Jak jezdit na longboardu

Dlouhé prkno s kolečky. Nepochybuji o tom, že jste to všichni někde viděli, nebo o tom poslouchali, nebo vás alespoň napadlo, co to bude, pokud jste ovšem zrovna nevylezli z jeskyně. Tato novinka zaznamenala v pozdějším čase obrovský rozmach a my se vám dnes pokusíme poskytnout její prezentaci a rady, jak si užít tento sport.

Longboarding se vedle skateboardingu táhne už od jeho počátků v 60. letech 20. století v Kalifornii. V rámci počátků nedošlo k žádnému zdokonalení mezi longboardem a skateboardem, všechno bylo stejné až do poloviny 70. let. Tehdy byly navrženy základní skateboardové triky takzvané „ollie“ a oba sporty se vydaly odlišnou cestou, ale ne tak jinou, ke které se dostaneme později. V dnešní době vypadá klasický longboard nějak takto:

  • Dlouhé speciální černé prkno, které je zakončeno malými zaoblenými konci.
  • Disponuje čtyřmi robustnějšími kolečky

Samozřejmě existuje více druhů a tvarů než prstů, ale pro tuto chvíli se držme faktu, že longboardy jsou dlouhé 85 až 120 cm a mají větší a širší kolečka než klasické skateboardy. Dle našeho předpokladu na longboardu zvládnete více věcí než na krátkém skateboardu, a to rozhoduje o tom, jak longboard obecně vypadá. Jsme schopni rozdělit disciplíny v longboardingu na cruising, freeride, dancing a downhill. Cruising je pravděpodobně to hlavní, co na longboardu můžete dělat, jakmile se na něm naučíte jezdit. Je to nejméně náročné.

Pleteme si skateboard x longboard

Mnoho lidí si longboarding plete se skateboardingem a ve skutečnosti jsou tato cvičení velmi srovnatelná. Ať je to jakkoli, existují zde pozoruhodné rozdíly — zejména v samotném prkně. Při longboardingu je prkno prodloužené, má obecně větší (i širší) kolečka než skateboard a často je více polstrované. Longboarding znamená ovládnout slalom a freeride. Schopnost zrychlovat, jezdit v rychlosti, dělat triky, klouzat, pumpovat, odrážet se na prkně — to vše dává výjimečný pocit.

Longboarding je pro začínající jezdce rozumnější než skateboarding. Budete se vzdělávat, jak správně jezdit na skejtu od nuly. K tomu budete potřebovat longboard, vybavení a touhu.

TIP na článek: Jak vybrat skateboard

Proč začít s longboardem?

Longboarding jako sport určitě bolí mnohem méně než skateboarding. Na longboardu se nestane, že by někdo jezdil bez ochranné helmy a bez rukavic. Obecně jsou zranění při longboardingu z velké části jen odřeniny, někdy i hlubší odřeniny. Málokdy si zlomíte ruku nebo dostanete otřes mozku. To je jedno z kouzel tohoto oblečení, protože zjistíte, že o bezpečnost v této komunitě je opravdu postaráno.

Jako dopravní prostředek je longboard velmi rozumný, k jízdě sice potřebujete asfalt, ale longboard je ve srovnání s kolem malý, budete si ho moci vzít na lanovku, dát do skříňky ve škole, pověsit v šatně v divadle a hodit do tašky, když budete někde v letadle..

Co s holkami?

Část slečen jezdí na longboardech, ale nemáme na mysli slečny, které potkáte někde ve Stromovce, ale slečny, které se vydají na závody a všem klukům nakopou zadek. Mladé dámy, které jezdí na longboardech ve všech zemích, jsou organizovány pod Longboard Girls Crew. I tam získáte data, ale nic nenahradí to, když přijdete ven a jezdíte s lidmi.

Vybavení ke sportu

Na začátku byste si měli vybrat, jaké cíle si stanovíte:

  • pohyb v městském prostředí — cruising
  • zdolání skateparku
  • zvládnutí obrovských sjezdů

Longboard má několik druhů v závislosti na délce. Každý z nich má svá pozitiva i mínusy — zkrácené jsou lépe ovladatelné, zatáčky jsou rychlejší, pohodlnější, ale ne výjimečně bezpečné z hlediska stability. Prodloužené formy snižují nebezpečí pádu, ale nejsou tak všestranné.

