Jak se začít otužovat?

Ledová voda není pro většinu z nás synonymem zdraví. Vždyť už od dětství posloucháme od našich maminek, že dovádění v loužích nebo koupání v ledovém rybníce je pro nás nebezpečné – vždyť se prochladíme a budeme nemocní. Jakkoliv to s námi maminky myslí dobře, v tomto ohledu nemají tak úplně pravdu. Účinky studené vody na lidské tělo jsou totiž blahodárné, jen je třeba s otužováním začínat postupně a věnovat se mu pravidelně. V čem vlastně spočívá efekt otužování a jak s ním začít? O tom se dozvíte v našem článku. 

Obsah článku

Historie a současnost otužování

Otužování je jedním ze způsobů posílení imunitního systému. Většinou se pod pojmem otužování rozumí sprchování studenou vodou či plavání v ní. V širším slova smyslu sem můžeme zařadit i celoroční sportování a pobyt venku v přírodě, saunování a některé další činnosti. Přestože se otužování prosazuje zejména v posledních letech, jeho tradice je mnohem delší. Tato blahodárná metoda byla člověkem využívání od nepaměti, i když nevědomky. Naši předkové se museli vyrovnat s podstatně chladnějším prostředím, než je to dnešní. Chladu byli vystaveni prakticky neustále. I po objevení ohně, zdokonalení příbytků a ošacení se lidé přirozeně otužovali. Koupali se v řekách a rybnících, pobývali neustále venku a chodili bosí. Odolnost proti chladu nebyla výhodou, ale nezbytností, aby člověk přežil. 

Jako léčebná metoda se pak otužování objevuje v 19. a na začátku 20. století. Velkými jmény jsou v tomto směru Vincenz Priessnitz, jehož metodu studeného obkladu využíváme dodnes, a Alfréd Nikodém. Tento nadšenec do otužování jako první u nás veřejně plaval přes Vltavu. Psal se rok 1923 a otužování zažilo v našich zemích velký rozmach. Ze současných osobností nesmíme zapomenout na Wimma Hofa, který otužováním a s ním spojenou metodou dýchání ohromil celý svět. Wim Hofova metoda stojí na 3 pilířích – dýchání, chladová terapie a meditace. Jedná se o specifický trénink o 3 fázích, kdy 30 až 40 cyklů hyperventilujeme (dýcháme výrazně hlouběji, než obvykle), následně zadržíme dech a poté obnovíme normální dýchání. Otužování se u Wim Hofovy metody objevuje ve formě ledových sprch a koupelí. 

Zdravotní přínosy otužování

Otužování pozitivně ovlivňuje jak naše tělo, tak i mysl. Podívejme se na některé jeho účinky:

Posílení imunity a snížení výskytu onemocnění 

Zřejmě nejznámější přínos otužování je posílení obranyschopnosti organismu a také výrazné snížení výskytu závažných onemocnění jako jsou degenerativní onemocnění nervové soustavy (demence, Parkinsonova a Alzheimerova choroba), choroby kardiovaskulárního systému (mrtvice, srdeční selhání) a autoimunitní onemocnění (revma).

Prevence duševních onemocnění a zlepšení nálady 

Během otužování se v našem těle uvolňuje endorfin – hormon štěstí a také dopamin, který je označován jako hormon neřesti a podílí se na přenosu signálů v mozku. Během vědecké studie bylo prokázáno, že hodinový pobyt ve vodě o teplotě 14 °C způsobil u pozorovaných osob zvýšení endorfinu až pětinásobně a dopaminu až o 250 %. 

Otužování také zvyšuje produkci mitochondrií, které vyrábějí energii pro funkci buněk, a vytváří tak tělesné teplo. Tím se zvyšuje energie našeho organismu. 

Fyziologické projevy

Díky otužování se zvyšuje kvalita a síla našeho svalstva, zmírňují se projevy stárnutí, dochází k úbytku tělesného tuku a zrychluje se metabolismus. Dochází také k lepšímu prokrvení pohlavních orgánů a tím ke zlepšení sexuálního života. V neposlední řadě pomáhá otužování s léčbou zánětů. 

