Jak správně určit velikost obuvi při nákupu přes internet?

Nakupování na internetu je dnes zcela běžnou záležitostí. Už dávno nemusíme pro každou drobnost běžet do přeplněného nákupního centra. Ale nákupy na síti mají svá rizika a ta se projeví zejména, pokud jde o zboží, které bychom si v normálním obchodě mohli před zakoupením vyzkoušet. A právě boty mezi ně jednoznačně patří. Ať už plánujete nákup sportovní, barefoot nebo běžné obuvi pro sebe a svou rodinu, určitě chcete správně vybrat hned napoprvé. Zboží totiž můžete do 14 dnů vrátit, ale tento proces je poměrně zdlouhavý a ne vždy příjemný. V následujícím článku vám poradíme, jak těmto komplikacím předejít správným určením vaší velikosti ještě před samotným nákupem. 

Obsah článku

Měření délky chodidla

Výběr správně velké boty není vždy jednoduchá záležitost. Jednotná tabulka velikostí bot bohužel neexistuje a každý výrobce má velikosti trochu odlišné. Jak tedy vybrat? Pokud se chystáte objednat boty od výrobce, s nímž už máte zkušenost, je to jednoduché. Jednotlivé modely jsou ve velikostech shodné a proto vám budou sedět boty stejně velké jako u dříve zakoupených párů. Jestliže tuto možnost nemáte a chcete si koupit boty od jiného výrobce, je doporučeno změřit tzv. mondopoint, což je nejdelší rozměr chodidla. Takto určíte správnou velikost obuvi nejpřesněji. 

Při určování velikosti boty je důležité co nejpřesněji změřit délku chodidla od paty až po nejdelší prst. Tím ale není vždy palec! Vhodná doba, kdy se do měření pustit, je večer. Přes den mají totiž nohy tendenci nabývat na objemu. Rozhodně se nespokojte s měřením rozměrů jedné nohy, protože končetiny se od sebe mohou délkou nepatrně lišit. Pokud měříte nohy dítěti, proveďte i 2 až 3 opakování. Děti se totiž rády vrtí a výsledky měření mohou být zkreslené. A u dětské obuvi mohou nadělat problémy i odchylky v řádech milimetrů. 

A nyní k samotnému měření. Máte několik různých možností:

  • Měřidlo Plus12 je výborný pomocník, s nímž změříte jak délku chodidla, tak délku boty. Někteří lidé s ním mají problém, protože je třeba u jeho používání více počítat a věnovat měření plnou pozornost. Chcete-li zjistit reálnou délku nohy, je nutné od naměřené hodnoty odečíst 12 mm (měřidlo je přidává, odtud název Plus12). Pokud chcete zjistit potřebnou velikost boty, stačí dodržet několik základních pravidel – měřit bez ponožky a na měřidle stát samostatně bez opory a celou vahou na měřené noze. Pata se přitom musí dotýkat zadní stěny měřidla. Do zobáčku v přední části měřidla umístěte nejdelší prst, většinou je to palec, ale ne nezbytně. Ještě jednou proveďte kontrolu správného postoje na měřidle (váha na měřené noze a samostatný stoj) a poté zkontrolujte hodnotu naměřenou na zadní části měřidla. Toto číslo představuje délku boty v milimetrech, kterou potřebujete koupit. 
  • Další metodou je takzvané měření v krabici. To spočívá v umístění bosé nohy do krabice tak, že pata je nalepena (ale ne silou přitlačena) na stěnu krabice. Pomocí tužky udělejte čárku před nejdelším prstem a miřte přitom lehce pod prst, aby nevznikl zbytečný nadměrek. Ten může v tomto případě tvořit i 4 mm a to je zejména u měření dětských nohou opravdu hodně. Změřte vzdálenost mezi stěnou krabice a čárou a máte požadovanou reálnou délku chodidla. 
  • Můžeme také měřit u zdi. Princip je velmi podobný jako u měření v krabici. Potřebujete čtvrtku papíru, karton nebo něco, co se nebude lepit na nohu a nesklouzne vám snadno po podlaze. Tento papír přiložte ke zdi a ideálně ho proti pohybu zajistěte izolepou. Měřeného člověka postavte ke zdi tak, aby měl patu na zdi. Opět ne přílišnou silou. Udělejte čáru před nejdelším prstem a opět miřte lehce pod palec, stejně jako u měření v krabici. Změřte délku mezi okrajem čtvrtky (u paty) a nejdelším prstem. Výsledkem je opět reálná délka nohy. 
  • Jestliže se chystáte například ke koupi barefoot obuvi (tzn. obuv, která napodobuje bosou chůzi), může se vám hodit znát nejen délku, ale také šířku a celkový tvar chodidla. Ke zjištění těchto hodnot můžete využít obkresu chodidla. Ten vytvoříte tak, že tužkou obkreslíte čáru okolo celého chodidla. I v tomto případě může z každé strany vzniknout drobný nadměrek. Pokud ale vznikne několik milimetrů na každé straně, může se velikost boty lišit až o jednu velikost. A proto měříme přesně, hlídáme, aby se měřená osoba nehýbala (pohyb tužky po chodidle totiž může lechtat) a z hotového obkresu pak odečteme šířku chodidla (v nejširším místě) a také délku chodidla (od paty po nejdelší prst). 

