Saunování – postup, výhody a účinky na tělo

Saunování je tradiční forma relaxace a pečování o tělo, která se těší stále větší popularitě. Kromě bezprostředního pocitu uvolnění a pohody saunování nabízí řadu prokazatelných přínosů pro zdraví. V tomto článku se podíváme na správný postup saunování, jeho klíčové výhody a účinky na tělo. Zároveň uvedeme situace, ve kterých je saunování nevhodné nebo dokonce kontraindikované.

Obsah článku

Správné saunování

Správný postup saunování je klíčový pro maximalizaci jeho benefitů a zajištění bezpečného a příjemného zážitku, protože jak se dá očekávat, i saunování pravidla má. Při dodržení níže uvedených kroků si můžete užít všechny výhody saunování, aniž byste riskovali zdravotní problémy.

1. Příprava před saunováním

  • Hydratujte se: Před vstupem do sauny je důležité doplnit tekutiny, protože během saunování dojde k jejich značné ztrátě kvůli pocení. Doporučuje se vypít alespoň jeden až dvě sklenice vody.
  • Omyjte se: Sprchování před saunováním odstraní nečistoty z kůže, což umožní efektivnější proces pocení a hygieničtější prostředí uvnitř sauny.
  • Osušte se: Po sprchování se důkladně osušte. Suchá kůže má tendenci se potit více než vlhká kůže. Je to dáno tím, že teplý vzduch musí nejprve odpařit vnější vlhkost, než začne efektivně stimulovat potní žlázy k produkci potu.

2. Během saunování

  • Doba saunování: Optimální doba strávená v sauně je individuální, ale obecně se doporučuje začít s kratšími intervaly od 5 do 10 minut, které můžete postupně prodlužovat podle vaší tolerance a komfortu.
  • Poloha v sauně: Pro rovnoměrné rozložení tepla a lepší relaxaci je vhodné ležet nebo sedět s nohama ve stejné výšce jako zbytek těla. Ve vyšších polohách sauny je tepleji, takže pokud jste začátečník, můžete začít ve spodnější části a postupně se přesouvat výše.
  • Relaxace a dýchání: Během saunování se snažte relaxovat a dýchat hluboce. To pomáhá uvolnit tělo i mysl a zvyšují se tak relaxační účinky saunování.

3. Po saunování

  • Ochlazení: Po opuštění sauny je důležité tělo postupně ochladit. Ideální je studená sprcha, ledový bazének nebo krátký pobyt ve venkovním vzduchu. Tento proces stimuluje krevní oběh a zvyšuje pocit svěžesti.
  • Další hydratace: Po ochlazení je nezbytné opět doplnit tekutiny, aby se nahradila ztráta vody z těla. Příjem vody nebo bylinkového čaje je ideální.
  • Nezapomeňte odpočívat: Po procesu ochlazení a hydratace je doporučeno si odpočinout alespoň 10 až 15 minut. Tento klidný odpočinek umožní tělu zotavit se a zvýší celkový relaxační efekt.

Dodržováním těchto kroků zajistíte, že vaše saunování bude nejen příjemné, ale také co nejvíce prospěšné pro vaše zdraví a pohodu. Vždy však poslouchejte signály svého těla a přizpůsobte postup svým individuálním potřebám a zdravotnímu stavu.

Výhody saunování a jeho účinky na tělo

Saunování je nejen příjemný relaxační rituál, ale také aktivita s řadou pozitivních účinků na zdraví a pohodu. Možná by vás ani nenapadlo, jaké saunování účinky může mít.

Detoxikace a čištění pokožky

Jedním z hlavních benefitů je podpora detoxikace. Intenzivní pocení, které saunování vyvolává, umožňuje tělu efektivněji se zbavit nahromaděných toxických látek. Kromě toho teplý vzduch otevírá póry, čímž dochází k hloubkovému čištění pokožky. Tento proces může vést k viditelnému zlepšení stavu pokožky, včetně její jemnosti, pružnosti a celkového vzhledu.

Podpora imunitního systému

Pravidelné navštěvování sauny může posílit imunitní systém. Vystavení teplu v sauně zvyšuje produkci bílých krvinek, které jsou klíčové pro obranu těla proti infekcím a nemocem. Tímto způsobem může saunování přispět k celkovému zdraví a odolnosti organismu, zejména během chřipkové sezóny..

Zlepšení kardiovaskulární funkce

Saunování má pozitivní účinky i na kardiovaskulární systém. Alternace tepla a chladu, které je typické pro proces saunování, stimuluje krevní oběh a může přispět k lepší funkci srdce. Tento efekt se projevuje snížením krevního tlaku a zlepšením elasticity krevních cév, což může být prospěšné pro osoby trpící mírnou hypertenzí nebo jako preventivní opatření proti kardiovaskulárním onemocněním.

Uvolnění svalů a zmírnění bolesti

Teplý vzduch v sauně uvolňuje svalové napětí a pomáhá zmírňovat svalovou i kloubní bolest. Tento účinek je zvláště ceněn sportovci a lidmi, kteří se potýkají s chronickou bolestí, jako je například artritida. Saunování tak může sloužit jako doplněk k tradičním metodám léčby bolesti, přičemž pomáhá zvyšovat flexibilitu a mobilitu.

Zlepšení dýchacích cest

V neposlední řadě saunování přispívá k uvolnění dýchacích cest. Saunování při nachlazení může dokonce pomoci uvolnit dýchací cesty a zmírnit příznaky, ale je důležité zvážit, úroveň nachlazení, aby se předešlo riziku zhoršení zdravotního stavu. Vlhký teplý vzduch může pomoci právě při uvolňování ucpaného nosu, zklidnění podrážděného hrdla a zmírnění symptomů spojených s respiračními onemocněními, jako je astma nebo chronická bronchitida.

Jak často se saunovat?

Otázka ohledně saunování jak často závisí na individuálních zdravotních podmínkách, osobních preferencích a reakci těla. Obecně se doporučuje saunovat jednou až dvakrát týdně pro udržení zdravotních benefitů bez přetěžování organismu. Nicméně, někteří lidé saunují bez problémů i častěji, zvláště pokud jsou na saunování zvyklí a jejich tělo na ni pozitivně reaguje.Je důležité poslouchat signály svého těla a přizpůsobit frekvenci saunování tak, aby to pro vás bylo příjemné a prospěšné.

Saunování a specifické zdravotní stavy

Přestože saunování má mnoho pozitivních účinků, existují i situace, kdy je lepší se mu vyhnout. Před začátkem pravidelného saunování by se lidé s vysokým krevním tlakem měli poradit s lékařem, protože saunování a vysoký tlak mohou vyžadovat specifická zdravotní opatření. Obecně osoby trpící kardiovaskulárními onemocněními by měly být při saunování opatrní. Těhotné ženy a osoby s akutními zánětlivými onemocněními by se měly sauně raději vyhnout.


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Zdraví

Od Adéla Rochová

Aktivní sportovkyně a zastánkyně zdravého životního stylu, která nikdy neodmítne příležitost jít si zaběhat, na kolo, na lezeckou stěnu nebo v zimě na skialpy a běžky. I po vysoké škole se stále vzdělává v tom, co ji baví. Proto se opřela do marketingu, původně v cestovním ruchu, ale postupně se působení rozšířilo i do dalších odvětví. Práce a koníčky jsou tak odrazem vášně pro aktivní životní styl.