Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlý výsledek?

Ve světě fitness a zdravého životního stylu se často setkáváme s otázkou, jak často cvičit a jak intenzivně bychom měli cvičit, abychom dosáhli svých cílů, ať už jde o hubnutí, tvarování postavy, nabírání svalové hmoty, či zvyšování síly. A ideálně, aby se výsledek dostavil co nejdříve. Úspěch zde však závisí na správně sestaveném tréninkovém plánu, který respektuje nejen frekvenci a intenzitu cvičení, ale také potřebu odpočinku a regenerace.

Obsah článku

Určete si cíl a motivaci

Prvním krokem k efektivnímu tréninkovému plánu je jasně si definovat, co chcete svým cvičením dosáhnout. Cíle mohou být různé – hubnutí a tvarování postavy, nabírání svalové hmoty či zvyšování síly. Na co je dobré se u každého z cílů zaměřit, naleznete níže.

Hubnutí a tvarování postavy 

Téma, které rezonuje ve velké části společnosti, je hubnutí a tvarování postavy – zejména pak začátkem roku a před letní “plavkovou” sezónou. Je důležité si uvědomit, že pro osoby, které se vyhýbají tréninku s využitím fitness pomůcek, může být tato cesta formování postavy poněkud náročnější ve srovnání s těmi, kteří rádi pracují s činkami, odporovými gumami nebo využívají stroje v posilovně. 

Jak často cvičit

Častá otázka: Jak často cvičit, abych zhubla / zhubl? Pro dosažení cílů v hubnutí a tvarování postavy je optimální kombinace cvičení 2–3x týdně s důrazem na tréninky celého těla a k tomu doplnit 2x týdně pohybové aktivity, jako je běh, rychlá chůze, jízda na kole apod. To zajišťuje maximální spalování tuků. Současně jsou pro efektivní formování postavy nezbytné menší zátěže. Namísto používání extrémně těžkých vah je vhodné zvolit takovou zátěž, která umožňuje provést 12 – 15 opakování konkrétního cviku. Tento přístup nejen podporuje spalování tuků, ale také posiluje svaly, což je klíčové pro celkové tvarování postavy.

Jak poskládat trénink?

Při plánování tréninků je důležité správně rozdělit svalové partie, aby každá dostala dostatečný čas na regeneraci a růst. Množství času, které jste ochotni týdně věnovat cvičení, je na vás. Pokud jste však odhodláni dosáhnout výsledků, doporučuje se zmiňované tréninky 2 – 3x za týden. Pro začínající sportovce je vhodné zvolit přístup zahrnující cvičení celého těla během jednoho tréninku, což znamená, že v průběhu hodiny procvičíte od největších svalů až po ty nejmenší – například začnete s cvičením stehen, poté se zaměříte na záda a nakonec na ramena.

Nabírání svalové hmoty 

Základem pro efektivní nárůst svalové hmoty je zaměření na silový trénink, který zahrnuje práci s vyššími zátěžemi při menším počtu opakování, cíleně rozdělených podle svalových skupin. Začátečníci mohou opět zůstat u tréninku celého těla, pokročilí by už mohli mít trénink rozdělený na konkrétní partie. Důležité ale je nastavit si, které partie cvičit spolu.

Jak často cvičit?

Silový trénink by měl být zařazen do vašeho týdenního plánu 3–4x, s možností, že pokročilí cvičenci si mohou tréninky rozdělit na trénování specifických svalových partii, čímž se zefektivní cílený růst a vývoj svalů. Klíčovou součástí úspěšného silového programu je dostatečný odpočinek mezi jednotlivými tréninky, který umožňuje regeneraci a růst svalů. Co se týče počtu opakování, ideální je držet se rozmezí 8 – 12 opakování pro každý cvik, což optimalizuje svalový růst.

Jak poskládat trénink a rozložit správně sílu?

