Propojení imunity a psychiky

Duševní a fyzické zdraví jsou úzce propojeny. V posledních letech se vědecký výzkum zaměřuje na vztah mezi psychikou a imunitou, a výsledky ukazují, že naše psychické zdraví může mít přímý vliv na naši schopnost bojovat proti nejrůznějším nemocem. Přečtěte si o tom, jak se psychika a imunita propojuje. Je to možná více, než si myslíte.

Obsah článku

Co ovlivňuje psychické zdraví?

Vztah mezi psychikou a imunitním systémem je komplexní a hluboký. Naše duševní zdraví může ovlivnit naši fyzickou pohodu a naopak. Imunitní systém je složitý systém buněk, tkání a orgánů, který chrání tělo před patogeny a jinými cizími látkami. Naše psychika může ovlivnit imunitní reakce na různé způsoby. 

Stres

Zatímco krátkodobý stres může imunitní systém i stimulovat, chronický stres může oslabit imunitní reakci a vést k různým onemocněním, včetně autoimunitních a onkologických. Dlouhodobý stres může snížit schopnost imunitního systému reagovat na každodenní hrozby, což zvyšuje riziko infekce.

Stres může vést k problémům jako jsou žaludeční vředy, infarkt, vysoký krevní tlak a další. Co se týče našeho pohybového systému, víte, že až 80 % chronických bolestí zad má duševní příčinu? Pokud svaly zůstávají napjaté, mohou se zkrátit a vytvořit takzvané spoušťové body. Toto napětí může vést k problémům s dýcháním a dalším komplikacím. Mnoho z těchto problémů má duševní kořeny, například bolesti krční páteře spojené s bolestmi hlavy, zvuky v uších, tuhost a omezení pohybu v krční oblasti nebo pocit brnění v rukou. Mohou se objevit dýchací potíže, bolesti v bedrech či trávicí problémy. Například, psychika a imunita ve střevech je ovlivněna stresem, který může přispět ke změně složení střevních bakterií, což může mít dopad na imunitní funkce.

Strava

Střevní mikrobiota hraje klíčovou roli v našem zdraví. Má vliv na metabolismus, imunitní systém a i na naše duševní zdraví. Bylo zjištěno, že existuje spojení mezi střevní mikroflórou a duševními poruchami, jako je deprese nebo schizofrenie. Střevní mikrobiota může také ovlivnit chuť k jídlu a následně může hrát roli v některých poruchách příjmu potravy. V extrémních případech, kdy se překlene duševní onemocnění do stylu stravování, jako je anorexie a bulimie, mohou tyto nemoci v důsledků vést k oslabení imunitního systému. V reakci na stres může dojít ke změně stravovacích návyků, což může mít dlouhodobé důsledky pro fyzické zdraví.

Emoce a sociální podpora

Mozek přenáší emoce, ať už pozitivní nebo negativní, na endokrinní a imunitní systém, které zase ovlivňují mozek. Pozitivní emoce mohou podporovat imunitní funkci. Sociální podpora, zejména od blízkých, může mít významný dopad na průběh onemocnění. Konkrétně může mít na naše psychické zdraví vliv například i to, jaké máme každodenní návyky, jak často chodíme do přírody, s emocemi se pojí samozřejmě také jaké události nás v životě potkávají. Vše lze propojit i s kvalitou a množstvím sociálních vztahů, pracovní návyky a trávení volného času včetně času, který věnuje člověk sám sobě.

Tipy jak posílit imunitu a psychické zdraví

Existuje mnoho faktorů, které mohou ovlivnit naše duševní zdraví, včetně genetiky, životního prostředí a životních zkušeností. Chronický stres, traumatické události, nedostatek spánku, špatná strava a nedostatek fyzické aktivity jsou jen některé z faktorů, které mohou negativně ovlivnit naše duševní zdraví. Pojďme si tedy shrnout, jak docílit posílení imunity i duševní zdraví.

Zkuste vyváženou strava, vitamíny a minerály

Za správnou stravu se považuje konzumace vyvážené stravy bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty a tak přispět k posílení imunitního systému a podpoře duševního zdraví. Příjem esenciálních mastných kyselin má vliv na centrální nervový systém a imunitní systém. Ty nejpřínosnější kyseliny, jako je kyselina linolenová či eicosapentaenová, se nacházejí především v rybím oleji. Dále například kyselina docosahexaenová dle výzkumů zvyšuje zájmovou aktivitu a aktivní přístup k životu, důležité pro vývoj centrální nervové soustavy.

TIP na článek: Základní vitamíny a minerály pro rekreační sportovce

Pokuste se omezit zdroje stresu

Zamyslete se nad tím, co vás nejčastěji a nejvíce stresuje v poslední době – tedy zjistěte zdroje stresu. Pokud si tyto zdroje sepíšete, stojí za to si vyhodnotit, zda se nemůžete nějakému stresoru vyhnout nebo dočasně omezit. Člověk by měl respektovat své vnitřní hranice a nechodit za hranu svých osobních možností, protože právě to způsobuje organismu velký stres, zejména, pokud se jedná o něco, co se opakuje. Není zcela funkční model vystavovat se stresu a zároveň se snažit být v klidu. Toto většinou člověk dělá, kdy stresory neodstraňuje nebo neomezuje, ale “jen” se snaží být v klidu, kdy to ve výsledku nefunguje, ačkoli se člověk snaží. Někdy stačí opravdu málo a může přijít velká psychická úleva.

Meditace, relaxace a spánek

Techniky jako meditace, hluboké dýchání a jóga mohou pomoci snížit stres a zlepšit duševní zdraví. V případě, že si všimnete u sebe zvýšené míry stresu, vyhledávejte pro sebe klid, pohodu a emoční bezpečí. Čím více stresu v životě je, tím více je potřeba najít si prostor a čas na „dobíjení energie“. Míru stresu snížíte tím, že budete vyhledávat situace, činnosti, lidi, prostory, které ve vás budí pozitivní příjemné pocity a emoce. Ptejte se tak sami sebe, jaké jsou vaše zdroje klidu, radosti a bezpečí. Každý relaxuje jinak, někdo o samotě, někde aktivně v obklopení lidí, někdo potřebuje zvířata či přírodu, cvičení jógy nebo poslech hudby. Může se jednat i o spánek. Kvalitní spánek je také nezbytný pro regeneraci těla a mysli.

TIP na článek: Hluboký spánek – proč je důležitý a tipy na jeho podporu

Pravidelná fyzická aktivita

Cvičení může zlepšit náladu, snížit stres a posílit imunitní systém. Nemusí se jednat o kruhový trénink nebo zvedání těžkých vah, stačí procházky přírodou, jízda na kole, cokoliv. Obecně je důležité držet se toho, abychom pravidelně alespoň 2x – 3x týdně měli fyzickou aktivitu jakéhokoliv typu. Pečování o naši psychiku, ať už to člověk dělá jakkoliv, může být klíčem k posílení naší imunity a celkového zdraví.

Publikováno
V rubrikách Zdraví

Od Adéla Rochová

Aktivní sportovkyně a zastánkyně zdravého životního stylu, která nikdy neodmítne příležitost jít si zaběhat, na kolo, na lezeckou stěnu nebo v zimě na skialpy a běžky. I po vysoké škole se stále vzdělává v tom, co ji baví. Proto se opřela do marketingu, původně v cestovním ruchu, ale postupně se působení rozšířilo i do dalších odvětví. Práce a koníčky jsou tak odrazem vášně pro aktivní životní styl.