Jak vybrat kolečkové brusle?

Pokud zadáte do vyhledávače výraz: jak vybrat brusle, můžete získat hromadu informací, které se obvykle opakují. Stejné údaje získáte v mnoha sportovních obchodech. Určitě se můžete setkat s běžnými návrhy, že je nezbytné zaměřit se na kvalitu ložisek, velikosti koleček, která ovlivňují rychlost a stabilitu, pohodlí boty a materiál.

Problém je v tom, že tyto údaje jsou samy o sobě k ničemu a v případě, že neznáte údaje, na které byste se měli při výběru inline bruslí soustředit. Jak tedy vybrat správné brusle?

Může se snadno stát, že prostě kapitulujete pod tíhou rad a koupíte si brusle s ložisky s kategorií ABEC 9, hliníkovým rámem a kolečky, která odpovídají míře a tvrdosti vaší sportovní úrovně. A dokonce i kolečkové brusle budou pohodlné poté, co je v obchodě vyzkoušíte. Po zvážení všech okolností se může jednat o nepřijatelné brusle, které nejsou rozumné pro bruslení a které mohou být problematické a bruslení na nich není zábavné. Proto samotné údaje laikovi o správném výběru bruslí mnoho neřeknou, a zákazník může být při výběru v nevýhodě. Jak je to možné?

Vybíráme kolečkové brusle — Nedbejte na běžné rady a klišé

Proč jsou tedy parametry opravdu nedůležité? Důvody jsou především dva: Uvedené parametry, které jsou většinou předepsány pro výběr bruslí a které lze nalézt v rámci vyobrazení každé brusle, nemusí odrážet skutečnou kvalitu. Běžně se setkáváme s údaji, že těžší a talentovanější bruslaři by měli upřednostňovat hliníkový rám. Skutečnost, že je rám hliníkový, je sama o sobě nicneříkající údaj, který vůbec nevypovídá o jeho kvalitě.

  • Hliníkový rám může být tvarován, přišroubován do boty, díky čemuž je méně tuhá než kvalitní obruba z plastového kompozitu. Ale také může jít o frézový rám připevněný do boty, který může fungovat opravdu skvěle při silném odrazu a dokáže přenést největší energii do jízdy a rychleji reagovat.
  • Orientační razítko ABEC 9 nemusí být lepší než ABEC 7. Neustále záleží na konkrétní tkanině, kvalitě materiálu, zpracování atd. Kdo ložisko vyrobil, vám mnohokrát řekne více než samotné označování.
  • Dvě k nerozeznání stejná kola vyražená se stejnou tvrdostí 85A mohou mít rozdílné náklady a kvalitativní parametry. Samotná tvrdost vám řekne o kolečku mnohé, ale nerozhoduje o jeho obecné kvalitě. Ta neustále závisí na konkrétní výrobě, materiálu kola atd.

Kvalitní brusle jsou celek, složený z komponentů, které se vzájemně doplňují a splňují požadavky bruslaře. Obecná rada říká, že větší kolečka = vyšší rychlost, tvrdší kolečka = vyšší rychlost. Dále se pravidelně podotýká, že čím vyšší číslo přiřazení ložisek, tím rychlejší jízda. Zákazník obeznámený s těmito údaji si v obchodě koupí levné brusle s většími kolečky — například 100 mm, se středně přesnými ložisky ABEC 9 a tvrdšími kolečky 85A.

  • Tímto způsobem, který souhlasí s běžnými návrhy, se potvrzuje, že brusle budou výjimečně rychlé, a klient je s tímto přesvědčením koupí. Po zvážení všech okolností se může stát, že takto připravený bruslař bude bez námahy překonán stejně také tak nadaným bruslařem s menšími (90mm) kolečky, nižší kategorií ložisek, např. ILQ 7 a podobně tvrdými 85A kolečky.
  • Takový bruslař bude mít na nohou daleko lepší, silnější a kvalitnější brusle, které budou mít oproti běžným kolečkům a hlavičce celkově tužší a kvalitnější rám a celkově pevnější botu.
  • Bruslař bude schopen mnohem efektivněji využívat vhodný postup a zároveň bude schopen díky kvalitní botě a rámu vyměnit veškerou energii za pohyb vpřed. Kromě vyšší rychlosti budou tyto brusle navíc vykazovat přesnější ovládání a mnohem lepší stabilitu.
  • Další příklad. Běžně platí, že větší kolečka = horší stabilita. Při porovnání dvou naprosto stejných bruslí tato skutečnost platí. Porovnejte však levnější brusle za 2 500 Kč s 84mm kolečky a vzdáleně lepší a kvalitnější brusle za 5 500 Kč s 90mm kolečky.

Všechno může být rázem jinak. Obvykle je to dáno tím, že dražší brusle mají mnohem kvalitnější botu s tužším materiálem, která zpevní kotník. Horizontální stabilita bude navíc záležet na uchycení a vycentrování rámu. Kvalitní brusle disponují vyšší kvalitou, většími kolečky, těžiště je níže než u levných bruslí s malými kolečky. Obvykle se to snadno pozná podle velikosti štěrbiny mezi kolečky a botou.

Takže čím menší je štěrbina, tím větší péči výrobce věnoval výrobě brusle. Výsledkem je, že navzdory běžnému nabádání budou kvalitní brusle s 90mm kolečky stabilnější než levné brusle s 84mm kolečky. Opět bychom mohli pokračovat ve srovnávacím duchu. Z uvedených případů je zřejmé, že běžné informace mohou být samo o sobě pro nezkušeného kupujícího mimořádně zavádějící.