V rámci silového tréninku existují dvě základní strategie: můžete se držet již zmíněného tréninku zaměřeného na celé tělo, nebo si plán cvičení rozvrhnout vždy na jinou část těla. Optimální strategií je zařadit si den odpočinku po každých dvou intenzivnějších trénincích, což umožní vašim svalům regeneraci a nabrat sílu pro následující výzvy. Je důležité si uvědomit, že příliš mnoho tréninku může být kontraproduktivní. Bez dostatečného odpočinku nelze dosáhnout kýžených výsledků, protože v tomto případě rozhodně platí, že kvalita má přednost před kvantitou.

Pro ty, kdo chtějí svůj trénink oživit a zintenzivnit, je možné zařadit supersérie, kdy se spojí dva cviky do jedné série prováděné bez přestávky – například kombinace cviku na legpress stroji s následnými předkopy, kde po 8 – 12 opakováních na stroji ihned přecházíte k dalšímu cviku. To zvyšuje intenzitu tréninku a podporuje větší svalovou adaptaci.

Zvyšování síly 

Preferujte nízký počet opakování s vysokými váhami? Bez trpělivosti se ani v tomto případě neobejdete. Je to běh na dlouhou trať.

Jak často a dlouho cvičit?

Když je vaším hlavním cílem zvýšení síly, doporučuje se zaměřit na frekvenci tréninku 3–4x týdně. Tento přístup umožňuje dostatečný čas na odpočinek a regeneraci svalů, což je pro zvyšování síly klíčové. Je důležité střídat dny zaměřené na trénink s dny odpočinku, aby se předešlo přetrénování a zraněním. Používejte metody, jako jsou supersérie nebo pyramidové série, pro maximalizaci síly a efektivity tréninku.

Jak poskládat trénink?

V těchto trénincích byste se měli soustředit na základní silové cviky, jako jsou dřepy, mrtvé tahy, bench pressy a military pressy, přičemž byste měli pracovat s vyššími váhami v nižším rozsahu opakování, typicky 3–6 opakování na sadu. Tento rozsah opakování je ideální pro budování čisté síly, protože umožňuje použití vyšších zátěží, které efektivně stimulují svalové vlákna odpovědné za silový výkon.

Kvalitní program pro zvyšování síly by měl také zahrnovat periodizaci, což znamená systematické plánování tréninkové intenzity a objemu v průběhu času, aby se maximalizovaly výsledky v síle a minimalizovalo riziko únavy.

Na co se při plánování zaměřovat

Pamatujte, že bez ohledu na vaše cíle, je důležitá trpělivost a konzistence. Výsledky nepřijdou přes noc, ale s pečlivě plánovaným přístupem a odhodláním je dosáhnete. Při svém plánování se zkuste zaměřit také na následující body.

  • Kvalita před kvantitou: Je lepší mít méně tréninků s vysokou intenzitou než cvičit každý den bez patřičného úsilí a odpočinku.
  • Odpočinek: Nezapomínejte, že svaly rostou a získávají sílu během odpočinku. Zařaďte minimálně dva dny odpočinku týdně.
  • Různorodost: Pravidelně měňte svůj tréninkový plán, aby si vaše tělo nezvyklo na stále stejné podněty a aby byl trénink stále výzvou.
  • Strava: Pro správné cvičení by především neměl být opomíjen přínos a význam vyvážené stravy a dostatek tekutin.
Publikováno
V rubrikách Pohyb

Od Adéla Rochová

Aktivní sportovkyně a zastánkyně zdravého životního stylu, která nikdy neodmítne příležitost jít si zaběhat, na kolo, na lezeckou stěnu nebo v zimě na skialpy a běžky. I po vysoké škole se stále vzdělává v tom, co ji baví. Proto se opřela do marketingu, původně v cestovním ruchu, ale postupně se působení rozšířilo i do dalších odvětví. Práce a koníčky jsou tak odrazem vášně pro aktivní životní styl.