Kam vyrazit v zimě na hory?

Lyžařská sezóna už doslova klepe na dveře, a tak je nejvyšší čas naplánovat zimní dovolenou. Máme pro vás několik tipů na lyžování v Česku i v zahraničí.

Zimní dovolená v Česku

Jestli patříte k těm, kteří nevyhledávají cestování do zahraničí, určitě o nic nepřicházíte. Zima u nás má své nezapomenutelné kouzlo. Hory obklopují téměř každý kout republiky, takže se dá vyrazit téměř kamkoli. Největší lyžařský areál Klínovec v republice se nachází v Krušných horách, který je velmi rozsáhlý. Jeden z nejznámějších skiareálů je Ještěd, kde se letos otevírá nová sjezdovka.

V Orlických horách můžete zavítat do Ski Bukovka, a v Jeseníkách do lyžařského střediska zvané Červenohorské sedlo. Krkonoše jsou známé nejen díky skiareálu Špindlerův Mlýn, ale také lyžařskému středisku Pec pod Sněžkou. A v neposlední řadě, nudit se nebudete ani v pohoří Beskyd. Všechna výše zmíněná střediska mají společné to, že si na rozsáhlých sjezdovkách ať už dobře zalyžujete, či budete sjíždět upravený sníh na snowboardu, ale také disponují se spoustu běžkařských tras v nádherné přírodě. Mimojiné jsou všechny vhodné i pro rodiny s dětmi.

Pokud ale raději přírodu poznáváte pěkně po svých, ať už dole pod kopcem nebo skrz náročnější túry, vyzkoušejte turistické hole. Nejen, že podpora holí odlehčí nohám a zádům, ale hole podporují celkové držení těla, a tak pěší turistika ve sněhu bude méně náročnější, a o to větší požitek potom na Vás čeká.

Na hory do Rakouska

Do Rakouska jezdí spousta lyžařů, nejen díky skvělé dostupnosti, ale především díky Alpským horám. Rakouské Alpy jsou známé pro skvělé přírodní podmínky, výborně upravené trasy a kvalitní servis. A to víceméně, nejen v zimní sezóně. Díky vysokým nadmořským výškám můžete vyrazit třeba na ledovce do Rakouska, kde si dobře zalyžujete i v červnu. Lákavé, no ne?

Největším areálem je Nassfeld, který vyhoví úplně všem, jak lyžařům, snowboardistům, běžkařům, rodinám s dětmi či freeriderům. Ale co si budeme, téměř všechna střediska v pohoří Alp jsou vyhovující pro všechny. Mezi nejoblíbenější ski centra patří Kaprun – Zell am See. Nabízí celoroční lyžování na ledovci a obrovské, nejen sportovní využití. Povědomá Vám jistě bude oblast Schladming – Dachstein. Rozsáhlý prostor v Alpách (neuvěřitelných 760 km), který zahrnuje devět skiareálů, a opět celoroční lyžování na Dachsteinském ledovci. Vyšší kvality je pak lyžařská oblast Kitzbühel – Kirchberg, kde jsou pravidelně pořádány mezinárodní lyžařské závody, takže sjezdovky jsou moderní a stále pod servisem. Nejvýše položené středisko (přes 3000 m.n.m.) je Sölden Arena a je hodnoceno jako jedno z nejlepších v Evropě, dobré vyžití si tam především najdou freerideři, kvůli neupravenému sněhu ve vysoké nadmořské výšce.

TIP na článek: Jak vybrat lyžařskou bundu?

Nejen Rakouské Alpy

Asi méně českých turistů už pak můžete očekávat v konkurující Francii či Itálii. Je to hůře dostupnější, ale kvalita lyžařských středisek je pořád vynikající. Opomenout se nesmí ani lyžování v sousedním Slovensku, které také disponuje se spoustou středisek, nejen díky známým Tatrám. Nejznámějším a nejlépe hodnoceným vyšlo středisko Jasná, za zmínku stojí i Snowparadise Velká Rača, Malinovo Brdo či Štrbské pleso. Zavítat můžete i do nedalekého Polska. Jedno z nejznámějších oblastí je Zakopane, kde si dobře zalyžujete, ale lákavá je i procházka malebným okouzlujícím městečkem a večerní relaxací ve wellness.

Něco nového?

Pokud Vás neláká takové to “běžné” sjíždění směrem dolů, co tak směrem nahoru? Jestliže máte rádi hory a pohyb, zkuste skitouringový kurz. Vyzkoušíte si, jaké je to stoupat na lyžích s tuleními pásy či skialpové přechody.

Tyto kurzy právě nabízejí vyzkoušet si pohyb na pásech, vyzkoušíte si jízdu v neupraveném sněhu, a také Vás nemine seznámení s lavinovou výbavou. Skialpining není rozšířenou zimní aktivitou nejen v Česku, ale také především v Alpách. Vyjít sjezdovky v zahraničí už je sice náročnější, ale za ten zážitek to stojí.


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Pohyb

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.