Jak vybrat lyžařskou bundu?

Prohánět se na lyžích v obklopení zasněžených vrcholků hor je něco, bez čeho si spoustu z nás nedokáže zimní dovolenou vůbec představit. Abychom si však podobné radovánky opravdu užili, je třeba k tomu mít tu správnou výbavu. Vedle lyží, přezkáčů a hůlek není radno podcenit ani výběr oblečení v čele s lyžařskou bundou – pokud si bez přemýšlení a zkoušení koupíte bundu na lyže jen kvůli tomu, že má hezkou barvu, můžete pak být na svahu nemile překvapeni. Pojďme se proto podívat na to, jak vybrat lyžařskou bundu, asi ten nejdůležitější kus oblečení každého lyžaře.

Vodní sloupec a prodyšnost

Výběr lyžařské bundy u zkušenějších lyžařů, kteří se již v zimním oblečení orientují, zpravidla začíná volbou vhodných hodnot vodního sloupce a prodyšnosti vzhledem k plánovanému využití bundy.

Vodní sloupec vyjadřuje míru voděodolnosti materiálu. Uváděná hodnota vodního sloupce říká, kolik vody materiál zadrží, něž se přes něj dostane dovnitř. Rekreačním lyžařům stačí vybírat bundy s vodním sloupcem kolem 10 000 mm. Bundy s vodním sloupcem nad 15 000 mm zvládnou udržet člověka dlouho v suchu i ve sněžení či dešti a jsou určeny pro opravdu nadšené sportovce vydávající se v zimě ven za každého počasí.

Na hodnotě prodyšnosti závisí schopnost bundy odvádět tělesnou vlhkost pryč od těla do okolí, což opět napomáhá tomu, abyste zůstali v suchu. Vyšší prodyšnost oceníte ve chvíli, kdy se budete hodně potit. U někoho to může být i při lehčí fyzické aktivitě, bundu s vysokou prodyšností však každopádně potřebují všichni sportovci libující si v náročných výkonech, ať už na lyžích, nebo při horské turistice a hodí se také za teplého a slunečného počasí. Hodnota prodyšnosti se nejčastěji udává v gramech na metr čtvereční za 24 hodin (g/m2/24 hod). Pro rekreační lyžaře a turisty jsou dostačující bundy s prodyšností 6 000–10 000 g/m2/24 hod, vyšší prodyšnost bundy se pak vyplatí při častých fyzicky náročnějších výkonech.

Výbava lyžařské bundy

Praktickou vychytávkou je u lyžařské bundy sněhový pás, který zamezuje foukání větru pod bundu, a navíc se vám díky němu při případném pádu nenahrne sníh do bundy. Sněhový pás je z pružného materiálu, takže po jeho zapnutí skoro ani nevíte, že ho máte.

Před koupí si u bundy zkontrolujte počet, velikost a rozmístění kapes. Málokdo se chce na lyžích prohánět s batohem na zádech, ale mobil, peněženku, klíče a případně tyčinku na svačinu někam dát prostě musíte. Zvláštní zmínku si zaslouží malá kapsička na levém rukávu určená pro umístění skipasu – její přítomnost si budete pochvalovat při každém průchodu turniketem – a velká kapsa na lyžařské, případně sluneční brýle.

V teplejších dnech je skvělé mít možnost větrání díky rozepnutí zipu v podpaží. Lehké profukování v bundě, když se v ní začínáte pařit, není na škodu. Běžnou součástí lyžařských bund je kapuce, která se hodí během sněžení, deště nebo za silného větru, když si sundáte helmu. Za špatného počasí rovněž pochopíte, proč je dobré, když má bunda lepené švy – nepropustí vlhkost zvenku.

ski-together

Bunda vám musí sedět

Bunda se může pyšnit těmi nejlepšími parametry a výbavou, ale když se v ní nebudete cítit dobře, jednoduše není ta pravá. Při jízdě na lyžích potřebujete cítit naprostou volnost pohybu, takže se při zkoušení bundy nebojte trochu hýbat – v zapnuté bundě musíte moct volně pohybovat rukama v celém rozsahu pohybu a snadno se předklonit i podřepnout, aniž by vás bunda někde škrtila. Na druhou stranu vám bunda nesmí být příliš volná, jinak na vás bude při jízdě nepříjemně vlát. Pokud si pořídíte krátkou bundu, bude vám zase spodem foukat dovnitř.

Pamatujte na to, že pod bundou většinou nebudete mít pouze funkční triko, ale také mikinu, ti zimomřivější někdy dokonce i více mikin.

Design by měl upoutat nejen vaši pozornost

Design bundy byste určitě neměli považovat za hlavní kritérium výběru, ale svou roli přece jen hraje, a to docela důležitou. Mimo to, že v oblečení, které se vám líbí, se budete cítit lépe, hlavně sebevědoměji a jistěji, což je na lyžích důležité, tak design bundy (a kalhot s helmou) ovlivňuje, jak dobře budete na sjezdovce vidět. Výrazné barvy snižují riziko, že vás někdo přehlédne. Zejména za zhoršené viditelnosti přitom na lyžích nikdy nejste od srážky daleko. Být navléknutý do bílé od hlavy až k patě, jak to mají někteří lyžaři v oblibě, není z hlediska bezpečnost zrovna ideální.


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Vybavení

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.