Trávicí enzymy – k čemu jsou dobré a jak se projevuje jejich nedostatek?

Lidská trávicí soustava je nesmírně složitý a důmyslný mechanismus o délce téměř 8 metrů. Tuto dlouhou cestu urazí námi zkonzumovaná potrava v ideálním případě bez větších obtíží. Přestože jde o systém efektivní, je také velmi křehký. Na jeho správném fungování se podílí velká řada různých chemických látek a ty, jsou-li ve správném poměru, zajišťují, že máme “v bříšku jako v pokojíčku”. Jednou z nejdůležitějších látek v trávicím traktu jsou trávicí enzymy. Co se pod tímto názvem skrývá? A co vás čeká, pokud ve vašem těle nebudou odvádět svou práci? To se dozvíte v následujícím článku. 

Obsah článku

Co to jsou trávicí enzymy?

Trávicí enzymy jsou látky, které řadíme k bílkovinám a které mají schopnost štěpit jiné bílkoviny, tuky a sacharidy na jejich jednodušší formy, které se mohou vstřebávat do krevního oběhu. Mimo to mají také na starosti některé další aktivity našeho těla, které jsou spojené s trávením, metabolismem, ničením škodlivin a vstřebáváním živin. Jsou přítomny u zpracování potravy od chvíle, kdy ji vložíme do úst. Už zde jsou vylučovány slinnými žlázami. Dále v trávicím traktu je vylučuje žaludek, slinivka břišní nebo tenké střevo. I když se to možná nezdá, jsou nezbytné pro téměř každou reakci, ke které v našem těle dochází. 

Druhy trávicích enzymů

Trávicích enzymů existuje více než tři tisíce druhů. Pro člověka jsou nejdůležitější následující, které se podílejí na zpracování cukrů, tuků a bílkovin: 

Proteáza 

  • tento enzym se podílí na trávení proteinů (bílkovin). Rozkládá složitou strukturu bílkovin na aminokyseliny. Ty jsou následně využívány pro další procesy v těle. Je vytvářen v žaludku, slinivce břišní a tenkém střevě. Je důležitý také pro srážení krve, fungování imunitního systému a buněčné dělení. 

Lipáza

  • tento enzym pomáhá štěpit lipidy (tuky). Za pomoci žluči rozkládá tuky na jednodušší molekuly – glycerol a vstřebatelnou podobu mastných kyselin. Potrava je nejprve zpracována žlučí a poté lipázou. Lipáza je obsažena dokonce i v mateřském mléce, kde pomáhá dítěti strávit tuky, které jsou v samotném mléce přítomné. 

Amyláza 

  • tento typ enzymu se podílí na štěpení polysacharidů (složité cukry). Patří sem například ptyalin, který produkují slinné žlázy. Ten působí už v ústech během žvýkání a pomáhá i po polknutí. Další amylázou je tzv. pankreatická amyláza. Obě tyto látky se podílí na zpracování škrobu a polysacharidů na glukózu, fruktózu a další jednoduché cukry, které se poté vstřebávají střevní stěnou. 

Laktáza 

  • tento enzym štěpí laktózu na dva jednoduché cukry, z nichž se mléčný cukr skládá – glukózu a galaktózu. Nejvíce se laktáza tvoří u dětí v kojeneckém věku a následně její tvorba více či méně klesá. Je v největším množství tvořena na stěně střev. Její nedostatečná tvorba je spojována se stavem označovaným jako intolerance laktózy nebo nesnášenlivost mléčného cukru.

Mezi další důležité enzymy patří také nukleáza, která hydrolyzuje vazby nukleových kyselin (DNA, RNA), rozkládá je na jednotlivé nukleotidy a pomáhá také s důležitými opravami DNA. Velmi důležité jsou také bromelain a papain, které jsou obsaženy v některých potravinách – bromelain v ananasu a papain v papáji. Tyto enzymy se podílí na efektivním rozkladu bílkovin na aminokyseliny. 

Příčiny nedostatečné tvorby trávicích enzymů

Jednotlivé druhy a funkce trávicích enzymů již známe. Víme, že jsou pro fungování lidského metabolismu nepostradatelné. Přesto se může stát, že tělo jich nevytváří dostatečné množství. Příčin může být poměrně hodně. Nejčastěji to bývá chronické nebo akutní onemocnění slinivky břišní, cukrovka nebo pankreatické cysty. U těchto onemocnění bývá nařízená velmi přísná dieta a to právě kvůli snížené produkci trávicích enzymů. Dále mohou tvorbu enzymů ovlivnit:

  • stárnutí
  • stres
  • alkohol
  • nedostatek spánku 
  • strava bohatá na zpracované potraviny a cukr
  • tělesná teplota a pH
  • častý shon, nepravidelné stravování, rozptylující vlivy při jídle
  • kouření
  • autoimunitní onemocnění
  • onkologické onemocnění

Příznaky nedostatku trávicích enzymů

Vzhledem k důležitosti trávicích enzymů se jejich nedostatečná produkce projeví na našem zdraví poměrně rychle a to zejména ztrátou chuti k jídlu, pocitem plnosti až nevolnosti, výkyvy hmotnosti a obezitou, pálením žáhy, průjmem nebo zácpou a nadýmáním nebo plynatostí. Může se objevit také bolest břicha, reflux, syndrom dráždivého tračníku, Crohnova choroba, celiakie a ulcerózní kolitida.

Mimo tyto obtíže spojené přímo s trávicí soustavou se může vyskytnou také  vypadávání vlasů, potíže se spánkem, oslabení imunity a častá nemocnost, únava, úzkostné stavy, kožní problémy. Přetrvává-li některý z těchto příznaků déle než 14 dní, nereaguje na léčbu nebo je provázen silnými bolestmi břicha, neprodleně navštivte svého lékaře. To samé platí pro případ, kdy se objeví horečka, zvracení, nechtěný úbytek hmotnosti a silná nevolnost. 

Užívání trávicích enzymů 

Pokud chcete pečovat o rovnováhu a zdraví své trávicí soustavy, sáhněte po léčivých přípravcích nebo doplňcích stravy s obsahem trávicích enzymů. Dostupné jsou jak přípravky s komplexem různých trávicích enzymů (které řeší jejich obecný nedostatek nebo potíže spojené s konzumací těžko stravitelného jídla), tak přípravky obsahující pouze jeden enzym (např. laktázu). Trávicí enzymy jsou obsaženy také v některých potravinách. Patří sem již zmiňovaný ananas a papája, mango, kiwi, banány, listová zelenina, med a kysané mléčné produkty

K užívání trávicích enzymů je vhodné zařadit také probiotika, což jsou mikroorganismy, které zajišťují zdravou střevní mikrobiotu. 

Závěrem

Dobře fungující trávení je pro kvalitní život velmi důležité. Je těžké naplno se věnovat všem aktivitám, pokud nás trápí nevolnosti, nadýmání nebo jiné zdravotní obtíže. Proto bychom měli trávicím enzymům věnovat dostatečnou pozornost, podporovat jejich správnou tvorbu a případně reagovat na varovné signály našeho těla. Toto úsilí naše tělo ocení a mnohonásobně nám jej vrátí tělesnou i duševní pohodou. 

Zdroje:


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Strava

Od Markéta Kuníková

Jmenuji se Markéta, je mi 33 let a kromě toho, že jsem nadšená učitelka střední školy, zapálená speciální pedagožka a neúnavná fanynka pečení všeho možného, jsem taky máma úžasné čtyřleté holčičky. Život si neumím představit své rodiny, dobrého jídla, hudby a velkého množství černého čaje English breakfast.