Zdravé stravování a pravidlo 80/20: Vyvážený přístup k jídlu

Zdravé stravování je mezi lidmi často vnímáno jako omezování nezdravého jídla nebo přísné dodržování stravy. Už jste ale slyšeli o pravidle 80/20? Toto pravidlo totiž přináší osvěžující pohled na zdravý životní styl a klade důraz na vyváženost, nikoliv na dokonalost. To umožňuje lidem užívat si jídlo a zároveň se starat o své zdraví. A to vše bez přílišných restrikcí, omezování se nebo hladovění. Pokud Vás tento krátký popis zaujal, čtěte dál!

Obsah článku

Co znamená pravidlo 80/20?

Pravidlo 80/20 se opírá o koncept, že 80 % času se stravujete zdravě a vyváženě, zatímco zbývajících 20 % času je prostor pro volnost ve stravování a občasné „odměny“. To znamená, že většina vaší stravy by měla obsahovat zdravé živiny, bohaté potraviny, jako jsou ovoce, zelenina, celozrnné produkty, libové bílkoviny a zdravé tuky. Zbývající část může zahrnovat méně zdravá jídla, která máte rádi. Ať už se jedná o dort, večeři v mekáči nebo sladké pečivo, v těchto 20% je pro tento typ stravy místo.

Jaký má pravidlo 80/20 vliv na zdravé stravování?

Jednou z hlavních výhod pravidla 80/20 je, že umožňuje určitou flexibilitu. Spousta lidí má se zdravým stravováním problém, ať už s ním začít nebo ho udržet. Hlavním důvodem je neochota se v jídle omezovat nebo dodržovat přísný jídelníček a počítat si kalorie. Díky tomuto pravidlu můžete jíst to, co chcete, aniž by se významně zhoršil Váš jídelníček nebo progres.

Velkou výhodou tohoto pravidla je také jednoduchost v udržitelnosti zdravého stravování a jeho implementaci do svého života. Jelikož nemusíte nic počítat, ani vyškrtávat z jídelníčku svá oblíbená jídla, je o dost jednodušší se držet tohoto vyváženého stravování. Stejně tak se vyhnete i výčitkám, pokud si dáte něco sladkého. Pokud se tyto dobroty vejdou do zmíněných 20% vašeho jídelníčku, nemusíte si nic vyčítat. Většinu času totiž jíte zdravá, plnohodnotná jídla, která tělu prospívají. Nebojte se proto dát si sladkou tečku za obědem.

Pravidla, která pomohou ke zdravému přístupu k jídlu

Mít zdravý přístup k jídlu může být občas oříšek. Pokud se však budete držet pár jednoduchých bodů, Váš přístup k jídlu se zajisté zlepší:

  • Plánujte si své jídlo – zaměřte se na pestrost jídla, jeho vyváženost v průběhu většiny týdne. Pokud jídlo budete mít naplánované, vyvarujete se vymýšlení různých nezdravých alternativ na poslední chvíli.
  • Buďte otevřeni změnám – pamatujte, že ne každý den nebo týden musí být naprosto perfektně vyvážený. Někdy se Vám během dne může cokoliv pokazit a jediné jídlo, které stihnete, bude bageta na benzínce. Důležité je se hned nehroutit a myslet na to, že je důležité sledovat stravu v delším časovém horizontu, ne v rámci jednoho dne.
  • Dopřejte si odměnu – pokud se Vám povede něco skvělého, dosáhnete úspěchu nebo půjdete oslavit úspěchy někoho blízkého, prostě si dejte něco dobrého. Nebojte se odměňovat se a čas od času si dopřát kousek dortu. 
  • Sledujte své tělo – sledujte, jak se tělo chová po určitém jídle. Pokud tělo nereaguje dobře na některá jídla, nemusíte je jíst zrovna proto, že jsou zdravá. Naslouchejte svému tělu a řiďte se podle toho, co Vám naznačuje. 
  • Užívejte si své jídlo – oběd ve spěchu určitě není něco, co by mělo být každodenním chlebem. Zastavte se, dopřejte si chvilku klidu a poklidně si vychutnejte své jídlo. Soustřeďte se na něj a na každé sousto, které si vložíte do úst.
  • Pijte dostatek vody – každý den sledujte, kolik vody vypijete. Voda je důležitá pro správnou funkci těla.

Zdravá strava jako dílek skládačky

Pokud se začnete zdravě stravovat, budete o krůček blíže k mentální a fyzické pohodě. I přes to, že je zdravá a vyvážená strava důležitá, to není jediná věc, která Vás dostane do pohody. Mimo stravy je důležité se také zaměřit na pohyb. Do svého denního plánu proto zařaďte i hýbání se. Nemusí to být 10 kilometrový běh nebo hodiny strávené ve fitku. Pokud s pohybem teprve začínáte, začněte pozvolna. Pro začátek zvolte delší procházku nebo cvičení s vlastní vahou. Podle Vaší fyzické zdatnosti můžete s postupem času přidávat na intenzitě. Důležité je se hýbat pravidelně a zvolit si takový typ pohybu, který Vás bude bavit a u kterého budete chtít zůstat. Nezapomínejte ani na pitný režim, který je pro tělo velmi důležitý, zvláště při zvýšené fyzické aktivitě. Nezanedbávejte ani spánek a péči o své duševní zdraví.


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Strava

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, která si našla oblibu ve cvičení a vyvážené stravě. Mezi mé oblíbené aktivity patří fitko, pilates, zumba, procházky s pejskem a v poslední době také vaření a zkoušení nových věcí. Zálibu jsem si našla také v cestování - mým snem je procestovat svět!