Zejména u dětí se nikdy nesnažte určit vhodnou velikost obuvi tím, že byste ho nechali stoupnout na vložku do obuvi a podle toho odhadli, jakou obuv mu pořídit.  Vložky mají obvykle odlišnou délku i tvar oproti vnitřku boty. Stejně tak je nevhodné přikládat nohu k podrážce již nošené boty. 

Pamatujte také na několik následující tipů:

  • nová bota se vždy kupuje s 1 až 1,2 cm velkým nadměrkem 
  • bota se mění za větší, pokud má chodidlo do délky nadměrek 5 a méně milimetrů
  • nadměrek do šířky v nové botě by měl být aspoň 4 milimetry 
  • na běhání volíme obuv o cca 1 cm delší a to s ohledem na specifický pohyb chodidla (s dopadem se v přední části rozšíří a během odrazu se prsty stlačí do špičky) a lehkému zkrácení boty během ohybu. U dětí je tento rozdíl až 1,5 milimetrů a to s ohledem na rychlý růst chodidla. 

Měření šířky chodidla

Narozdíl od určování délky, u šířky už si nevystačíte jen s pravítkem a papírem. Po ruce mějte krejčovský metr a kalkulačku a postupujte následovně. Krejčovským metrem si změříte obvod chodidla v oblasti prstních kloubů. Tento rozměr pak vydělíte 7 a odečtete od něj číslo, které odpovídá velikosti vaší boty v metrické soustavě. 

Pokud je například obvod nohy 220 milimetrů a velikost bot máte 38 (25 v metrické soustavě) je výsledný vzorec (220 : 7) – 25 = 6,4. K určení velikosti chodidla co do šířky, můžete využít k tomu určené tabulky. V nich zjistíte, že například tento konkrétní výsledek patří na pomezí velikosti F (velikost 6), což je štíhlá noha, a velikosti G (velikost 7), což je noha standardní šíře. 

Šířka chodidla je velmi důležitým parametrem, velmi často totiž rozhoduje o celkovém pohodlí při nošení bot. Je tedy dobré jí věnovat pozornost a to zejména pokud již z dřívějška víme, že naše chodidlo je širší a není tak jednoduché na něj sehnat pohodlnou obuv. 

Pořizujeme vysokou obuv

Ke klasické ženské zimní obuvi již celá desetiletí patří také kozačky. Tato elegantní součást naší garderoby má však svá úskalí a to zejména, pokud máme vysoký nárt, velký obvod kolem kotníku nebo širší lýtko. Všechny tyto tři oblasti je nutné měřit krejčovským metrem a zapomenout nesmíme ani na již výše zmiňovanou šířku a délku chodidla. Naštěstí již odzvonilo dobám, kdy byly vysoké boty nebo holínky určeny pouze pro ženy se štíhlými lýtky a drobným chodidlem. Dnes jsou již respektovány všechny tvary ženského těla, takže stačí jen dobře měřit a brzy se můžete radovat z pohodlných a slušivých vysokých bot. 

Závěrem

Správné měření nohou je při nákupu obuvi přes internet zcela klíčové. Máte-li po přečtení našeho článku stále ještě pocit, že si svou velikostí nejste tak úplně jistí, zkuste si objednat váš vysněný pár ve dvou velikostech, mezi nimiž váháte. Boty si pak jednoduše vyzkoušíte v pohodlí domova a ty nepadnoucí do 14 dnů vrátíte spolu s dokladem o zaplacení. Nebojte se také využít pomoci jednotlivých e-shopů, kde vám budou rádi k dispozici a odpoví na vaše případné dotazy. 

Zdroje:


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Vybavení

Od Markéta Kuníková

Jmenuji se Markéta, je mi 33 let a kromě toho, že jsem nadšená učitelka střední školy, zapálená speciální pedagožka a neúnavná fanynka pečení všeho možného, jsem taky máma úžasné čtyřleté holčičky. Život si neumím představit své rodiny, dobrého jídla, hudby a velkého množství černého čaje English breakfast.