Podle čeho se tedy máte řídit

Neustále je důležité vnímat brusle jako celek a soustředit se zásadně na kvalitu celkové konstrukce. Na druhou stranu se tolik nezdůrazňují komponenty, u kterých se předpokládá, že budou po opotřebení vyměněny. V případě, že se potřebujete zaměřit na konkrétní parametry, které jsou významné pro správný výběr, soustřeďte se spíše na tyto faktory než na orientaci nebo tvrdost koleček:

Stabilita

O tom často rozhoduje kvalita vývoje boty, materiál boty, výška, druh uložení a pevnost rámu, to jsou parametry, na které je třeba se zaměřit. Při bruslení nastavujete dolní končetiny na mírně omezenou styčnou plochu (šířka koleček). Fixace kotníků a výztuha hrany je tímto způsobem velmi významná při výběru. Ovlivňuje pevnost, odraz a klouzání, což jsou opravdu výjimečně podstatné prvky bruslení.

  • Protože bruslíte na vnitřním a vnějším okraji koleček a nakláníte se na hrany, musí být vaše noha dokonale fixována v brusli při odrazu, skluzu nebo přejezdu, což je obvykle způsob, jak bezchybně bruslit a ovládat brusle.
  • Samozřejmě, že fixace kotníků je záležitostí zkušeností, ale každá brusle musí mít uspokojivou boční torzi, což u mnohých kusů není!
  • Pozor! Ohyb přední části chodidla, tj. pohyb chodidla směrem kupředu, je žádoucí, proto se soustřeďte na boční stabilitu, nikoliv na předozadní. Kvalitní brusle disponují jemným prohnutím vpřed, takže se položíte do ohnutější, sportovní jízdy v kolenou.

Velikost a tvar

Jak vybrat správnou míru inline bruslí nelze zobecnit, brusle jsou vyráběny jako polotovar z materiálů, které jsou tvarovány na nohu. Všechny brusle se dotvarují až po několika dnech jízdy, kdy se tvarováním boty na konkrétní tvar chodidla velikost trochu zvětší. Některé brusle sedí pohodlněji a měly by se brát těsně na nohu, jiným vyhovuje „velikost akorát“. Vaše nové brusle by nikdy neměly být větší!

Další kapitolou je testovací proces, při kterém často dochází k objevům nedostatků, proto testování nepodceňujte a brusle vyzkoušejte. Skutečně po jízdě v obchodě uvidíte zásadní kontrasty v pohodlí, péči a zvuku během několika minut. Obvykle vás budeme optimisticky nabádat k výběru správného odhadu.

Velikost koleček

Při výběru se zajímejte o to, kde a jak chcete brusle používat a jaký jste bruslař. V případě, že základy už máte, nemusíte se nadřít.

  • Nebo máte z bruslení respekt a při brzdění si nejste jistí. Vaše současné brusle nyní nestačí a chcete bruslit rychleji.
  • Nevyhledáváte rychlost a potřebujete se na bruslích fyzicky „zdevastovat“.
  • Vyžadujete brusle stejně obratné jako hokejové brusle nebo naopak, abyste bruslili přímo na delší výlety.

Míra koleček a obvykle i související délka rámu znatelně ovlivňuje chování bruslí, není to jen směrodatný údaj, ale je nezbytný. Samozřejmě, že neustále záleží na mnoha dalších hlediscích. Pokud bychom měli být struční, uvedeme alespoň tato tři zaměření. Pokud si vyberete brusle, které jsou stabilní v kotnících, dobře padnou a velikost koleček a délka rámu jsou úměrné vašim schopnostem, máte téměř vyhráno. Při koupi bruslí nezapomeňte ani na chrániče na kolečkové brusle.

Na co se zákazníci zbytečně soustředí

I parametry, které se v současnosti snažíme specifikovat, mají bezpochyby vliv na nadcházející jízdní vlastnosti, ale z našeho pohledu jsou pomocné.

Kvalita koleček

Ne že by toto zaměření nezaručovalo úžasné otáčení koleček, to samozřejmě ano, ale nová ložiska pořídíte od 500 Kč do 1000 Kč. Zároveň by mělo být známo, že v dané cenové úrovni bude kvalita ložisek srovnatelná, v bruslích za 4 000 Kč bude ložisko srovnatelně kvalitní, některé budou o něco lepší, ale všechny poběží dobře. Následně je zásadnější se soustředit na kvalitu boty a rámu, což jsou navíc nejpřednější komponenty bruslí. Takže bota je pro správný výběr mnohem kritičtější.

Tvrdost koleček

Srovnatelný případ, opět pomocný parametr ke kvalitě boty, rámu a jízdním vlastnostem. Kola lze totiž samozřejmě po opotřebení účinně nahradit mnohem kvalitnějšími nebo tvrdšími. U kvalitních bruslí se samozřejmě předpokládá několik výměn.

Značka

Berte to s rezervou, pravda je, že velká značka je pravidelně zárukou kvality a značka „bez názvu“, která se soustředí na levnější brusle, nebude dodávat špičkový produkt, ale buďte opatrní! V dnešní době je běžné, že známí výrobci vytvářejí brusle nízké kvality, častěji se jedná o takzvané SMU modely. Neočekávejte tedy, že levné brusle, vskutku od známé značky, které právě vidíte v letákové nabídce za 3 000 Kč, budou vynikat kvalitou. Každý velký výrobce může dodávat levné rekreační brusle, které nevynikají kvalitou. Samotná značka nezajišťuje neustále kvalitu, chtělo by to umět zkoumat modely a jejich parametry! Někteří výrobci vyrábí i tzv. rostoucí kolečkové brusle, které slouží malým dětem. Botu lze nastavit hned na tři velikosti.


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Vybavení

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.