Turistika v zimě – vše, co potřebujete vědět

Turistika v zimě má své specifické kouzlo. Mnoho cest, výletů a túr, které člověk absolvuje v létě, nabírají se sněhem jiný rozměr a stávají se zcela novým zážitkem. Ovšem i přes své kouzlo přináší zimní turistika jistá rizika a nebezpečí, před kterými jsme v létě ušetřeni. Jak se tedy na takovou zimní túru připravit? Pojďme to zjistit! 

Začněte se známými trasami

Je na místě si uvědomit, že výletní trasa, která vám v létě trvala 1 hodinu, může ve sněhu trvat násobně více času a tím vzít i mnohem více energie. Dny jsou navíc kratší, takže pokud s aktivní zimní turistikou začínáte nebo zkrátka nejste úplní profíci, kteří každý měsíc tráví v horách, bude pro vás lepší začít s trasami, které znáte z letního slunečného období a dokážete zhruba odhadnout čas. Dokážete si vybavit terén a zkrátka vás na těchto tratích nic nepřekvapí. 

Vhodná výbava

V létě vypadají určité trasy jednoduše a říkáte si, že se vám na nich nemůže nic stát, avšak v zimě mohou tyto tratě skrývat velká nebezpečí. Jedním z nich je zmrzlý povrch, který může velice snadno a rychle způsobit vážné zranění. Proto je vhodné mít k dispozici v zasněženém terénu takzvané mačky neboli stoupací železa, což jsou jednoduše řečeno boty s hřeby, nebo návleky, které s hroty, které umožňují snadnější a bezpečnější pohyb ve sněhovém a ledovcovém terénu. Pokud vyrážíte bez maček, mějte alespoň kvalitní trekovou obuv! Pro celkovou lepší stabilitu si sebou můžete vzít i turistické hůlky

Jak je již zmíněno v odstavci výše, dny jsou kratší a tmavá noční obloha přichází dříve, než bychom sami občas chtěli, proto je dobré si s sebou přibalit čelovku, ideálně s náhradní baterií. Pokud se chcete vrhnout do náročnějších tras, není na škodu mít připravenou vyloženě lavinovou výbavu, která zahrnuje lopatu, vyhledávač, sondu a cepín.  

V neposlední řadě nezapomeňte na vhodné teplé a hlavně pohodlné oblečení, které vám umožní se v náročnějším terénu dobře pohybovat. Přibalte si s sebou více takového oblečení, protože velice efektivní metodou je vrstvení. To vám dovolí se rychle přizpůsobit aktuálním podmínkám. A rozhodně nezapomeňte na kvalitní teplé rukavice, nákrčník a čepici!

Pití a jídlo

Pitný režim, ať už je léto, nebo zima, je extrémně důležité dodržovat při jakékoliv aktivitě. Sice se to tak v zimě zdát nemusí, ale opak je pravdou. Pít bychom měli průběžně a dostatečné množství během jakéhokoli počasí, byť nám to tělo nemusí dávat tak zřetelně najevo. Jakmile začneme pociťovat žízeň, už začíná být pozdě a tělo začíná být dehydratované, což v horách, nebo kdekoliv jinde, úplně pociťovat nechcete. Takže na pití určitě nezapomeňte!  

A jak je to s jídlem? V mínusových teplotách se naše tělo chová trochu jinak, než během léta, kdy se teploty pohybují od 30 do 40 stupňů nad nulou. Pokud se teplota začne dostávat hlouběji a hlouběji pod nulu, tělo začíná více a rychleji spalovat kalorie než v letním počasí. Proto je důležité na tento fakt myslet, a mít s sebou zdroj energie, ať už v podobě ovoce, tyčinek, nebo jiných potravin, protože se zkrátka zvyšuje riziko, že se můžete v jednu chvíli ocitnout bez energie, a to celkem rychle. 

Tipy, kam vyrazit v ČR

Naše české hory doslova překypují možnostmi, kam se vydat na zimní turistiku. Zde je pár tipů, kam na výlet v ČR v zimě!

Krkonoše 

Krkonoše jsou nejvyšší české pohoří v čele s nejvyšší českou horou Sněžkou. Právě ta nejvíce láká k zimním túrám díky svým dechberoucím výhledům, sněhem pokrytým kopečkům a zamrzlým vodopádům. Další skvělou volbou je nenáročný výstup k Mohyle Hanče a Vrbaty, nebo procházka údolím Bílého Labe. Krkonoše nabízejí i celou řadu krásných rozhleden. Jedna z nejnavštěvovanějších je rozhledna Žalý, která se nachází hned u Vrchlabí. Podobné výhledy nikdy neomrzí a zimní turistika v Krkonoších patří mezi nejoblíbenější. 

Rychlebské hory 

Ovšem pokud chci chcete odpočinout od lidí a užít si více klidu, Krkonoše pro vás nebudou tou správnou volbou. Vyražte do Rychlebských hor! Jedná se o nejméně osídlené pohoří v České republice, a proto jsou ideální variantou, kam vyrazit a užít si tichou přírodu během túry. Tyto hory se i díky své rozloze skvěle hodí pro víkendové zimní přechody. 

Šumava 

Šumava obsazuje první příčky v návštěvnosti, ale i v úchvatných místech a výhledech. Je to velice oblíbená destinace pro zimní turistiku. Zimní výstup na nejvyšší vrchol Šumavy, Plechý, je hned jedna z možností, kterou zvolit. 

Řada ledovcových jezer jako Plešné, Černé a Čertovo rozhodně stojí za návštěvu v každém ročním období, ovšem v zimě jsou tato místa kouzelnější. Navíc výlet na Čertovo a Černé jezero se dá krásně spojit s výšlapem na horu Pancíř, která také nabízí krásný výhled na okolí. 

Pokud chcete zažít vyloženě arktické dobrodružství, vydejte se navštívit vodní nádrž Lipno. V zimě celá nádrž zamrzá a je to jeden skvělý velký zážitek se po ní projít. Tady si ale dejte pozor, aby tloušťka ledu byla dostatečná a vás a vaši skupinu udržela. 

Krušné hory

Dalším místem, které je jako stvořené pro zimní túry, jsou Krušné hory. Pokud se do nich vydáte a zavítáte na Klínovec, Plešivec nebo Boží Dar, nebudete zklamaní. Čekají vás krásné výhledy! Celý výlet si vždy pečlivě naplánujte, nepodceňte výbavu a oblečení, nezapomeňte na jídlo a pití, a zařaďte své zdraví na první místo a nic nelamte přes koleno, výhled na vrcholu může být nádherný, ale zdraví máte pouze jedno! 

Zdroje:


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Pohyb

Od Sára Čelišová

Studentka ekonomie a marketingu, která se od dětských let věnuje sportu a zdravému životnímu stylu. Zajímají mě témata jako investování, podnikání, online a AI. Volný čas ráda trávím cestováním, tancem, a když jsou u toho moji přátelé nebo rodina, je to pro mě nejlepší kombinace. Ráda zkouším nové věci, vzdělávám se a prostě objevu svět!