Co je to intra workout?

Intra workout produkty jsou takové produkty, které se užívají při cvičení a jejich úkolem je podpořit náš výkon při tréninku a zlepšit svalovou regeneraci po tréninku. Patří mezi ně sacharidy, aminokyseliny a elektrolyty.

Také čtěte: 8 tipů, jak začít cvičit a nepřestat

Aminokyseliny

Aminokyseliny jsou stavebními kameny bílkovin a jsou zásadní pro opravu a růst svalů. Branched-chain amino acids (BCAA) jsou často hlavní součástí intra workout doplňků a hrají klíčovou roli v podpoře svalové syntézy bílkovin a snížení svalového rozpadu během tréninku.

Elektrolyty

Elektrolyty patří mezi minerály, které pomáhají udržovat rovnováhu tekutin v těle a jsou nezbytné pro svalové kontrakce. Ztráta elektrolytů pocením během cvičení může vést k dehydrataci a svalovým křečím, což zdůrazňuje důležitost jejich doplnění během tréninku.

Sacharidy

Jak jistě víte, sacharidy jsou primárním zdrojem energie během tréninku. Dodání sacharidů intra workout může dodat tělu rychlou energii a může zlepšit výdrž, snížit únavu a urychlit obnovu glykogenu ve svalech.

Cíle

Intra workout doplňky mohou mít různé cíle v závislosti na potřebách jednotlivce. Někteří lidé mohou preferovat doplňky zaměřené na budování svalové hmoty, zatímco jiní mohou hledat produkty, které podporují hubnutí nebo zlepšují výdrž.

Individualita

Výběr správného intra workout doplňku je zcela individuální. To, co funguje pro jednoho člověka, nemusí fungovat pro druhého. Proto je důležité experimentovat s různými produkty a dávkami, abyste byli schopni najít, to co vám nejlépe vyhovuje.

Výhody

Při správném použití mohou intra workout doplňky přinést řadu výhod. Mimo jiné mohou zlepšit hydrataci, poskytnout rychlý zdroj energie, zvýšit svalovou výdrž, zlepšit regeneraci a zrychlit růst svalů. To z ní báječně, co říkáte?

Bezpečnost a vedlejší účinky

Přestože je většina intra workout doplňků považována za bezpečnou, je důležité sledovat možné vedlejší účinky a interakce s jinými léky či doplňky. Osoby s určitými zdravotními problémy by měly konzultovat užívání s lékařem.

Různorodost produktů

Na trhu je k dispozici široká škála intra workout produktů. Některé se zaměřují výhradně na aminokyseliny, zatímco jiné kombinují různé složky, jako jsou sacharidy, elektrolyty, a výtažky rostlin. Díky této různorodosti si můžete vybrat produkty, které nejlépe vyhovují vašim preferencím a potřebám.

Závěrem

Intra workout doplňky mohou být významným nástrojem pro zlepšení výkonu během tréninku a pro podporu regenerace a růstu svalů po cvičení. Při výběru správného doplňku je důležité vzít v úvahu individuální potřeby, cíle a možné citlivosti nebo alergie na složky, které tyto doplňky stravy obsahují.

Publikováno
V rubrikách Strava

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.