápoje, včetně populárního Prime drinku, představují značné riziko pro zdraví, zejména pro děti a dospívající. Výzkumy ukazují, že více než 10 % dětí ve věku 13-15 let konzumuje energetické nápoje minimálně dvakrát týdně, přičemž v některých regionech, jako je Ústecký kraj, je to více než 20 %. Ve Velké Británii je to údajně každé třetí dítě. Nápoj Prime je vysoce oblíbený, zejména díky silnému marketingu, a jeho energetická varianta obsahuje vysoké množství kofeinu, což může překročit bezpečnou hranici pro děti​​.

Energetické nápoje obecně obsahují kofein, taurin, vitamíny skupiny B a různé přídatné látky. Pravidelná konzumace může způsobit poruchy spánku, bolesti hlavy, problémy s kardiovaskulárním systémem, a dokonce může přispívat k obezitě, diabetu 2. typu a kazivosti zubů. Jejich konzumace může negativně ovlivnit i psychický stav dětí, jako je úzkost, hyperaktivita a snížená pozornost, a může podporovat užívání alkoholu a jiných návykových látek​​. [ZDROJ]

Je důležité, aby si rodiče byli vědomi těchto rizik a přistupovali k konzumaci energetických nápojů u svých dětí s opatrností. V některých zemích, jako je Litva a Lotyšsko, byl prodej těchto nápojů mladistvým zakázán, a ve Velké Británii omezeny největší obchodní řetězce. Klíčové je však povědomí rodičů a dětí o rizicích spojených s pitím energetických nápojů​​.

Dopad na sportovní výkon

Kofein má významný dopad na sportovní výkon, který lze připsat jeho komplexnímu působení na různé části těla. Působí především na nervový systém, kde posiluje soustředění a energii, čímž dochází ke snížení únavy. Současně může kofein dráždit motorickou kůru v mozku, což je zodpovědné za aktivování svalů. Navíc šetří zásoby glykogenu a zvyšuje množství spáleného tuku, což napomáhá zvýšení míry vytrvalosti. Tento efekt je podporován i termogenezí, kdy kofein zvyšuje tělesnou teplotu, což umožňuje spálení více kalorií​​.

Kromě fyzických efektů kofein také zvyšuje mentální soustředění a koncentraci. Studie ukázaly, že sportovci užívající kofein před tréninkem byli více soustředěni a udržovali vysokou úroveň intenzity tréninku. Kofein také snižuje bolest svalů po tréninku, což napomáhá rychlejší regeneraci a umožňuje vyšší objemy cvičení. Díky těmto vlastnostem je kofein populární mezi sportovci a často využíván k zlepšení výkonu ve vytrvalostních disciplínách​​.

Ačkoliv je Prime často propagován ve sportovním prostředí, jeho složení a účinky na sportovní výkon nejsou podloženy vědeckými důkazy. Varianta „Hydration“ nemá z pohledu sportovní výživy téměř žádný smysl a není vhodná ani pro každodenní pití​​.

Maximální dávky kofeinu za den

Maximální doporučená dávka kofeinu pro dospělé a děti se liší. Pro dospělé je bezpečná dávka kofeinu stanovena na 400 mg denně. Tato dávka se považuje za bezpečnou pro zdravé dospělé bez zvýšeného rizika kardiovaskulárních chorob a neměla by vést ke zvýšení tohoto rizika. Nicméně u osob s vysokým krevním tlakem nebo s předchozími kardiovaskulárními incidenty může být pravidelný příjem kofeinu méně bezpečný​​. [ZDROJ]

U dětí není maximální dávka kofeinu přesně stanovena kvůli nedostatku vědeckých poznatků. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) doporučuje nepřekračovat příjem 3 mg kofeinu na 1 kg tělesné hmotnosti. Některé zdravotní organizace doporučují ještě nižší hranici příjmu, a to 2,5 mg na 1 kg tělesné hmotnosti. Vládní agentura Health Canada navrhuje následující omezení pro děti:

  • Děti ve věku 4 – 6 let: maximálně 45 mg/den kofeinu
  • Děti ve věku 7 – 9 let: maximálně 62,5 mg/den kofeinu
  • Děti ve věku 10 – 12 let: maximálně 85 mg/den kofeinu​​.

V jedné malé plechovce 335 ml je 200 mg kofeinu!

Závěr a doporučení

Vzhledem k výše uvedeným rizikům je důležité přistupovat k konzumaci energetických nápojů, jako je Prime, s opatrností. Rodiče a vychovatelé by měli být informováni o možných zdravotních rizicích a podporovat zdravější alternativy pro zvýšení energie a hydratace u mladých lidí.


Přečtěte si také

Od Petr Krauz

Podnikatel, milovník cestování s blogem Krauzovinacestach.cz a amatérský sportovec. Zajímám se o zdravou výživu, biohacking, ze sportů mám rád cyklistiku (trailbike), lyžování, vysokohorskou turistiku a cvičení ve fitku.