Červená řepa – proč ji konzumovat a tipy na recepty

Říká se, že sní-li muž a žena společně červenou řepu, zamilují se do sebe. Ať je to pravda nebo ne, červenou řepou není radno opovrhovat, protože může člověka posílit zrovna tak, jako polibek z čisté lásky. Její pozitivní účinky na lidský organismus již mnohokrát potvrdily vědecké studie a může se stát věrným služebníkem každého, kdo hledá zdraví a životní sílu. 

Obsah článku

Co možná nevíte o řepě

Řepa červená (řepa salátová) je dvouletá rostlina, zástupce kořenové zeleniny, jejíž původ nalezneme ve Středomoří a v severní Africe. Je známá a velmi oblíbená po celém světě. První záznamy o této královně studené kuchyně pocházejí z Babylonu před cca 3000 lety. Díky své oblibě u starověkých Římanů se pak rozšířila po celé Evropě a stala se předchůdcem dnes běžných brambor. Vyskytuje se v mnoha odrůdách, u nás je však nejčastější ta s karmínovou barvou. Syrová bývá velice tvrdá a dá se strouhat, nejčastěji se konzumuje tepelně upravená vařením. 

Léčivé účinky

Často bývá označována jako superpotravina a na naše tělo má velmi mnoho pozitivních účinků. Je zdrojem vitamínu C a E a minerálních látek, dodává lesk vlasům a nehtům a prospívá také naší pleti a vitalitě organismu. Díky obsahu betainu brání rozvoji kornatění tepen, rozšiřuje tepny věnčité a podporuje činnost jater. Pomáhá k odvodnění organismu, vylučuje sůl z těla, podporuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Podílí se na tvorbě červených krvinek a tím pomáhá k okysličení buněk. Podporuje správnou činnost střev, zbavuje je jedovatých látek a pomáhá odstranit zácpu. Posiluje také imunitu a nervový systém, potlačuje alergie a léčí záněty. Některé studie dokonce naznačují, že dokáže zpomalit růst nádorových buněk. 

Přes všechny tyto benefity je často zatracována a to kvůli své nechvalně známé sterilované variantě ze školních jídelen. Vyplatí se ale dát jí šanci, protože její využití je nesmírně široké, od lahodného džusu, přes chutné saláty až po sušené řepné chipsy. V dnešní době se s ní můžeme setkat i na úrovni vrcholné gastronomie, je pro svou chuť a široké možnosti využití oblíbenou surovinou mnoha světových šéfkuchařů. Chcete se dozvědět, jak zpracovat tuto úžasnou rostlinu tolik prospěšnou pro naše zdraví? Pak si přečtěte následující článek a nechte se inspirovat.

Výběr a zpracování

Jak již bylo zmíněno výše, možnosti využití červené řepy jsou téměř nekonečné, jak ve studené, tak v teplé kuchyni. Můžeme ji použít k přípravě salátů, pomazánek, polévek, ale i buchet, nápojů a dalších. Tepelnou úpravou ztrácíme určitou část živin v ní obsažených, což ale rozhodně neznamená, že bychom se jí měli vyhnout, protože i přes proces vaření v ní zůstane zachováno mnoho důležitých vitamínů, minerálů, antioxidantů a stopových prvků. Skvělá je její kombinace například s avokádem, bramborami, celerem, čekankou, modrým sýrem, parmazánem, queso fresco, ricottou či roquefortem. Výborně se hodí i k některým druhům alkoholu, například k bílému a červenému vínu, sherry, šampaňskému nebo vodce. Zásadní pro kvalitní a chutný pokrm z řepy je správný výběr zralého kusu. Při tom musíte vždy vybírat bulvy, které na sobě mají alespoň několik centimetrů ze stonků listů nebo takové, které mají listy celé a to ideálně krásně tmavě zelené a křupavé. Listy umožňují zachování maximálního množství šťávy v bulvě a tím pádem také chutnější výsledek vaření. Je třeba také vybírat bulvu, která je na stisk pevná a má hladký a suchý povrch bez poškození. Je-li správně uskladněna, vydrží v lednici čerstvá i několik dní. Malé mladé bulvy dokonce i týden. Pouze listy rychle podléhají zkáze a proto by se měly konzumovat ideálně v den nákupu. Chcete-li řepu uchovat po delší dobu, můžete si ji připravit nakládanou. Recept naleznete níže. 

Červená řepa již dle svého názvu obsahuje velké množství červeného barviva a proto je třeba dávat si pozor na případné obarvení všeho okolo, včetně našich rukou, i na několik dní. Je tedy vhodné chránit ruce rukavicemi a povrch naší kuchyně vhodně zakrýt před působením této barevné nástrahy. Před zpracováním řepu dostatečně omyjeme a očistíme. Můžeme ji oloupat i před tepelnou úpravou, nicméně lepší je to provést až po uvaření. Řepa tak zůstane šťavnatější a navíc se mnohem snadněji loupe. U mladých malých kousků nemusíme loupání řešit vůbec. Slupka je totiž velmi měkká a tenká. 

