Tipy na zařízení zahrady pro pořádný relax

Patříte mezi lidi, kteří jezdí v létě k moři, aby si konečně odpočinuli a načerpali energii na další měsíce dopředu? Pak vás musíme zklamat. Vězte, že pro to, abychom se cítili dlouhodobě odpočatí to bohužel nestačí.

Přitom je to tak jednoduché. Aby bylo naše tělo zdravé po fyzické stránce, všeobecně se doporučuje pravidelný sport. Proto, abychom se cítili v pohodě i po psychické stránce, bychom měli s pravidelností také odpočívat a dostatečně regenerovat.

Že nemáte čas a i tak chcete zažít pořádný relax? Však na to nepotřebujete celou neděli. Pozitivní vliv odpočinku se projeví i během pauzy. Jak může taková domácí oáza klidu vypadat a co by vám v ní nemělo chybět?

Závěsná houpačka: místo nejen na čtení knížky

Houpačka není jen pro děti, chvíle odpočinku v závěsném křeslu potěší jistě i dospělého. Hodí se do obývacího pokoje, na balkon i na zahradu. Pokud jste spíš na lenošení na zádech, poohlédněte se po závěsné hamace. Hamaka se vyrábí v různých velikostech a nosnostech a unese až dva lidi.

Když je venku hezky

Mít vlastní houpačku na zahradě jen sen každého dítěte. Závěsné houpačky se vyrábí v nejrůznějších designech – už se vaše děti houpali v čapím hnízdečku? Jenom pozor na to, aby vám z něj pak neuletěly. Menší děti byste nikdy neměli nechávat na houpačce bez dozoru a ty starší o bezpečnosti poučit. Pokud nemáte na zahradě stormy, za které byste mohli houpačku zavěsit, oceníte nabídku konsrukcí vyráběných pro tento účel.

Lehnout si na záda

Jak se zpívá v jedné české písničce – je to paráda. Lehnout si s rukou za hlavou a jen pozorovat modré nebe, tak málo stačí, abychom se cítili více v klidu. Pozorovat modrou oblohu můžete samozřejmě i na osušce, ale pokud chcete zažívat větší pohodlí, sluňte se na lehátku. Lehátka a plážová křesla vás přenesou zpátky na letní dovolenou a to ani nemusíte mít na zahradě moře.

Zahrada jako oáza odpočinku

Ať už máte prostoru méně nebo více, s pomocí správně zvolených prvků a dekorací ze zahrady vykouzlíte ráj na zemi. Pokud rádi něco předěláváte, pak pro vás může představovat zajímavou výzvu zahradní pergola.

Ranní káva i večerní grilování

Pergola je okrasná stavba, která se odedávna umisťuje k domu do zahrady nebo parku a která slouží k odpočinku. Toto místo v létě láká v vypití ranní kávy a četbě víkendového tisku. Pokud je pergola na příhodném místě a pokud je postavena z vhodného materiálu, je možné pod ní i poobědvat. A večer? Nevyužít ji pro večerní grilování s přáteli by byl hřích.

Pergoly mohou být postaveny z různých materiálů, dělají se zastřešené i bez střechy, vše záleží na vaší potřebě.

Oblíbené se staly pergoly z lícového zdiva, tedy cihly. Je to dáno jednak vlastnostmi tohoto materiálu, ale i jeho nadčasovostí. Lícové zdivo vyniká dlouhověkostí a bezúdržbovostí.

V současné době navíc můžete docílit cihlového vzhledu vaší pergoly i alternativním způsobem – pomocí cihlových pásků.

Závěrečný tip: motivace k odpočinku

Pokud je váš život příliš hektický, vytvořte si pro odpočinek vhodné podmínky.

Za prvé, je důležité, abyste si na odpočinek vyhradili čas. I čtvrthodinka s čajem a knihou na podzim nebo pět minut na sluníčku v létě stačí k tomu, aby se vám zlepšila nálada.

Pokud vlastníte zahradu, pak se pro odpočinek nabízí zahradní pergola. Nebo si pro začátek můžete pořídit aspoň svoje osobní opalovací lehátko.

A pokud trávíte čas v bytě bez zahrady, zvažte, zda by se vám někam nevešla vaše přenosná oáza klidu – závěsná houpačka. Můžete ji umístit i na balkon, kde se bude krásně vyjímat vedle okrasných květin. Motivace k odpočinku se tím rázem zvýší.


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Vybavení

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.