Wim Hof metoda dýchání pro zlepšení zdraví a psychické pohody

Cítíte se unavení a bez energie? Zaznamenali jste pokles své výkonnosti a soustředěnosti, a zdá se vám, že i váš spánek není tak kvalitní, jak by měl být? Možná přemýšlíte, co vyzkoušet, aby se to změnilo k lepšímu. Jednou z možností mohou být právě i velmi populární metody Wima Hofa. Přečtěte si, kdo je právě onen Wim Hof a jakým dechovým cvičením dosáhnout posílení své fyzické i mentální pohody.

Obsah článku

Kdo je Wim Hof?

Wim Hof, známý také jako „Ledový muž“, je nizozemský extrémista a učitel sebeovládání, který se proslavil díky své schopnosti vydržet extrémní chlad. Narodil se 20. dubna 1959 ve městě Sittard v Nizozemsku. Wim Hof získal mezinárodní pozornost díky svým výkonům, které zahrnují dlouhé koupele v ledové vodě, běhání bosýma nohama ve sněhu a lezení po vrcholcích hor v krátkých kalhotách. Jeho schopnosti jsou předmětem mnoha vědeckých studií. Wim Hof dýchání a dalším praktikám se věnuje už řadu let. Tvrdí, že jeho metoda, známá jako Wim Hof Metoda (WHM), může pomoci lidem zlepšit jejich imunitní systém, regulovat tělesnou teplotu a zvýšit svou odolnost vůči stresu.

Klíčové aspekty Wim Hof metody

Wim Hof Metoda je založena na třech pilířích: dýchání, chladová terapie a meditace/koncentrace. Hof tvrdí, že pravidelným cvičením jeho metody mohou lidé dosáhnout výrazných zlepšení ve fyzickém i psychickém zdraví.

  • Dýchání – Dýchací techniky v Hofově metodě jsou zaměřené na hluboké a rytmické příjmy vzduchu, následované zadržením dechu. Tato praxe má zvýšit hladinu kyslíku v těle, což může vést k lepší energii, sníženému stresu a posílení imunitního systému.
  • Chladová terapie – Sprchy a koupele v ledové vodě jsou dalším klíčovým prvkem metody. Hof tvrdí, že pravidelná chladová terapie může pomoci zlepšit cirkulaci v těle, zvýšit hladinu energie, snížit záněty a podporovat ztrátu tělesného tuku.
  • Závazek – Mentální a fyzická odolnost zastupuje třetí pilíř, který se týká zdůraznění významu koncentrace a odhodlání při provádění jeho technik, což může vést k lepší kontrole nad tělem a myslí. Měl by to být závazek, který si dáte sami sobě, že budete trpěliví, soustředění a nevzdáte se při prvním neúspěchu.

Spojením těchto tří systémů se otevírají dveře k intenzivnějšímu efektu, než kdyby byly tyto techniky využívány  jednotlivě. Umožňují tak ještě lepší toleranci chladu, pozitivní vliv na zdraví, lepší soustředěnost, zklidnění mysli a dokonce i krátkodobé posílení imunitního systému. Občas se této metodě připisují zázračné léčebné schopnosti. Je však důležité být opatrný. Mějte na paměti, že v této oblasti sice existuje nemálo studií, ale výsledky nejsou vždy jednoznačné. Není dobré jakoukoli metodu, ani tuto, považovat za všelék. Nicméně současné využití dýchání, meditace a otužování představuje podstatný benefit pro zdraví a duši.

Jak provádět dechové cvičení podle Wim Hofa

Dýchací technika je snadná a zvládne ji v podstatě každý. Stačí se držet jednotlivých kroků a dýchání podle Wim Hofa se možná stane vaší denní rutinou.

  1. Pohodlně si sedněte nebo lehněte – Zvolte si pohodlnou pozici, ve které nebudete několik minut rušeni. Mnoho lidí preferuje provádět dýchání ráno, ještě před snídaní, to ostatně i sám Hof doporučuje. Techniku provádějte v takové pozici, která vám je nejpohodlnější.
  2. Dýchejte zhluboka – Každý cyklus zahrnuje hluboký nádech nosem nebo ústy, zadržení dechu na malou chvíli a následně uvolněný výdech. Dýchání by mělo být hluboké a rytmické, přičemž každý nádech znamená plné naplnění plic nosem nebo ústy (až do mírného tlaku v hrudníku) a každý výdech ústy je uvolněný. Neměli byste používat sílu. Po nádechu byste měli pracovat s bránicí, dýchejte až do břicha. Vše byste měli opakovat 30 až 40 krát nebo dokud neucítíte že je tělo nasyceno kyslíkem.
  3. Zadržení dechu – Po posledním hlubokém nádechu vydechněte veškerý vzduch, jak jen to zvládnete. Po výdechu zadržte dech, dokud to půjde bez pocitu nepohodlí. Díky předchozímu kontrolovanému dýchání je krev okysličená a proto je dost možné, že vydržíte nedýchat i delší dobu, než jste čekali. 
  4. Obnovení dýchání – Po nějaké chvíli se budete potřebovat znovu nadechnout, proto obnovte dýchání hlubokým nádechem do maximální kapacity plic. Ve chvíli, kdy je nádech na maximu, počkejte a nevydechujte. Udržte v sobě vzduch přibližně 15 vteřin a můžete pozorovat, jak se tělo plní energií.
  5. Opakujte – Celý proces můžete opakovat 3 – 4 krát během jednoho dechového cvičení, ideálně bez přestávky. To samozřejmě záleží na každém, jak se během a po dýchání cítí. Pokud je vám to nekomfortní, raději cyklus neopakujte tolikrát. Alespoň ze začátku.
  6. Meditujte – Po skončení techniky byste se měli cítit lehce, odpočatě a svěže. Užijte si stav klidu a ideálně proces zakončete meditací.

Hodnocení metody

Tato technika může přinést řadu výhod, včetně zlepšené kontroly stresu, cítíte se, že máte více energie, zvýšenou fyzickou výkonnost a pocitově i lepší spánek. Je ale důležité, aby tuto techniku prováděli lidé ve zdravotním stavu, který to umožňuje, a měli by se vyhnout dýchacím cvičením ve vodě nebo při řízení. Během cvičení můžete zaznamenat brnění v prstech nebo lehké točení hlavy.                                                                                                                                                                               

Přínosy

Nejvíce prověřených přínosů přináší technika dýchání a meditační pilíř metody. Obecně právě dechová metoda, pokud je správně provedena, může mít v rámci zdravého životního stylu přínosy, například:

  • lepší spánek,
  • vnímání stresu,
  • krátkodobý efekt na imunitní systém,
  • duševní zdraví a nálada,
  • zlepšení příznaků astma,
  • zlepšení vnímání chladu,
  • větší síla vůle,
  • subjektivní zvýšení energie,
  • rychlejší regenerace
  • lepší koncentrace.
Publikováno
V rubrikách Zdraví

Od Adéla Rochová

Aktivní sportovkyně a zastánkyně zdravého životního stylu, která nikdy neodmítne příležitost jít si zaběhat, na kolo, na lezeckou stěnu nebo v zimě na skialpy a běžky. I po vysoké škole se stále vzdělává v tom, co ji baví. Proto se opřela do marketingu, původně v cestovním ruchu, ale postupně se působení rozšířilo i do dalších odvětví. Práce a koníčky jsou tak odrazem vášně pro aktivní životní styl.