Jak naučit děti bruslit aneb poprvé na ledě

Honíte se po ledě? Každé dítě to potřebuje! Ale jak ho poučit, aby jeho jízdy byly bezpečné pro něj i pro ostatní? Vzpomeňme si, jak nás naše maminky učily bruslit a co vše musely zařídit. Nemusíte se bát, nejde o nic těžkého. Pro začátek postačí mít pevné nervy!

1. Nezačínejte co nejdříve — netlačte na pilu

Ideální je začít s výukou bruslení v předškolním věku, mezi 4. a 6. rokem, kdy je dolní končetina dítěte již pevná. Správné načasování prvních krůčků na bruslích závisí na fyzické kondici dítěte. Každopádně v případě, že svaly a šlachy v dolní části nohy nejsou v této době dostatečně zpevněné, může být skvělým nápadem počkat, než se pustíte do samotného bruslení. Měli bychom si dávat pozor na nebezpečné přetěžování kloubů a páteře, protože vývoj kostry není v tomto věku ještě úplný a hrozí, že dítěti spíše ublížíte.

Musíme si také dávat pozor, abychom zaručili správné držení těla dítěte. A určitě bychom chtěli připomenout, že bychom neměli děti k bruslení nutit, musí se toho ujmout samy! To často platí pro všechna tělesná cvičení — sport má především děti bavit a motivovat k dalším hrám a objevování. Jakmile si dítě spojí s bruslením špatnou vzpomínku a pocit, jen tak už ho na brusle nedostanete.

2. Při bruslení by mělo mít dítě správné oblečení

Dítě se bude v novém oblečení potit a uprostřed pádů, bez kterých se prckové rozhodně neobejdou, se bude na ledě více válet než stát na nohou. Proto musí být oblečení nepromokavé, odvádět vlhkost od těla a mít teplý potah. Také rukavice musí být pevné a nepromokavé. Zároveň by mělo být zvoleno takové oblečení, které malému bruslaři umožní pohodlný pohyb.

Jinak je tomu jako při in-line bruslení, a jiné podmínky jsou u ledního bruslení, kdy děti nemusí na sobě nosit chrániče kolen nebo loktů. Pády na ledě jsou tlumeny zimním oblečením a nejsou tak trýznivé jako pád na asfaltové ploše při in-line bruslení. Ať tak či onak, zcela zásadní je lyžařský chránič hlavy (nikoli cyklistický), pod který mohou menší děti nosit tenkou čepici nebo kuklu, a nepromokavé zateplené rukavice — nikoli pouze tkané rukavice, při jejichž nošení by došlo ke vzniku zranění.

3. Bezpečné kroky na začátku

První pokusy o bruslení by měly být neustále prováděny s podporou přidělené hrazdy. Často se jedná o plastovou nebo kovovou podpěru, která dětem usnadňuje navádění na led a zajišťuje jejich vývoj v raných fázích učení. Bez této pomůcky děti po vstupu na led znovu a znovu padají, zjišťují, že je mimořádně obtížné se zvednout a poté se postavit. Pro další vývoj nejsou nakloněny a nebaví je nastavená výuka díky úvodnímu negativnímu zapojení.

Hrazda je v tomto ohledu základní pomůckou pro výuku, kterou je mimořádně obtížné nahradit například opěradlem pod pažemi nebo za ruce. S těmito druhy podpory má dítě tendenci viset na dospělém, nezablokuje se ve svých svalech, a proto je výuka na bruslích mnohem pomalejší.

4. Brusle by měly dokonale padnout

Nepochybně je třeba vybrat vysoké, ale ne příliš tlusté ponožky, aby dítě neztratilo cit v chodidle. Samozřejmě nejdůležitější jsou zimní brusle, které by měly bezvadně sedět — bota musí odpovídat rozměrům dětské nohy, měla by nehnutě sedět v patě a bércích, prsty mohou být volnější. Nekupujte brusle zbytečně většího rozměru — děti zjistí, že se jim s nimi špatně manipuluje a zakopávají o volnou špičku. Nade vší pochybnost se ujistěte, že vázání je správné a nestahujte špičky, ale zavažte je pevněji v nártu a poté opět volněji výše na noze. Nikdy nezapomínejte na naostření bruslí, což zajišťují profesionálové přímo na stadionech. Stejně tak po skončení bruslení, nechejte brusle řádně vyschnout!

V současné době je v oběhu obrovský výběr rostoucích zimních bruslí se zapínáním na přezky, nikoli na tkaničky. Zatímco finanční inspiraci pro jejich nákup určitě chápeme, tyto brusle nejsou pro výuku nejlepší. Noha v nich nikdy není dostatečně zpevněná, dolní část nohy je zpravidla volná, a děti proto pociťují nutnost blízkosti opěradla. Pro první kroky v bruslích a pravidelné bruslení je samozřejmě lze využít, ale v případě, že potřebujete bruslit spolu s dítětem častěji nebo se domluvíte, že ho budete pohánět směrem k hokeji nebo krasobruslení, možná budete muset brzy přispět na velmi kvalitní šněrovací brusle.

5. Svěřte dítě do rukou specialistů, kteří ho naučí vše potřebné

V případě, že máte možnost ve své oblasti nechat dítě učit bruslit, určitě svěřte své děti do rukou odborníků. Koneckonců, vzdělávání vyžaduje část vytrvalosti a objasnění všech překážek. Dítě s cizím člověkem a v kolektivu se více účastní práce samo a je přístupnější. Lektoři kvalitních kurzů bruslení jsou připraveni, mají dostatek nástrojů pro zábavnou a kvalitní výuku a dbají na zběhlost techniky. Smyslem kurzu je nasměrovat děti přes jejich začáteční kroky na bruslích. Ukázat jim pohybové techniky, dodat jim jistotu v novém prostředí a sportu, zapamatovat si základy bruslení tak, aby se po skončení hodiny mohli pokusit bruslit na vlastní nebezpečí se svými opatrovníky nebo jako součást volného bruslení. Rodičům lektoři mohou také pomoci vybrat správné dětské zimní brusle.

6. Bruslení by mělo být především hrou

Jde o to, aby děti zbožňovaly jakýkoli sport a pohyb. Měli bychom brát ohled na schopnosti a obratnost dítěte pohybovat se, a ne je do něčeho nutit. Měli byste dokázat během sportování zařadit různé rekreace, například honičky. Během lekce děti povzbuzujte a chválte jejich pokroky.


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Pohyb

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.