Kyselé zelí jako zázrak pro naše zdraví – čemu přispívá a tipy na recepty

Kyselé zelí známe asi všichni především ve společnosti s pečeným masem. Věděli jste, že je nejen superdobré ale také superzdravé? Čím to je? Jak si ho připravit doma? A jak jinak ho v kuchyni využít? Pojďme se tomu podívat na zub!

Obsah článku

Kysané, kyselé či kvašené zelí – co to vlastně znamená?

Někdy to pro nás může být matoucí, ale setkat se můžete se všemi názvy. Všechny do jednoho označují hlávkové zelí, které je upravené pomocí fermentace neboli kvašení. Tento způsob úpravy je známý již od pradávna a jde o jeden z nejzdravějších způsobů konzervace potravin. A jak tento proces probíhá?

Fermentace

Při fermentaci dochází k přeměně organických látek ve výchozí surovině, nejčastěji cukrů, na jednodušší látky za pomocí činnosti mikroorganismů. Díky tomuto procesu se prodlužuje trvanlivost potravin a také zlepšuje stravitelnost určitých částí potravy. Fermentované produkty jsou navíc přirozeným zdrojem tělu prospěšných probiotik.

Při kysání hlávkového zelí se využívá působení přirozené mikroflóry, která se v ní rozmnoží. Jde o mléčné kvašení, které využívá prospěšné laktobacily. Tyto kamarádské bakterie se nám poté společně s kysaným zelím dostávají do těla, což je ceněnou přidanou hodnotou. Hotový výrobek vám vydrží v lednici uskladněný poměrně dlouhou dobu bez toho, aniž by se v něm usídlili nežádoucí mikroorganismy. 

Probiotika

A k čemu jsou ta slavná probiotika vlastně dobrá? V první řadě udržují střevní mikroflóru v rovnováze a podporují trávení potravy. Dále také chrání střeva před nežádoucími mikroorganismy, snižují počet bakterií produkujících nežádoucí enzymy a pozitivně ovlivňují imunitu. Tyto kultury mikroskopických organismů jsou pro náš organismus velmi prospěšné, a proto bychom je rozhodně měli zařadit do našeho jídelníčku. Není nutné hned sáhnout po doplňcích stravy. Stačí hledat potraviny, které jej přirozeně obsahují. A kysané zelí mezi takové potraviny rozhodně patří!

Benefity kysaného zelí

Pojďme si tedy shrnout, proč by kyselé zelí rozhodně nemělo chybět v žádném jídelníčku.

  • Posiluje zdraví a rovnováhu trávicího systému
  • Pozitivně ovlivňuje střevní mikroflóru
  • Působí protizánětlivě
  • Nakopává imunitní systém
  • Je bohaté na draslík, vitamin C, železo či vitamin K
  • Obsažená vláknina pomáhá chránit před kardiovaskulárními chorobami a vstřebáváním cholesterolu do krve
  • Při pravidelném užíváním může pomoci s bojem proti únavě

Jak si kysané zelí připravit doma?

Abyste vytěžily co nejvíce benefitů, připravte si kysané zelí doma. Máte tak jistotu, že zelí neobsahuje zbytečně přidané látky a navíc jej můžete vychutit dle vašich představ. Máme pro vás základní recept, který můžete následně doplnit o všelijaké koření. Často se také přidává například cibule, křen či jablko. Popusťte uzdu své fantazie a vytvořte ideální kombinaci dle vašich představ.

Budete potřebovat:

  • hlávkové bílé zelí 1 kg
  • sůl 15-20 g
  • kmín 1 lžíce

Jak na to?

