Jak vybrat a zavěsit boxovací pytel?

Nechce se vám dojíždět do cvičebního centra, abyste si potrénovali své kombinace na pytli? Pořiďte si jednoho neaktivního soutěžícího spoluhráče přímo k vám domů. Mluvíme o boxovacím pytli, na kterém se prostě nedá jen skvěle zacvičit, ale také vybrousit svůj postup a zdokonalit údery.

Základní typy boxerských pytlů

Klasický boxovací pytel

Oceňujete ostré kombinace, kopy a zároveň potřebujete vyladit svou metodu? Chtějte klasický oválný pytel, který buď zavěsíte na zeď, nebo si pořídíte samostatně stojící model. Závěsný pytel možná oceníte pro jeho flexibilní využití. Připravíte si na něm všechny druhy úderů a kopů. Ještě před nákupem si zkontrolujte vhodné rozměry a hmotnost.

Na druhou stranu těžší a větší pytle budou kvitovat pokročilí cvičící, kteří rádi kopou nohou. Znalci mohou objevit takzvané makiwary, nástěnné boxovací pytle, obvykle obdélníkového nebo čtvercového tvaru (40 × 40 cm). Na tomto druhu si připravíte přímé údery a kopy. Zpravidla se využívá spíše mezi karatisty.

Boxovací hrušky a míče

Bez toho, aniž byste během přípravy shodili všechny kytky ze stojanů, by se vám boxovací pytel nevešel do pokoje? Neztrácejte naději. Na trhu se pohybují skladnější modely. Většinou jsou označovány jako boxovací hrušky nebo míče. Obě varianty disponují hruškovitým tvarem nebo kulatým tvarem. Sice nejsou vhodné pro komplexní trénink, ale zase se naučíte rychlosti a procvičíte reflexy, úhyby a přesnost.

Trenažér pro boxování

Chcete si připravit účinek svých úderů? Vyhledejte figuríny, které napodobují lidské tělo. Uvidíte, kam přesně míří vaše pěst. Pravidelně je objevíte pod názvem trenažér a jsou vyráběny v několika provedeních. V případě, že nepotřebujete nikde vrtat a manipulovat s nimi, umístěte je na zahradě pro trénink pod širým nebem, v tu chvíli bude trenažér vzdáleně mnohem lepší volbou. Jedná se o stojící formu se silnou základnou, na které může stát buď kulatý pytel, nebo klasická hruška.

Rozhodující parametry

Velikost

U kompaktních hrušek se velikost příliš nemění. Nejčastěji měří téměř 25 cm na šířku a 35 cm na výšku. Ať tak či onak, mnohem více vás bude zajímat výška boxovacího pytle. To záleží především na tom, co budete chtít trénovat. Pro boxery je 80-130 cm (v rozsahu k výšce boxera) výhodou, kde budou nacvičovat údery rukou. V případě, že do své přípravy zařazujete prvky kickboxu nebo thajského boxu, nepochybně si pořiďte vyšší pytel, minimálně 150 cm a více. Šířka se v tu chvíli mění v rozsahu míry, většinou však v rozmezí 20 až 60 cm.

Zavěšení

Pokud si pořizujete závěsný model, měly by být závěsné řetězy dodávány spolu s pytlem. Neměňte jejich délku. Modely se zavěšují téměř 10 cm nad výšku boxera. Kromě známějšího stropního zavěšení budete moci objevit také nástěnnou formu. Tento typ se nazývá šibenice podle nosných ocelových tyčí navrtaných do zdi. V případě, že zavádíte nástěnný typ konstrukce, nechejte od zdi alespoň 70 cm volného prostoru.

Hmotnost

Pokud toho nechcete příliš dělat, vezměte si pravidlo poloviční hmotnosti. To znamená, že pytel by měl vážit přibližně polovinu toho, co vážíte. V každém případě do hry vstupují i vaše zkušenosti a druh přípravy. Jste úplný začátečník? Nemusíte se hned vrhat do 50 kg pytlů. Zvolte lehčí alternativu do 35 kg. Jako zkušený boxer oceníte těžší boxovací pytle, ideálně takové, které se blíží vaší hmotnosti.

