Zázvorový čaj – jak často ho pít a jak si ho připravit?

Zázvor se v žádné domácnosti rozhodně neztratí. Dokonale dochutí kdejaké jídlo, ale také vás pořádně prohřeje v podobě lahodného léčivého čaje. Dokáže pořádně nakopnout imunitu, což se v podzimním a zimním období obzvlášť hodí. No a o jedinečném zázvorovém čaji dnes bude řeč. Pojďme se podívat na to, jak tento nabušený nápoj připravit doma.

Obsah článku

Něco málo o zázvoru

Zázvor lékařský představuje exotickou vytrvalou rostlinu, jejíž původ není zcela známý. Zdobí ji květy růžovobílé nebo nažloutlé barvy, ale většina z nás nejspíš zná především její oddenek. Ten se pyšní celou řadou blahodárných účinků, díky kterým se již od pradávna používá jako lék na nachlazení, infekci, povzbuzení imunitního systému nebo jako pomocník při snižování váhy. Zázvorový oddenek vypadá jako velký kořen, který je po oloupání charakteristický svou žlutou barvou a výraznou štiplavou chutí.

Pokud byste si jej chtěli někde ve volné příroda nasbírat, nejspíše pohoříte. Zázvor je totiž uměle pěstovaný v tropických oblastech, odkud je následně převážen do zbytku světa. Zázvorový oddenek si můžete pořídit hned v několika podobách. Vybrat si můžete oddenek čerstvý, nakládaný či kandovaný. Na trhu naleznete také oleje nebo sušený prášek. Nejpřínosnější je samozřejmě čerstvý kořen, který se využívá právě při přípravě lahodného čaje.

Léčivé účinky zázvoru

Štiplavý zázvor je bomba plná prospěšných látek. Představuje bohatý zdroj vitamínů – A, B1, B2, B6, C, E, minerálních látek jako je sodík, draslík, hořčík, vápník, fosfor, měď, mangan či železo a najdeme v něm i aminokyseliny, různé esenciální oleje (gingerol) a aromatické látky (zingiberen, bisabolen, atd.).

Co všechno zázvor umí?

  1. Pyšní se protizánětlivými účinky,
  2. Preventivně působí proti kardiovaskulárním onemocněním nebo autoimunitním chorobám,
  3. Pozitivní ovlivňuje náš imunitní systém
  4. Napomáhá s trávicími problémy a celkově zlepšuje a usnadňuje trávení,
  5. Povzbuzuje metabolický proces nebo navazování škodlivých toxinů a jejich vyplavení ven z těla,
  6. Snižuje produkci některých tkáňových hormonů, které mají na svědomí bolestivost a vznik zánětů,
  7. Dokáže vás pořádně prohřát,
  8. Je skvělým pomocníkem při léčbě nachlazení či chřipky.

Zázvorový čaj si snadno připravíte i doma

Příprava zázvorového čaje je prostě hračka. Během chvíle tak máte na stole přírodní lektvar, který je postrachem kdejakého bacilu.

Budete potřebovat:

  • Čerstvý zázvor – cca ½  cm
  • Horká voda – 1 litr
  • Med
  • Citron

Jak na to:

  1. Dáme si vařit vodu.
  2. Zázvor omyjeme, zbavíme slupky a nastrouháme či nakrájíme na tenké proužky.
  3. Zázvor necháme louhovat po dobu 5 minut, poté ho vyndáme. Pokud jste zázvor nastrouhali, čaj přeceďte. 
  4. Dochuťte medem a citronem.

Jak často a jak dlouho můžete zázvorový čaj popíjet?

Maximální dávka zázvoru by neměla překročit 4 gramy. V případě sušeného zázvoru je to pouhý 1 gram. Přehnané popíjení zázvorového čaje není příliš dobrý nápad. Pokud dojde k “předávkování”, mohou se objevit nežádoucí účinky. Mezi ně patří například pálení žáhy, průjmu, plynatosti, bušení srdce, podráždění úst a žaludečních potíží. Zázvorový čaj si dopřejte v několika menších dávkách v průběhu celého dne.

Zázvorový čaj se navíc nedoporučuje pít každý den, jelikož zázvor patří mezi návykové rostliny. Při velmi častém popíjení si naše tělo na prospěšné látky navykne a začne být vůči nim rezistentní. V případě nemoci nám pak s největší pravděpodobností už nepomůže.


Přečtěte si také

Od Tereza Líšková

Skoro vystudovaná psycholožka, která se zajímá o témata spojená s dětmi a celou rodinou. Ve volném čase si ráda pustí dobrý film nebo seriál či přečte nějakou knížku. Nejčastěji ji však potkáte někde v přírodě se zrzavým pejskem, který možná kdekomu nahání hrůzu, ale ve skutečnosti je velkým milovníkem lidí.