Netradiční superpotraviny, které byste měli zařadit do svého jídelníčku

Pokud pravidelně cvičíte a pracujete na budování své vysněné postavy, určitě jste již slyšeli o množství proteinu či komplexních sacharidů, které byste měli denně konzumovat pro efektivní budování svalů. Maso, rýže, vajíčka a další potraviny jsou pro tyto cíle ideálním řešením. Bohužel se často zapomíná na to, že je potřeba nemyslet jenom na tyto nutrienty, ale i další látky, které podpoří zdravé fungování organismu. Přinášíme vám tipy na netradiční superpotraviny, jenž mohou pozitivně ovlivnit vaše fyzické i psychické zdraví. Pojďme se podívat na několik z nich a jejich zdravotní benefity.

Cordyceps – posílení energie a vitality

Cordyceps neboli Housenice čínská je tibetskou houbou známou díky svým schopnostem zvýšit fyzickou energii a vytrvalost. Obsahuje látky podporující imunitní systém a přispívající k celkové vitalitě těla. Je doporučeno užívat tuto houbu před fyzickou aktivitou nebo pravidelně pro posílení imunity. Nejčastěji ji najdete zpracovanou ve formě prášku.

Houba Chaga – silný imunitní systém

Houba Chaga je bohatým zdrojem antioxidantů, což z ní činí účinného bojovníka proti volným radikálům v těle. Uvádí se, že má silné protivirové a protizánětlivé účinky. Je známá svými imunitně posilujícími vlastnostmi a doporučuje se zejména v období, kdy je tělo náchylnější k infekcím.

Konopné Semínko – bohatý zdroj nutrientů

Konopné semínko je vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin a obsahuje omega-3 mastné kyseliny pro zdraví srdce a mozku. Díky vysokému obsahu těchto rostlinných bílkovin si semínka našla mnoho příznivců mezi vegany a vegetariány. Kromě toho obsahují obrovské množství minerálů a vitamínů. Lze je přidat do smoothie, salátu nebo konzumovat jen tak samotné.

Ženšen – fyzická a duševní vitalita

Ženšen je adaptogenní bylina, která pomáhá tělu přizpůsobit se stresu a navrátit tělu rovnováhu. Může být konzumován ráno jakožto energetický boost do nového dne nebo v obdobích zvýšeného stresu. Pokud máte například náročný pracovní program, který ovlivňuje vaše psychické i fyzické zdraví, je tato superpotravina pro vás tou správnou volbou.

Spirulina – pro detoxikaci těla

Spirulina je modrozelená řasa přispívající k detoxikaci těla a zároveň poskytující širokou škálu vitamínů a minerálů. Přidává se do smoothie nebo salátů a je vynikajícím doplňkem při detoxikačních programech.

Camu Camu – antioxidant s vysokým obsahem C

Camu Camu je plod s vysokým obsahem vitamínu C, který podporuje imunitu a působí jako antioxidant. Pochází z Amazonie a pro svou kyselou chuť je přirovnáván k citrónu. Doporučuje se užívat před chřipkovou sezónou nebo jako osvěžující přídavek do smoothie.

Samozřejmě nic se nemá přehánět, proto i přes pozitivní účinky těchto superpotravin, je třeba dbát na jejich doporučené množství. Při jejich zařazení do vašeho každodenního jídelníčku je dobré sledovat, jak vaše tělo na tyto potraviny reaguje a přizpůsobit tak jejich finální skladbu přímo vašemu tělu.


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Strava

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, která si našla oblibu ve cvičení a vyvážené stravě. Mezi mé oblíbené aktivity patří fitko, pilates, zumba, procházky s pejskem a v poslední době také vaření a zkoušení nových věcí. Zálibu jsem si našla také v cestování - mým snem je procestovat svět!