Tabulka hmotnosti pytle

Hmotnost pytle v kgHmotnost sportovce ccaPro koho je určen
5-15do 30 kgDěti
20-3535-45 kgZačátečníci
35-4055-75 kgStředně pokročilí
45-5580-100 kgPokročilí
60-8080-100 kgProfík

O co se zajímat dál

Materiál

Zatímco tolik milovaná telecí kůže bude sloužit po dlouhou dobu a vydrží vaše nárazy, není vhodná pro začátečníky. Z tohoto pohledu si budete moci pořídit spíše koženku nebo vinyl pro děti. Bude levnější a nebudete si na ni muset dávat pozor jako u telecí kůže. Cvičte pravidelně a koženka se pak pro vás stane měkkou a budete moci přejít na tvrdé PVC, které v mnoha ohledech telecí kůži nahrazuje. Rychleji se však opotřebuje.

Výplně

Textilní výplň vás bude stát nejméně. Budete spokojeni s její jemnou kvalitou a šetrností ke kloubům. V každém případě se časem kroutí, zejména v případě, že není v obalu pevně nacpána. Stejně tak to udělá i elastická výplň a výplň z plastové drtě. Je pro vás tvarová stálost a kvalita rozhodující? Připlaťte si za kvalitní výplň z písku nebo kožené výplně. Úplně nejlepší z výplní, která nepřijde zkrátka opravdu po dlouhé době, je vzduchová výplň.

Typ plnění

Možná jste přišli do kontaktu s označením vyplněný nebo plnící pytel. Rozdíl mezi odlišnými druhy je zřejmý, ale který z nich pro vás bude ideální?

  • Plnící boxovací pytel — velmi přizpůsobivé provedení, které pouze můžete naplnit podle svých možností. Jakmile se dostanete ze začátečnické úrovně, budete moci přidat výplň, abyste pytli dodali tvrdost a hmotnost.
  • Boxovací pytel s náplní — koupíte si zabalený předmět, u kterého nemůžete hýbat s tvrdostí nebo hmotností. V případě, že již máte určité zkušenosti, vyzkoušeli jste několik pytlů při tréninku a víte, který vám vyhovuje, není třeba dále testovat.
  • Boxovací balíček bez náplně — jako by vám byla předána potahová látka a vy si vyberete, čím balíček naplníte. Tento plán volí zkušení boxeři, kteří vědí, jaká náplň bude nejlépe vyhovovat jejich stylu, a umí náplň dobře přizpůsobit.

Závěsy a konstrukce

Bezpečné zavěšení pytlů na stropě je možné pomocí obrovských stropních držáků / křížů vybavených mezerami navíc s otočnou redukcí, která úspěšně tlumí přenos rázu na stropní konstrukci. Při silném zdění lze navíc pytel zavěsit na závěsný držák známý jako šibenice, který poskytuje nezbytný prostor zhruba 70 cm od zdi. Může být dodáván v několika provedeních. Západky nejsou součástí balení držáků nebo nástěnných konstrukcí, protože jsou závislé na materiálu samotného stropu / cihlového zdiva. Vždy se informujte o všech montážních prvcích.

Jak umístit a zavěsit boxovací pytel

Neopomíjejte navíc posoudit výběr vhodného prostoru pro boxovací pytel a předem promyslet strategii zavěšení! Pro boxovací pytel potřebujete o trochu více místa, než by se na první pohled mohlo zdát. Musíte vzít v úvahu, že se pytel po úderu rozhoupe v několika směrech a poté směrem k boxerovi, který musí mít dostatečný prostor, aby se mohl vyhnout a pohybovat.

U silného rozdělovače lze navíc boxovací pytel zavěsit na závěsný držák zvaný šibenice, který poskytuje životně důležitý prostor téměř 70 cm od rozdělovače, ale pohyb boxera kolem pytle je v tomto případě omezen. Mimořádně vhodné je využít řetěz s dostatečnou délkou, velikostí a rozumnou karabinu, kterou lze připnout do libovolného kruhu a budete moci měnit zavěšení pytle podle potřeby.


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Vybavení

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.