Jak vybrat boxerské rukavice

Existuje mnoho druhů boxerských rukavic. Výběr však není tak obtížný, jak by se mohlo na první pohled zdát. Nejprve si musíme ujasnit, k čemu budeme rukavice používat — rukavice na klasický box (pro přípravu v bojových sportech jako je box, thajský box, kickbox, krav maga, a atd.), rukavice na pytel (pro boxování do boxovacího pytle a jiných boxerských vybavení), rukavice na MMA (pro trénink MMA) a speciální rukavice (pro přípravu na karate, taekwondo).

Klasické boxovací rukavice

Základním měřítkem pro výběr rukavic je jejich hmotnost. Rozdělení rukavic je předpokládané, závisí na odhadu a hmotnosti bojovníka a na doporučení trenéra. Jednoduše řečeno, čím výraznější je hmotnost (nesprávně vyjádřený odhad) boxerských rukavic, tím pozoruhodnější je bezpečnost a jistota při tréninku. To, jak rukavice sedí na ruce, s tímto odhadem nesouvisí.

Není pravdou, že rukavice o váze 16 oz jsou pro obrovské lidi a rukavice o váze 10 oz jsou pro malé ruce. Vnitřní prostor na ruce se mění podle předvádění, podle výrobce. Několik rukavic je těsnějších a pevnějších, několik je volnějších. Záleží na tom, co vám vyhovuje. Rukavice si tedy vybírejte podle toho, k čemu si přejete, aby rukavice souhlasily s rozdělením pod nimi.

Rozdělení rukavic dle hm (a velikosti):

  • 4 oz — boxerské rukavice pro děti od 4 let (nejmenší velikost)
  • 6 oz — boxerské rukavice pro děti od 6 let (největší velikost)
  • 8 oz — boxerské rukavice pro děti od 10 let, juniory a drobné ženy
  • 10 oz — standardní boxerské rukavice pro trénink a zápasy
  • 12 oz — tréninkové boxerské rukavice (také lehké boxerské rukavice)
  • 14 oz — tréninkové boxerské rukavice pro trénink v páru
  • 16 oz — tréninkové boxerské rukavice pro trénink a sparingy — těžká váha
  • 18 oz — tréninkové a sparingové boxerské rukavice — supertěžká váha

Jste 16 let staří nebo zkušenější a stále nevíte, jakou míru boxerských rukavic zvolit? Zvolte míru 10oz. Je to nejběžnější míra boxerských rukavic ve všech bojových sportech. S touto volbou nemůžete šlápnout vedle.

Z jaké látky jsou vyrobeny?

Záleží na tom, jak často cvičíte a kolik toho musí vydržet. Pravé z telecí kůže jsou nejkvalitnější a nejpevnější. Jsou určeny především pro experty nebo bojovníky. Ostatní jsou vyrobeny z průmyslových materiálů (umělá telecí kůže, PU). V případě, že máte boxerskou přípravu 2-3x týdně, budou vám tyto rukavice dobře sloužit opravdu dlouho.

Velikost

Velikost je brána jako u ostatního oblečení, tj. velikosti S, M, L, XL. V případě, že si je nemůžete vyzkoušet, zvolte to, na co jste zvyklí. Děti mají velikost S a dospělí XL. Někdy se uvádí také junior a senior nebo S/M a L/XL. Většina výrobců uvádí, že běžné boxerské rukavice nejsou určeny k úderům boxovacím pytlem. Může to být proto, že se rukavice rychleji vyboulí a poté nemají tak kvalitní výplň.

Druhy rukavic

Boxerské rukavice, které se používají pro box nebo kondiční box, mají klasický oválný tvar a palec je spojen s prostorem pro ostatní prsty. Kromě toho je lze využít pro kickbox nebo boj v jiných bojových disciplínách. Rukavice pro thajský box a podobné jsou ploché a palec je s nimi opět spojen, ale může vyčnívat více vně rukavice

1. Rukavice pro ultimátní zápasy a MMA

Jsou prstové a jsou vyráběny tak, aby dostatečně chránily klouby, ale přesto umožňovaly prstům bezvýhradně uchopit soupeře. Mohou být buď otevřené, nebo uzavřené s chráněným palcem. Modely určené spíše pro přípravu na boj mají extrémní polstrování nad klouby.

2. Pro dámy

Nijak se neliší od těch pánských. Nejběžnější volbou jsou 8oz (drobné dámy), 10oz (většina) a 12oz (větší ženy). Poté už záleží jen na vašem vkusu.

3. Pro děti

Dodávají se ve velikostech 4oz (do 6 let), 6 oz (od 6 do 10 let) a 8 oz (pro zkušenější děti a mládež). Boxerské rukavice se nijak neliší od rukavic pro dospělé. Jsou stejně pevné a bezpečné. Palec je spojen s rukavicí, což snižuje pravděpodobnost poškození. Bez námahy pořídíte svým dětem klasické boxerské rukavice. Mohou tedy rukavice využívat jak pro boxovací pytel, tak pro přípravu. Několik jedinců přechází z klasických boxerských rukavic na pytlovky, když jdou udeřit do pytlů a boxovacího zařízení. Rukavice sice dostávají pořádně zabrat a jejich životnost se zkracuje, ale i tak vám poslouží několik dlouhých let.

4. Pytlovky

Potřebujete na domácí půdě používat boxovací pytel a potřebujete se na něj připravit? Chodíte do cvičebního centra, kde visí boxovací pytel, a potřebujete uvolnit přemíru? Chodíte do fitboxu, kde boxujete do lap nebo do úderových bloků? Právě k tomu slouží pytlovky. Oproti tradičním boxerským rukavicím mají mnoho protikladů. Jsou lehké, nemají palec nehnutě spojený s rukavicí (hrozí úraz). Rukavice nemají pevnou fixaci zápěstí.

Údržba

Po každém použití je nechte dobře vyschnout a poté je uložte na suchém a chladném místě. Vnitřek se lépe vysuší, pokud je natáhnete na dřevěný trn. Rychlou údržbu povrchu provedete vlhčeným hadříkem. Pravidelná údržba je zásadní u telecí kůži, aby se zachovala její všestrannost a barva. Na nečistoty nepoužívejte kartáč a nikdy neperte rukavice v pračce! Nesušte je na radiátoru a ani na slunci po dlouhou dobu.


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Vybavení

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.