Jak vybrat skateboard

Trh je plný skateboardů a děti chtějí mít ten nejlepší, aby se mohly předvádět. Vy, jako rodiče, jim samozřejmě chcete udělat radost. A to obzvláště, pokud je dítě začátečník a chcete ho podpořit v nové činnosti. Jenže, jak vybrat ten nejlepší produkt, který vydrží po delší dobu a bude dobře vypadat? Sestavili jsme pro vás průvodce, který vás provede celým procesem!

Rada pro začínající

Jako nováček byste neměli riskovat a kupovat jednotlivé komponenty. Sice si takto postavíte vlastní úžasný skateboard, ale nevíte, jak je sladit. Jelikož jste na skateboardu ještě nestrávili žádný čas, nemáte přehled o základních parametrech a důležitých informacích. Proto raději sáhněte po již zkompletovaných kusech. Ty disponují vším, co začínající potřebuje. S ním se naučíš správně jezdit, a dokonce i pár základních triků. Přes ně budeš moc přejít k těm složitějším.

Co musí splňovat deska na skateboard

Deska je prakticky nejpodstatnější část produktu. Máte na ní položenou jednu nebo obě nohy, takže je potřeba zvolit správné rozměry — šířka a profil.

Šířka – především určuje druh využití

Pokud už nějakou dobu jezdíte, určitě víte, jakému stylu se chcete věnovat. Podle toho vyberte vhodnou šířku desky. Každá deska má specifické vlastnosti, díky kterým se chovají rozdílně. Ty, co jsou užší, budou mnohem rychlejší než ty širší. Ale zase široké desky vás lépe ustálí při jízdě a tricích. Každý jezdec hledá to pravé pro svůj styl, proto s výběrem nijak nespěchejte.

  • 7,5-8″ – pro rekreační jízdy v parku
  • 8-8,25″ – pro jízdu v parku a street
  • 8,25″ a více – street a jízda v bazénu

Materiál

Prakticky nejčastěji se setkáte s kanadským javorem, protože vyhovuje všem podmínkám, které jsou pro výrobu a užívání desek potřeba. Skateboardy desky jsou vyráběny z dýh a jsou vrstveny kolmo k sobě. Čím více vrstev, tím větší pevnost deska zajišťuje.

Prohýbání neboli konkáva

Jde o jednu z nejdůležitějších vlastností desek. Vzhledem k tomu, že jde o prohnutí do tvaru U – konkejv, je označována jako konkáva. Ta umožňuje přesné umístění chodidel, což vám zase dá lepší kontrolu nad skateboardem. Pokud vám deska sedne, pak budete moci lépe provádět triky. Pokud tedy hledáte desku dle konkávy, zjistíte, že existují 3 kategorie – Mellow, Medium a High.

Na provedení triků má i velký vliv tvar desky. Každá má nose a tail (špičku a patku). Většinou bývá špička delší než patka — avšak čím je delší, tím lépe se vám triky dělají.

Co jsou to trucky

Trucky jsou opravdu nepostradatelnou součástí každého skateboardu. Podle toho, jak přenesete váhu se změní směr jízdy. Proto si dávejte pozor na to, abyste si vybrali kvalitní kusy, které vám zajistí odolnost. Trucky jsou složeny z různých komponentů, u kterých je velmi důležitá hmotnost. Dbejte na to, aby byly co nejlehčí, ale zároveň pevné a odolné, aby vydržely vaše triky a dopady. Velikost je určena dle šířky desky.

Kategorie

  • Low – jsou pro malá kola, disponují vynikající stabilitou a jsou montována pro velikosti 50-53 mm
  • Mid — vhodné pro park nebo street, pro velikost 53-56 mm
  • High — nejlepší pro velká kola používané na cruising, carving, pro velikost 56 a více mm

Při zohlednění trucků berte na vědomí i burshingy — gumičky. Jejich tvrdost limituje skate při ovládání skatu v zatáčkách, jakmile přenesete váhu. Měkké typy dokáží lépe vybírat zatáčky, jenže stabilita je špatná (na carving a cruising).

Nezapomeňte na kolečka

Výběr koleček určuje především rychlost a stabilitu. Životnost koleček je velmi nízká a záleží na tom, jak s nimi zacházíte a kde jezdíte.

Velikost

  • 50-53 mm: malá a pomalá kola vhodné do ulice a skateparku
  • 54-59 mm: vhodné pro začátečníky i pokročilejší, vhodné na street, bowl a rampy
  • 60 mm: pro crushing a drsné povrchy

Tvrdost

Někteří výrobci určují tvrdost podle škály A (103 bodová stupnice) a jiní B (začíná o 20 bodů níže). Takže udaná tvrdost 80b je jako 100a. Udává se, že tvrdší jsou rychlejší a měkčí přilnavější. Přičemž tvrdší jsou na hladké povrchy a skateparky.

  • 103-101a — tvrdá pro park a street jízdu
  • 101-99a — street a bowl jízda
  • 99 a méně – na cruising

Ložiska na skate

Jde o kovové kuličky, které jsou v kolech. Velikost se neřeší, protože je jenom jedna, ale hlídat si musíte ABEC (1-9). Čímž se určí rychlost a přesnost dílů.

  • ABEC 1: nejlevnější, surové a přesné. Kvalita oceli je velmi nízká
  • ABEC 3: levná a umožňují hladkou a rychlejší jízdu
  • ABEC 5: disponují vyšší rychlostí za přijatelnou cenu
  • ABEC 7: udrží rychlost, která je vysoká, vhodná do bazénu

Skateboardový hardware

Tímto dílem se připevňují trucky na desku. Každý truck má čtyři šrouby a matice. Délka šroubů se odvíjí podle stylu ježdění. Jakmile vám začnou šrouby vypadávat vám začne sada rezavět, vyměňte ji.


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Vybavení

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.