Jak pečovat o sportovní oblečení?

Máte šatník plný pěkných kousků, mezi kterými nechybí ani sportovní oblečení z funkčních materiálů? Takové oblečení není tak úplně za hubičku, šetřit na něm se nevyplácí, aby navíc plnilo svou funkci co nejlépe a nejdéle, je třeba mu věnovat správnou péči. Ta se od té u běžného oblečení liší. Co sportovní prádlo potřebuje a jak o něj pečovat?

Když se řekne funkční oblečení

Každý kousek, který máme v šatníku, může vyžadovat jinou péči než ten další, u sportovního oblečení to není jinak. Závisí na použitém materiálu a na tom, co od oblečení očekáváme. Když si pořizujeme oblečení na sportovní aktivity, ať už se jim věnujeme jen tak pro radost, nebo sportujeme profesionálně, hledáme oblečení, které:

  • Od těla odvede pot směrem pryč.
  • Bude prodyšné.
  • Postará se o náš tepelný komfort.

A přesně tohle všechno sportovní oblečení z funkčních materiálů zvládne. V něm se nemusíte bát, že vám bude stékat při běhání a jiné aktivitě pot po zádech, když se během výkonu zpotíte, ani že ofouknete a prochladnete, když se na chvíli zastavíte. Funkční oblečení pot odvede do další vrstvy, z té vrchní pak do okolí, přitom vás ale udrží v suchu a teple. 

Víte, že velmi oblíbené je například oblečení z merino vlny?

Jak se o sportovní prádlo starat?

Většinou si myslíme, že když přijde na praní prádla, stačí ho vložit do pračky, nasypat tam prášek, možná přidat aviváž a pak čekat, až pračka dopere. Bohužel, u sportovního oblečení to tak jednoduché není. Každý kousek je ušitý z materiálů, které mají jiné požadavky na péči než běžné oblečení, proto je opravdu důležité vědět, jak na to.

Tip první: Prostudujte si štítek údržby

Každý kousek textilu, který si pořídíme, má na sobě připevněný štítek, který nám má poskytnout rady, jak o konkrétní oblečení pečovat. Schválně, co s ním děláte? Že ho ustřihnete? Velká chyba! Kde jinde pak všechny informace najít? Když už vám vadí a musíte ho odstřihnout, pak si ho uschovejte, ať víte, jakou péči oblečení potřebuje, aby vám dlouho a dobře sloužilo.

Tip druhý: Poprvé perte sportovní oblečení v ruce

Komu z nás se ještě nestalo, že si pořídil něco nového na sebe a když to dal vyprat, prádlo pouštělo barvu a nechtěně obarvilo i další prádlo? Bohužel se to může stát i u sportovního oblečení, proto nic nepodceňujte a poprvé ho vyperte v ruce, ať máte jistotu. Samozřejmostí by mělo být roztřídit oblečení podle barev, světlé a tmavé zvlášť.

Tip třetí: Než ho dáte do pračky

Platí to nejen pro sportovní oblečení, takže to nejspíš víte, opakování je ale matka moudrosti. Než jakýkoli kousek vložíte do pračky, zapněte zipy i knoflíky a prádlo otočte naruby. Pokud má oblečení zip nebo suchý zip, raději ho perte odděleně, v samostatných sáčcích na prádlo. Minimalizujete tak možnost poškození.

Tip čtvrtý: Praní sportovního prádla v pračce

Praní v ruce je jistota, ne každému se do toho ale chce. Přece jen je jiná doba, dnes už nemusíte stát u valchy. Kdo má na pračce program fitness, ten vyhrál, kdo ho nemá, ten musí vybrat program co nejšetrnější. Sportovní prádlo se pere maximálně na 30 °C, na co nejnižší otáčky, s použitím šetrného pracího prostředku, a pokud je hodně špinavé, stejně se musí předem přeprat ručně.

Náš tip: Chcete si pračku s fitness programem pořídit? Vyberte si na tomto odkazu.

Tip pátý: Zapomeňte na ruční ždímání

Mokré prádlo přímo vybízí k tomu, abychom ho vzali do ruky a vyždímali. U sportovního prádla se toho ale vyvarujte během ždímání by mohlo dojít k přetrhání jemných vláken, což vede ke ztrátě funkčnosti. A kvůli ní jste si ho přece vybrali.

Tip šestý: Co aviváž a sušička?

Dva pomocníci, bez kterých si dnes někteří neumí život představit. Prádlo, ke kterému se při praní přidala aviváž, je krásně měkké, jenže také ztrácí svoje vlastnosti. Třeba ručníky. Sice jsou měkké, ale ani náhodou nesají tolik vody, kolik by měly. A s funkčním oblečením to je stejné. A sušička? Ani ta by se na sportovní prádlo neměla používat. Sušení na volno na sušáku je to nejlepší řešení, však sportovní prádlo schne rychle. Další zapovězená věc je žehlička.

Tip sedmý: Jak o prádlo pečovat při nošení a mimo něj?

Během výkonu máme tričko a další sportovní oblečení na sobě, poté ho svlékneme a propocené vložíme do sportovní tašky. Jasně, odnést si ho domů musíme, pak bychom ho ale co nejdříve z tašky měli vyndat a nechat uschnout, nebo dát vyprat. Při nošení i mimo něj je třeba si dát pozor na zipy a patentky, které se snadno zachytí za jiný kousek oblečení a mohou ho poškodit, stejně tak může dojít k mechanickému poškození funkčního prádla třením o jiné materiály.

Víte, že důležité je i vědět, jak prádlo uskladnit mimo sezónu? Některé kousky se dají pověsit na věšák, jiné je třeba uložit do komody. Pozor například na péřové bundy, které jsou docela objemné a my často máme tendenci je schovávat do uzavřených kapes nebo je zmáčknout pod jiné kousky. Tím z nich vymačkáme vzduch a může dojít i na ztrátu objemu. A to nechcete.

Zdroj: hudy.cz

Publikováno
V rubrikách Vybavení

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.