Fáze výuky

1. Základní

Jakmile si pořídíte vše, co potřebujete, budete se moci začít učit jezdit. Základním krokem ke zvládnutí jízdy na longboardu je umět se na prkno správně postavit. Uspořádání nohou se naučíte ještě před stoupnutím na prkno. Vše je zde lehké — vodítkem je noha, kterou používáte k nástupu na prkno. Ta bude umístěna jako první, druhá noha bude odrážet. Neexistují zde žádná pravidla — vše záleží na pohodlí učedníka.
Nejčastěji je vodící noha ta pravá. Kroky na longboardu se pro začátek dělají na asfaltu, co nejrovnější. Předtím, než začnete jezdit, zkontrolujte, zda před vámi nejsou díry, skluzy, rozsedliny, kameny. Mějte na paměti, že opravdu malý otřes pod kolem může longboardistu shodit dolů. Častým nešvarem je stát na prkně oběma nohama.

Jak na správný rozjezd

  • špička dopředu
  • počet odrazů by neměl být velký
  • váha musí být silná
  • běžecká noha se pokládá na chodidlo, a ne na špičku, provádí se ostrý pohyb

Jak zajistit základní postavení

Nohy se postaví mezi závěsné šrouby, širší než ramena. Chodidlo vodícího druhu se posune dopředu pod úhlem. Běhací noha se klade naproti zvolenému vektoru. Pro začátek postačí, když tuto polohu akcelerujete. Jakmile si budete jistější, budete se moci naučit další počáteční pozice. Nejlepší je zdokonalit se v seřizování na malých, něžných sjezdech. Rozkročte se a nerovnejte kolena.

2. Přidáváme další postavení

Měli byste se do toho pustit, až se budete na prkně cítit jistě, budete umět dobře ovládat rovnováhu a odrazit se. Začnete ovládat přetaktování. V klidném režimu se odrazte jednou nebo několikrát, snažte se příliš nezatěžovat své tělo, jinak bude vaše postavení narušeno. Postupně zvyšujte tempo, vyrazte silněji — pro dlouhou jízdu a rovnováhu stačí jeden dobrý start. Abyste mohli dobře jezdit, musíte se naučit zatáčet, a to hodně a jistě. Stačí položit nohu na stranu prkna, ke kterému máte zatáčet. Noha se naklání obráceně, prkno se zaměřuje dovnitř nebo ven — doprava nebo doleva. Kromě toho je důležité zapamatovat si, jak zmírnit zpomalit a zastavit. Nejsnadněji se brzdí nohou, která je vystavena zemi, dochází ke kontaktu, v důsledku čehož se rychlost zmírňuje.

Existují i další způsoby, jak zmírnit rychlost:

  • točivý obrat — tělo se stáčí do mnoha směrů
  • pro zmírnění rychlosti se narovnejte a roztáhněte ruce do stran

3. Uklouznutí

Tuto disciplínu zvládnete, když budete mít dostatek cviku. Nejdříve si budete muset navléknout rukavice s pevnými dlaněmi.

Základní pravidla pro skluz:

  • váha se vymění dopředu — na noze vodícího druhu, kolena jsou mírně pokrčená
  • druhá noha se přesune z dlouhé pro kontakt s asfaltem
  • pomalu tento kontakt zvyšujte
  • nevyužívejte k tomu špičku ani patu – potřebujete střed chodidla
  • začněte postupně a postupně zvyšujte tempo

Nezapomeňte:

Před zrychlením se nade vší pochybnost ujistěte, že jste schopni a můžete brzdit. Nebezpečí zranění je při tomto sportu poměrně vysoké — mějte to na paměti a při jízdě v místech, kde chodí lidé, dbejte mimořádné opatrnosti. Nezanedbávejte ani svoje vybavení.


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Pohyb

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.