Jak naučit děti lyžovat?

Lyžování je skvělý sport, který může být pro děti vzrušující a zábavný. Učit děti lyžovat v raném věku jim může poskytnout nejen nové dovednosti, ale také posílit jejich sebevědomí a fyzickou aktivitu. Jako rodiče Vás možná napadne otázka – jak naučit děti lyžovat? Jak to udělat co nejvíce efektivně a tak, aby to děti bavilo? V tomto článku přinášíme několik užitečných tipů, jak usnadnit proces učení lyžování a proměnit ho v zábavu jak pro Vás, tak vaše dítko.

Obsah článku

Kdy učit dítě lyžovat?

Pokud se rozhodnete začít učit své dítě lyžovat, je nejprve důležité zodpovědět si pár základních otázek. Je dítě ve vhodném věku? Na tuto otázku není odpověď úplně jednoznačná. Pokud se budeme bavit pouze o věku dítěte, ideální věk pro učení lyžování jsou 3 roky. Není to však jediný faktor, podle kterého se určuje připravenost dítěte. Důležitá je mimo věku také fyzická zdatnost dítěte a jeho zájem o učení.

Příprava na suchu 

Než se vydáte na svah, začněte si přípravou na suchu. Obujte dítě do lyžáků a nechte ho si na novou “obuv” zvyknout. Poté ho postavte na lyže a nechte ho si vyzkoušet jaký to je pocit mít na nohou lyže. Nechte ho se s lyžemi projít nebo vstávat ze země. Tato zkušenost usnadní dítěti se poprvé postavit na svahu.

Kurz pro začátečníky

Jednou z možností, jak naučit dítě lyžovat, je přihlásit ho do kurzu pro začátečníky. V tomto případě je nutné vyhledat přímo kurz, který se zaměřuje na výuku dětí začínajících s lyžováním. Instruktoři v těchto kurzech se snaží poskytovat dětem příjemnou atmosféru a sledovat jejich potřeby a dovednosti, kterým přizpůsobí výuku. Seznam dostupných kurzů naleznete na webových stránkách středisek. Pokud však dáváte přednost učení dítěte svépomocí, čtěte dál.

Nezapomeňte na vhodné vybavení

Nepodceňovat vhodné vybavení je klíčem k pohodlné a úspěšné výuce. Zajistěte proto, aby vaše dítě mělo správnou lyžařskou výbavu, včetně lyží, bot a přilby. Vybavte je tak, aby se cítili pohodlně a bezpečně. Při výběru lyží pro děti je klíčové brát v úvahu jejich věk, úroveň dovedností a fyzické charakteristiky. Správná délka lyží je zásadní – měly by dosahovat do výšky dítěte nebo být o něco kratší. Pro začátečníky jsou vhodné lyže s menší tuhostí, usnadňující ovládání a zatáčení. Bezpečnostní prvky jako vázání musí být přizpůsobeny dětské váze a velikosti. Pokud si při výběru nebudete jisti, neváhejte oslovit personál v prodejně s lyžařskými potřebami.

Vytvořte zábavné a pozitivní prostředí

Udělejte z učení lyžování zábavnou zkušenost. Buďte trpěliví a podporující, povzbuzujte své dítě a vytvářejte pozitivní atmosféru kolem lyžování. Chvalte své dítě za jakýkoliv malý pokrok a naopak ho nehaňte, pokud mu něco ihned nepůjde. Každý z nás se někdy učí a každému to jde jinak. Důležité je také neporovnávat dítě se sourozenci nebo ostatními dětmi. Každé dítě se učí v různém tempu, proto umožněte svému dítěti najít si to své. Nespěchejte na něj, nechte mu volnou ruku v hledání si svého tempa a podporujte ho v každém pokroku, který udělá.

Začněte s jednoduchými cvičeními

Předtím než se vydáte na svah, učte děti základní pohyby a postavení na lyžích. Základy jako je stabilita, ovládání rychlosti a zastavení jsou důležité. Pokud si dítě osvojí tyto základní pohyby a dovednosti, na svahu si bude svými pohyby jistější. Zkusit můžete také herní přístup, kdy uděláte z učení lyžování hru. Zapojováním dětí do takových her může posílit jejich lyžařské dovednosti a dodat jim nový impuls a chuť do učení lyžování.

Nezapomeňte na bezpečnost

Bezpečnost je klíčová. Proto nezapomeňte dětem vysvětlit pravidla bezpečnosti na svahu a ukažte jim, jak používat vybavení správným způsobem. Nezapomeňte také dítě vybavit bezpečnostními prvky, které jsou obzvlášť důležité, pokud dítě stojí na lyžích poprvé. Předejdete tak vzniku nepříjemností na svahu a nechtěných zranění.

Učte se společně

Lyžování může být skvělým rodinným zážitkem. Pokud je to možné, zúčastněte se lyžování společně s dětmi. To nejenže posílí váš vztah, ale také jim poskytne dodatečnou podporu a motivaci. Společným lyžováním si vytvoříte nezapomenutelné zážitky a vzpomínky, ke kterým se později budete rádi vracet.


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Vybavení

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, která si našla oblibu ve cvičení a vyvážené stravě. Mezi mé oblíbené aktivity patří fitko, pilates, zumba, procházky s pejskem a v poslední době také vaření a zkoušení nových věcí. Zálibu jsem si našla také v cestování - mým snem je procestovat svět!