  1. Vezmeme si zelí a odstraníme vrchní listy. Poté vykrojíme košťál a zbytek nakrouháme na struhadle či najemno nakrájíme.
  2. Zelí dáme do velké mísy a přidáme sůl s kmínem. Rukama silou zapracováváme koření a celou směs mícháme do doby, než zelí začne měnit barvu a pouštět šťávu. Trvá to zhruba 5 minut.
  3. Okořeněné zelí necháme ½ hodiny odpočívat, aby pustilo dostatečné množství šťávy.
  4. Vezmeme si čistou sklenici či zelák a po hrstech jej budeme plnit zelím. Každou vrstvu pořádně umačkáme, abychom ze zelí vymačkali obsaženou šťávu. Naplníme zhruba ¾ sklenice. 
  5. Do naplněné sklenice dáme navrch jeden čistý zelný list a zalijeme zbylou šťávou.
  6. Zelný list ve sklenici zatížíme např. čistou menší skleničkou naplněnou vodou či vyvařeným kamenem. Zelí ve sklenici by mělo být celé pod hladinou. Aby nám do sklenice nic nenapadalo, hrdlo sklenice překryjeme potravinářskou fólií. Jelikož může obsažená šťáva během fermentace ze sklenice vytékat, zatíženou sklenici umístíme na talířek, 
  7. Sklenici i s talířkem přemístíme na tmavé místo o ideální teplotě 18-21 °C. Zelí necháme fermentovat 7-10 dní a průběžně jej kontrolujeme. Pokud bude teplota nižší, bude proces fermentace probíhat o něco pomaleji.  
  8. Hotové kvašené zelí poznáte tak, že ve sklenici již nic nebublá a nepění a zelí vám přijde chuťově dobré. Pokud máte pocit, že je ve sklenici klid, vyndáme závaží, zavřeme ji víčkem a přesuneme do lednice. V lednici vydrží i několik týdnů. 

Na co si dát pozor?

Zelí by během kvašení mělo být neustále ponořené. Pokud by bylo šťávy málo, svaříme 2% solný roztok (20 g soli na 1 l tekutiny) a necháme zchladnout. Studeným lákem zelí zalijeme a necháme dále kvasit.

Zelňačka z kyselého zelí

Kyselé zelí nemusí nutně být jen pouhou přílohou k masu. Pojďme si připravit lahodnou poctivou zelňačku, která nás především v zimních měsících krásně zahřeje a přitom skvěle zasytí.

Budete potřebovat:

  • Kysané zelí 400 g
  • Sůl
  • Kmín celý
  • Pepř
  • Nové koření 5 kuliček
  • Bobkový list 2 ks
  • Brambory 280 g (cca 5 ks)
  • Moravská klobása 400 g
  • Cibule 1 ks
  • Sladká paprika mletá 2 lžíce
  • Hladká mouka 120 g

Jak na to?

  1. Kysané zelí scedíme a lehce pokrájíme.
  2. Zelí přemístíme do hrnce a zalijeme cca 2 litry vody. Přidáme sůl, kmín, pepř, nové koření a bobkový list. Na středním plameni přivedeme k varu.
  3. Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a vhodíme do čistého hrnce. Přidáme tolik vody, aby všechny brambory byly ponořené. Osolíme a vaříme do změknutí. Trvá to zhruba 20 minut.
  4. Mezitím nakrájíme moravskou klobásu na kolečka a ta následně na čtvrtiny. Cibuli nasekáme najemno.
  5. Na pánvi rozpálíme trochu oleje. Vhodíme cibulku a necháme ji zesklovatět. Následně přidáme klobásu a společně opečeme. 
  6. Opečenou klobásu zaprášíme sladkou paprikou a mícháme, dokud se paprika nerozvoní. Na závěr zasypeme moukou a upražíme řidší jíšku.
  7. Opečenou směs i uvařené brambory přidáme k zelí a necháme krátce povařit. Hotovou zelňačku poznáte podle krásně měkkého zelí.

Další tipy

Kysané zelí má celou řadu využití. Kromě zelňačky či dušeného zelí z něj lze udělat salát, výtečné zelné placky, upéct závin a také dokonale dochutit kdejaký sendvič. Kysané zelí je rovněž základní surovinou halušek a segedínského guláše. Zkrátka existuje celá řada možností, jak jej do svého jídelníčku zařadit. Využijte jeho blahodárných účinků, najděte si pro vás ideální úpravu a potěšte své chuťové buňky.

Od Tereza Líšková

Skoro vystudovaná psycholožka, která se zajímá o témata spojená s dětmi a celou rodinou. Ve volném čase si ráda pustí dobrý film nebo seriál či přečte nějakou knížku. Nejčastěji ji však potkáte někde v přírodě se zrzavým pejskem, který možná kdekomu nahání hrůzu, ale ve skutečnosti je velkým milovníkem lidí.