Naučte se na skateboardu

Jízda na skateboardu patří k ikonickým sportům zrozeným na ulici. Obliba tohoto kusu dřeva na kolečkách stále roste a nejeden z nás chtěl (nebo stále chce) být drsným skejťákem, který létá vzduchem a žene se s větrem o závod. Pokud k nim patříte i vy, pusťte se směle do toho. Jízda na skateboardu není nijak složitá záležitost, chcete-li dosáhnout kvalitních výkonů, stačí jen poctivě trénovat. Jak s tréninkem začít? A jak vybrat prkno, které vám bude “sedět”? To se dozvíte v následujícím článku. 

Obsah článku

Vybíráme skateboard

Na začátek je dobré vědět, že každý skateboard  se skládá ze 4 základních částí. Jsou to deska, kolečka, trucky a ložiska. Každá z těchto částí se vyrábí z různých materiálů a má různé vlastnosti šité na míru konkrétním jezdcům. Pokud už jste na skateboardu jako doma, pak si můžete dle svých zkušeností nechat postavit skateboard na míru. Ale pokud vás čeká vaše první jízda, sáhněte raději po ověřených značkách. Jsou levnější a můžete si na nich dobře vyzkoušet, co vám vyhovuje. 

Jak vybrat desku?

Výběr desky je poměrně jednoduchý. Desky na skateboard jsou většinou vyrobené z javorového dřeva a jsou různě široké, nejčastěji od 7,5 do 8,5 palců (cca 19 – 22 cm). Každá šířka desky je vhodná pro jinou aktivitu, například na terénní jízdu a street se hodí 7,5 až 8 palců, naopak ve skateparcích se vám hodí šířka 8 až 8,5 palce. Čím je deska širší, tím je stabilnější a odolnější proti lámání. Univerzální velikost pro začátečníka je 8 palců. Tu využijete pro každou aktivitu a jezdí na ni největší procento jezdců. U nejmenších jezdců ve věku od 3 do 11 let se hodí desky o šířce 6,5 až 7,5 palce (podle velikosti nohy). 

Jaký truck zvolit?

Dál je na řadě výběr trucku. Truck je podvozkem skateboardu a vyrábí se z hliníku. Dělí se podle výšky a šířky. Čím jsou trucky lehčí, tím lépe s nimi dostanete skateboard do vzduchu. Na trhu najdete 3 typy profilů trucků a to LOW (= nízké, výborná stabilita při flipu, na menší kolečka), MID (= střední, pro většinu aktivit vhodné, na středně velká kolečka) a HIGH (=vysoké, vhodné pro cruising a carving, na největší kolečka). Každá šířka trucku odpovídá konkrétní šířce desky a proto dobře vybírejte. Pro šířku desky i trucku totiž obvykle platí, že každý výrobce má svá vlastní označení. Ta ale většinou odpovídají obecně užívaným standardům. 

Výběr ložisek

Ložiska vybíráme podle označení. Na výběr máme od ložisek ABEC 1 až do ABEC 9. Toto označení nesouvisí s kvalitou, ale s rychlostí, které chceme dosáhnout a přesností výroby. Čím je třída ložiska vyšší, tím lépe a rychleji skateboard pojede. Ložiska ABEC 1 jsou tedy nejpomalejší (jsou totiž vyráběna s nejmenší přesností) a ložiska ABEC 9 jsou nejrychlejší (vyráběna s nejvyšší výrobní přesností). 

Výběr koleček

Poslední kritérium výběru jsou kolečka. Nejčastěji se vyrábí v šířce od 50 do 60 mm a jejich šířku volíme podle zamýšleného stylu jízdy. Menší kolečka zajišťují pomalejší jízdu a dobrou akceleraci. Rozlišujeme je také podle tvrdosti. Její označení se nejčastěji pohybuje od 95a do 103a. Čím je číslo vyšší, tím je kolečko tvrdší. Poslední věcí, kterou musíme brát v potaz u koleček, je jejich tvar. Širší kolečka jsou vhodné na rampu, užší na street a kónické tvary lépe drží v grindech (jízda po hraně rampy). 

Možností je také komplet

Chcete-li výběr co nejvíce zjednodušit, můžete si namísto sestavování pořídit tzv. skateboard komplet, což je kompletní sestavený skate se všemi komponenty. Zakoupíte ho ve sportovních potřebách, nebo lépe ve skateshopu (lepší výběr a kvalita výrobků). Doma ho jednoduše vybalíte a můžete se vydat na svou první jízdu. 

Další důležité doplňky

Ať už si tedy skateboard necháte postavit nebo sáhnete po hotovém kousku, prověřte si dobře výše zmíněná kritéria, ať vyhovují vašim představám o tom, co chcete na prkně dokázat. Ke skejtu dobře zvolte i kvalitní boty, hrubší ponožky, funkční oblečení a v neposlední řadě ochranné pomůcky. Mezi základní patří helma a chrániče loktů a kolen. Ty jsou pro začátečníky opravdu neocenitelnou pomůcku při prvních pokusech o jízdu a s nimi spojených pádech. 

Začínáme s jízdou

Skateboarding je sport a jako takový vyžaduje řádné rozcvičení před samotnou jízdou. Běžně se používá atletická abeceda, čímž se protáhneme, zahřejeme a předejdeme případnému svalovému zranění. Fyzické cvičení a posilování je vhodné zařazovat i mimo jízdu, pomáhají nám totiž budovat mobilitu a vytrvalost, které jsou pro jízdu velmi důležité. Po správném rozcvičení se můžete pustit do své první jízdy neboli first session. Že ve vašem městě není žádný pořádný skate park? To vůbec nevadí. Pro začátek vám bude stačit rovná plocha s povrchem, na němž se dá jezdit. Tady se můžete naučit základní pohyby – odrážení, zatáčení, udržení rovnováhy a učení flatground triků. 