Recepty z červené řepy

Jak jsme již psali výše, jsou možnosti využití červené řepy ve studené i teplé kuchyni takřka neomezené a není nutné se omezovat pouze na jídla slaná. Tady máte několik receptů na skvělé pokrmy z této superpotraviny:

Salát z červené řepy s celerem

Suroviny: 500 g červené řepy, 200 ml zakysané smetany, 4 až 6 stroužků česneku, citron, sůl, pepř

Postup:

Čerstvou červenou řepu oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme lisovaný česnek dle chuti a zakysanou smetanu. Dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a necháme vychladit v lednici. Chcete-li dodat salátu zajímavější chuť, můžete přidat trochu zázvoru. 

Pomazánka z červené řepy s křenem 

Suroviny: 150 g červené řepy, 150 g celeru, 200 g klasické Lučiny, 1 větší červená cibule, pepř a sůl podle chuti

Postup:

Čerstvou červenou řepu s celerem oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. Přidáme oloupanou a najemno nakrájenou cibuli. V míse vše smícháme s Lučinou, osolíme, opepříme a promícháme. Tato pomazánka je zajímavou alternativou například na silvestrovské pohoštění, namísto klasických hutných majonézových pomazánek. 

Bábovka z červené řepy s citronovou polevou

Suroviny: 200 g červené řepy, 250 g polohrubé mouky, 150 ml kefíru nebo podmáslí, 100 ml olivového oleje, 100 g světlého rafinovaného třtinového cukru, 80 g tmavého nerafinovaného třtinového cukru, 2 vejce, 2 čaj. lžičky prášku do pečiva, 2 čaj. lžičky bílého vinného octa, 1 čaj. lžička kakaa holandského typu, 1/2 čaj. lžičky vanilkového prášku (1 lžička vanilkového extraktu)

Na polevu: 100 g plnotučného tvarohu nebo zakysané smetany (ricotta, mascarpone), 50 g cukru moučka, 1 střední citron na šťávu, trochu mléka, hrst borůvek (ostružin, malin) – nemusí být

Postup:

Oloupanou a na čtvrtiny nakrájenou řepu nastrouháme na hrubém struhadle. V robotu nebo pomocí ručního šlehače vyšleháme všechny tekuté ingredience, kromě octa, do pěny s cukrem. Přidáme mouku s práškem do pečiva, kakao a vanilkový prášek a znovu šleháme až do spojení. Vsypeme červenou řepu a mícháme, dokud nemá směs rovnoměrně červenou barvu. Na závěr přidáme ocet, lehce prošleháme a těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Tu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, pečeme cca 40 minut a upečení zkontrolujeme pomocí špejle. Po upečení necháme na mřížce vychladnout a připravíme si polevu. Vyšleháme tvaroh s cukrem, přidáme citronovou šťávu a znovu šleháme. Konzistence by měla být polotekutá, čehož můžeme dosáhnout přidáním malého množství mléka. Polevu dáváme na úplně vychladlou bábovku a můžeme dozdobit čerstvým ovocem a moučkovým cukrem. 

Nakládaná červená řepa 

Suroviny: červená řepa (spíše menší a podobně velké kousky), sůl, na 1 l vody 350 ml 8% octa, 60 g cukru krupice, 40 g soli, 4 kuličky nového koření, 20 kuliček pepře, 2 bobkové listy

Postup: 

Neoloupané řepy uvaříme v osolené vodě doměkka, zhruba 40 až 60 minut. Spaříme studenou vodou, oloupeme, nakrájíme na libovolné tvary a rozdělíme do vyčištěných sklenic. Vodu povaříme po dobu 5 minut s octem, cukrem, solí a kořením. Horkým lákem zalijeme řepu a sterilujeme 20 minut při 85 °C.

Závěrem

Chcete-li udělat něco pro svoje zdraví, určitě sáhněte po červené řepě. Mimo své blahodárné účinky na tělo se může pochlubit skvělou chutí a širokým spektrem využití v teplé i studené kuchyni. Její jedinečná barva a chuť byly dlouho ve stínu její nepříliš chutné varianty ze školních jídelen. Dnes už se však stává populární i ve světě vysoké gastronomie a její benefity objevuje stále více lidí. Přidáte se k nim? 

Zdroje


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Strava

Od Markéta Kuníková

Jmenuji se Markéta, je mi 33 let a kromě toho, že jsem nadšená učitelka střední školy, zapálená speciální pedagožka a neúnavná fanynka pečení všeho možného, jsem taky máma úžasné čtyřleté holčičky. Život si neumím představit své rodiny, dobrého jídla, hudby a velkého množství černého čaje English breakfast.