Káva a její vliv na zdraví

Asi nikoho nepřekvapí, že káva společně s čajem jednoznačně dominuje mezi teplými nápoji. Tento celosvětový fakt potvrzuje i naše Česká republika. Podle veřejných statistik si každý Čech dopřeje každý den minimálně jedno espresso. Je to v pořádku? Je pití kávy zdravé nebo spíš nebezpečné? Můžeme si na ní vypěstovat závislost? Je lepší se jí vyhýbat? Pojďme se na to podívat blíže! 

Kofein a závislost

Jak všichni víme, káva obsahuje kofein a ten velice často čelí kritice. Je ale tato kritika oprávněná? Kofein jako takový může působit velice podobně jako droga. A jako na každou drogu se i na něm, tedy na kávě, dá vypěstovat závislost. Ovšem je nutno podotknout, že kofein sám o sobě není zdraví škodlivý! Díky svému složení a vlastnostem stimuluje naši centrální nervovou soustavu a srdeční činnost, tedy brání spánku a zvyšuje schopnost soustředit se. Jeho stimulační a zdraví prospěšné účinky nenechaly ani medicínu klidnou, a proto ho můžeme najít v celé řadě léků, medicín i lékařských doporučení. Jedná se pravděpodobně o nejrozšířenější stimulant na světě! Tak že ano, můžeme si na kofeinu vytvořit závislost, ale při správném dávkování a kvalitě kávy nám naše zdraví možná i spíše poděkuje. 

Káva a naše zdraví

Většina studií, starých i nových, bylo zakončeno s výsledky, že káva přináší spíše zdravotní benefity než rizika. Konkrétně jedna nejmenovaná studie z roku 2017 zjistila, že lidé, kteří do svého denního režimu zařadili 3-4 šálky kávy (cca 230 – 408 mg kofeinu), mají celkově nižší riziko úmrtí na srdeční choroby ve srovnání s lidmi, kteří kávu do svého dne vůbec nezačlenili. 

Vyšší konzumace kávy je také spojena s nižší pravděpodobností vzniku neurodegenerativních onemocnění jako je například Alzheimerova choroba. Dále se jí připisují zásluhy za ochranné účinky proti onemocnění jater nebo za snížení rizika vzniku cukrovky II. typu. Zde je prokázáno, že každý šálek kávy snižuje toto riziko průměrně o 7 %. Čím více kávy tedy vypijeme, tím u sebe snižujeme riziko vzniku a rozvoje cukrovky. Neměli bychom však překročit denní doporučenou dávku, tedy 4 šálky. 

Káva přirozeně obsahuje velké množství antioxidantů, takže lidé, kteří do svého jídelníčku nezařazují ovoce, zeleninu nebo jiné zdroje těchto látek, které chrání naše buňky, je získávají převážně z kávy. Káva také brání vzniku ledvinových kamenů a dokonce snižuje riziko vzniku rakoviny. Pokud u sebe pozorujeme vyšší spotřebu kávy, může u nás snadněji docházet ke zlepšení nálady a paměti nebo i zvýšení reakční doby na podněty, bdělosti a celkově kognitivních funkcí. V neposlední řadě nesmíme zapomenout na fakt, že káva i zlepšuje a podporuje lepší sportovní výkon. 

Negativní účinky kávy

Stejně jako u většiny surovin a nápojů i zde platí, že nic se nemá přehánět. Všeho moc škodí a jinak tomu není ani u kávy, nebo spíš u kofeinu. Jak již vyplývá z řádků výše, kofein ovlivňuje náš organismus. Pokud to s ním přežene, může u nás nastat stav dehydratace, ale i bolest hlavy, úzkosti nebo narušený spánkový cyklus. Ovšem je nutné poznamenat, že pro takový stav je potřeba vypít obrovské množství kávy. Pokud náš příjem kofeinu bude do 420 mg denně, tedy až 5 šálků, negativní efekt na hydrataci organismu nenastane. Každý z nás je samozřejmě individuální a jinak citlivý, na to je potřeba myslet, avšak předchozí data se dají uplatnit na většinu populace. 

Co už se ale dá uplatnit na celou populaci, je fakt, že moderní kávové nápoje jako jsou pumpkin spice latte nebo vanilla cappuccino z kavárenských řetězců, nemají s kávou mnoho společného. Jsou to akorát přeslazené nápoje, kterým bychom se měli všichni spíše vyhýbat, nebo si je dopřát opravdu výjimečně. 

Kofein ve velké a silné dávce zvyšuje krevní tlak, což u některých jedinců se dá vnímat jako pozitivní vliv, u jiných negativní. Kromě toho se, ale konzumace rozumného a kvalitního množství kávy považuje za zdravou. 

Kdy se kávě vyhýbat? 

Víceméně každý tuší, že velký pozor by si měly dávat zejména těhotné ženy, u kterých je konzumace kávy spojena s předčasným porodem, nižší porodní váhou dítěte a celkově negativním vlivem na vývoj dítěte. Dále je lepší kávu omezit nebo na určitou dobu vyřadit, pokud máme citlivý žaludek nebo trpíme kvasinkovou infekcí. V případě kvasinkové infekce se spotřeba kávy nedoporučuje z důvodu, že kofein podporuje množení kvasinek v organismu, což úplně nechceme. Rovněž pokud jste milovníci klasického turka, měli byste si dávat velký pozor na to, jak dlouho necháváte louhovat kávu v šálku. Pokud se překročí doporučená doba, začnou se do nápoje uvolňovat toxické látky, které naše tělo neuvítá. 

Ovšem kromě těchto případů není důvod se kávě vyhýbat. V minulosti se objevilo pár informací o negativních účincích kávy a to na každého z nás. Ovšem většina z nich byla vědecky vyvrácena a zamítnuta jejich pravdivost. S výjimkou tedy těhotných žen a vybraných situací neexistuje žádný velký  zdravotní problém, který by byl spojován s přiměřenou konzumací kávy. 

Závěrem 

Jak vyplývá z řádků výše, pití kávy našemu zdraví výrazně prospívá a není potřeba se v její konzumaci omezovat nebo se jí dokonce vyhýbat. Naopak! Její zařazení do našeho denní režimu nám může přinést spousta benefitů. Zdraví máme pouze jedno, a proto v pití kávy nedělejte kompromisy! Dopřejte si vždy kvalitní a správně připravenou kávu! A samozřejmě v rozumném množství! Tak co? Taky si teď půjdete udělat kávu? Já určitě ano! 🙂 

ZDROJE: 


Přečtěte si také

Od Sára Čelišová

Studentka ekonomie a marketingu, která se od dětských let věnuje sportu a zdravému životnímu stylu. Zajímají mě témata jako investování, podnikání, online a AI. Volný čas ráda trávím cestováním, tancem, a když jsou u toho moji přátelé nebo rodina, je to pro mě nejlepší kombinace. Ráda zkouším nové věci, vzdělávám se a prostě objevu svět!