Pro koho je otužování vhodné?

Jednoduše řečeno – pro každého. Ať už jste muž nebo žena, dítě nebo senior. Pro každou z těchto skupin má otužování své výhody. 

Existují však skupiny osob, které by se měly pobytu v chladné vodě vyhnout. Jedná se zejména o osoby s neurologickým onemocněním (například epilepsie), kardiovaskulárním onemocněním nebo chorobami močových cest a ledvin. Nejste-li jistí, že je pro vás otužování vhodné, zeptejte se raději svého lékaře. 

Během akutních onemocnění jako je rýma nebo kašel je nezbytné otužování přerušit a vrátit se k němu až po odeznění všech příznaků. Odolnost našeho organismu proti chladu však trvá jen omezenou dobu (u někoho týdny, u jiného měsíce) a proto je třeba při návratu k otužování nenavazovat na teplotách, kterých jsme již při otužování dosáhli, ale s teplotami vyššími. 

Začínáme s otužováním

Už víme, proč s otužováním začít. Ale jak na to? Základem úspěchu je motivace. Pokud víte, čeho chcete dosáhnout, budou se vám prvotní těžkosti překonávat snáz. U otužování platí zlaté pravidlo a tím je “nespěchat”. Začínejte zvolna a zátěž (chlad vody) zvyšujte postupně. 

Velmi důležitá je také pravidelnost. Ideálním prvním krokem, chceme-li se otužovat, je začít snižovat teplotu vody při sprchování. Na začátku stačí jedna minuta studené sprchy, v létě vydržte alespoň dvě až čtyři. Využít můžete také ochlazovací bazénky o teplotě 5 – 8 °C, které jsou určeny k osvěžení po saunování. Zkuste v nich vydržet o něco déle, než obvykle. Je jen na vás, kterou metodu využijete jako další. Může to být ponoření se do studené vody uprostřed přírody, například v rybníce, potoce nebo řece. Navázat byste měli plaváním v ledové vodě. Díky neustálému pohybu bude vaše tělo vytvářet energii a teplo a vy tak nebudete mrznout, jako kdybyste v ledové vodě pouze stáli. Vydržte plavat alespoň 5 minut a s dalším opakováním prodlužujte pobyt ve vodě o 1 minutu, nepřekračujte však dobu 20 minut. Ihned po výstupu z vody se zahřejte pohybem a teplým suchým oblečením. 

Stručné zásady pro zdravé otužování jsou:

  1. Postupnost
  2. Pravidelnost
  3. Zohlednění věku a zdravotního stavu
  4. Bezpečnost
  5. Zodpovědnost
  6. Dlouhodobé provozování 

Další způsoby otužování

Chcete-li se otužování věnovat i jiným způsobem, můžete vyzkoušet například:

  • bosá chůze – ranní procházka v rose či sněhu po dobu cca 10 – 15 minut
  • otužování vzduchem – spaní při otevřeném okně, pobyt a sport na čerstvém vzduchu
  • kryoterapie – moderní léčebná metoda, během níž se organismus na krátkou dobu vystaví extrémnímu mrazu (pod -120 °C) a tím dochází ke stimulaci celého těla nebo jeho částí (celková nebo lokální kryoterapie)
  • saunování 

Závěrem 

Otužování je skvělým a přitom jednoduchým způsobem, jak podpořit zdraví a obranyschopnost vašeho těla. Je všestranné, vhodné pro všechny věkové kategorie a jeho dopad na fyzickou a psychickou pohodu je dalekosáhlý. Zkuste tedy namísto teplých peřin a pohodlné postele vyzkoušet osvěžující sílu ledové vody. Účinky na sebe určitě nenechají dlouho čekat. 

Zdroje:

Publikováno
V rubrikách Zdraví

Od Markéta Kuníková

Jmenuji se Markéta, je mi 33 let a kromě toho, že jsem nadšená učitelka střední školy, zapálená speciální pedagožka a neúnavná fanynka pečení všeho možného, jsem taky máma úžasné čtyřleté holčičky. Život si neumím představit své rodiny, dobrého jídla, hudby a velkého množství černého čaje English breakfast.