První věcí, kterou si budete muset ujasnit, je, kterou nohou budete jezdit dopředu. Jsou tu samozřejmě jen dvě možnosti – buď levou dopředu a pravou se odrážíte, tedy jedete takzvaně regular. Pokud je to opačně, jedete takzvaně goofy. Jeden z těchto postojů vám bude vyhovovat více a ten zvolíte. Pokud jste někdy jezdili třeba na koloběžce, můžete si zkusit vzpomenout, kterou nohou jste se odráželi. Jinak stačí, aby do vás některý kamarád (pokud možno nečekaně) strčil a vy instinktivně vykročíte jednou nohou dopředu. Ta bude následně vaší přední nohou. Dá se využít i zkušenost z bruslení, pokud se mu věnujete. Noha, kterou se vám lépe klouže, bude zároveň vaší přední nohou. Ale nejjistější ze všech možností je si samotnou jízdu vyzkoušet na obě nohy a zjistit, s jakou nohou dopředu se cítíte lépe. 

Ve chvíli, kdy už víte, jak používat levou a pravou nohu, můžete se naučit pořádně odrážet. Tady je klíčové rozložení váhy a stabilita. Ideální kontrolu nad skejtem máte, když jsou vaše nohy nad šrouby od trucků. Váha je většinu času na přední noze. Je také důležité dávat si pozor a odrážet se opravdu jen zadní nohou. Někdy vás to bude svádět k odrazům tou přední, k tzv. mongo pushing. To je však zlozvyk, který vám může v budoucnu poměrně dost zkomplikovat další učení, přípravu na triky a podobně. 

Stejně jako například při jízdě na lyžích, je i na skejtu velmi důležité naučit se správně padat. Je totiž jedno, jak dlouho jezdíte, padat budete vždycky. Při správné technice se ale můžete vyhnout spoustě nepříjemných zranění. 

Když už na prkně udržíte rovnováhu, zvládnete se odrážet a také bezpečně padat, můžete vyrazit do skateparku, kde se naučíte pohybovat se mezi ostatními jezdci a získáte tak mnohem větší jistotu. O to snazší pak pro vás bude nácvik samotných triků.

První triky na skateboardu

Bez zvládnutí základů to nepůjde a proto se do triků pouštějte, až si budete na prkně opravdu jistí. Uvědomte si, že se rozhodně nenaučíte jezdit přes noc. Jízda na skejtu je o tvrdém a dlouhém tréninku a spoustě vynaloženého úsilí. Všechno má svůj čas a triky je třeba osvojovat si postupně – dokud neumíte ty jednodušší, nezvládnete složitější. 

Mezi první triky, které byste měli zvládnout, patří takzvané ollie. Je to základní, ale velmi důležitý trik, který je jakýmsi výchozím bodem pro naprostou většinu dalších triků. Jedná se o schopnost přenášet váhu na přední nohu a zároveň pohybovat skejtem. Jeho správné provedení můžete najít v mnoha různých videích. Zřejmě se jeho zvládnutím nebudete moci pochlubit za jedno odpoledne, ale časem to určitě zvládnete. 

Až si budete jistí provedením svého ollie, přidávejte postupně další triky a zkoušejte být kreativní v rámci postoje. Může se vám totiž stát, že po odjetí některých triků se dostanete místo regular do goofy, switche (základní postoj, ale s prohozením nohou), nollie (přední noha úplně dopředu a zadní na zadní šroubky) nebo fakie (pravá noha vepředu a levá na zadní šroubky). Čím dříve se je naučíte ovládat, tím lépe a komfortněji budete zvládat jednotlivé triky a dopady. 

Naučte se zhruba 4 – 5 triků a ty pak poctivě trénujte a pilujte ve skateparku, na ulici, na hřišti nebo doma na rovném plácku. A protože opakování je matkou moudrosti, nezapomeňte při učení nových triků i na opakování těch již osvojených

Pro další pokrok v tréninku se můžete inspirovat u zkušenějších kamarádů, prostřednictvím tutoriálů anebo návodů na internetu. V České republice můžete využít také možnosti navštěvovat skate školy nebo akademie. Najdete je například v Praze, Ostravě, Jihlavě, Havířově, Karviné nebo Uherském Hradišti. Tady se pod vedením zkušených trenérů můžete ve skupině nebo i individuálně učit vše, od úplných základů až po ty nejnáročnější triky. 

Závěrem

Jízda na skateboardu patří mezi jedny z nejatraktivnějších moderních sportovních aktivit. Začátky bývají tvrdé a pravděpodobně ani vám se nevyhnou modřiny a odřeniny. Ale až zvládnete svůj první back flip, bude rázem všechno zapomenuto a hodiny tvrdé dřiny a bolesti se vám mnohonásobně vrátí v radosti z dobré jízdy.

Zdroje


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Pohyb

Od Markéta Kuníková

Jmenuji se Markéta, je mi 33 let a kromě toho, že jsem nadšená učitelka střední školy, zapálená speciální pedagožka a neúnavná fanynka pečení všeho možného, jsem taky máma úžasné čtyřleté holčičky. Život si neumím představit své rodiny, dobrého jídla, hudby a velkého množství černého čaje English breakfast.