Jak na správný pitný režim?

Pití je životně důležité po celý rok, a to nemluvě o horkých letních dnech, kdy se o něm nejvíce mluví v souvislosti se zvyšujícími se teplotami. Nestačí do sebe ládovat tolik tekutin, kolik je možné za každou cenu.

Jak příliš málo, tak příliš mnoho tekutin, je pro vás nebezpečné. Příliš mnoho tekutin může zatížit organismus a ohrozit činnost ledvin. Stejně důležité je i složení pitného režimu. Když jednotlivci mluví o pití, nejvíce se zdůrazňuje škodlivost nedostatečného příjmu. V každém případě se zřídkakdy hovoří o tom, že opačný extrémní jev — příliš mnoho tekutin — má navíc negativní dopad na organismus, zejména se nedoporučuje pít obrovské množství najednou.

Pitný režim na míru

Běžně se doporučuje vypít 1,5 až 2,5 litru vody denně v závislosti na věku a pohlaví. Děti mají potřebu 1,3 až 2,1 litru vody. Chlapci by měli pít o něco více než slečny a muži více než dámy. Jedinci s menší fyzickou aktivitou potřebují méně tekutin. Na druhou stranu závodníci a jedinci, kteří mají fyzicky náročné povolání, by měli pít více tekutin, než je doporučený průměr.

Pitný režim je důležitý také zohledňovat při typu stravy, například při dodržování keto diety, nebo u vyššího příjmu bílkovin.

Nejlepším ukazatelem je vaše moč

Pití by mělo probíhat až po signálech — jakmile se cítíte vyprahlí, je vám špatně a atd. Pocit vyprahlosti je známkou toho, že se projevuje nedostatek hydratace. Takto byste měli pít průběžně po celý den. Možná nejlepším ukazatelem dostatečného pitného režimu je moč. Pokud se jednou denně projdete a vaše moč má tmavší barvu, nepochybně trpíte intenzivním nedostatkem tekutin. Pokud naopak chodíte stejně pravidelně a neobvykle se potíte, v tu chvíli je mnohem lepší se omezit a pít o něco méně.

Mezi signály, které prokazují potřebu tekutiny, patří:

  • sucho v ústech, suché rty
  • bušení srdce
  • nízký krevní tlak
  • suchá kůže
  • tlak v okolí žaludku

Dlouhodobý nedostatek tekutiny způsobuje bolesti mozku, zácpu a v nejzávažnějších případech selhání ledvin nebo vznik ledvinových a močových kamenů.

Hyperhydratace — nadbytek vody v těle

Ledviny jsou opravdu schopny zpracovat omezené množství tekutiny. Pití opravdu nadměrného množství, tj. zhruba více než jednoho litru za hodinu, je velmi ohrožující. Ať tak či onak, menší množství je navíc nebezpečné v případě, že se tělo rozhodne náhodně snížit činnost ledvin (neprodukovat moč), a to často tehdy, když je tělo ve stresu a začne bojovat o život. Příkladem obvykle není jen dlouhý pobyt v rozpálené poušti a bez vody.

Pro znázornění — závodník, který se po velmi vyčerpávajícím tréninku dostatečně nenapije, bude ohrožen na životě. V takových případech jsou ledviny dost často utlumené, takže je nezbytné pít po doušcích, dokud se tělo nezotaví ze stresové situace. V mimořádných případech dochází k otoku mozku z přemíry tekutin a jedinec může skutečně i zemřít.


Přečtěte si také

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.