Modré světlo – co je to a jak se před ním chránit?

Kde se modré světlo bere a co to vlastně vůbec je? Je uměle vytvořené nebo přirozené? Měli bychom mít z modrého světla respekt, dokonce se ho bát a v určitý čas se před ním chránit nebo je to jedno a vše jsou jen mýty? Tak čtěte dál! 

Obsah článku

Co je modré světlo?

Abychom, co nejlépe pochopili, co modré světlo je, musíme si uvědomit, že hlavním zdrojem veškerého světla u nás na zemi je slunce. To vyzařuje sluneční paprsky, které mají několik spekter o různé vlnové délce a energii. Víceméně celý náš svět kolem nás pulsuje elektromagnetickou energií, tzv. ve vlnách. Určitě každý z nás už někdy slyšel o rentgenovém, gama, mikrovlnném, rádiovém nebo ultrafialovém záření. To vše je kolem nás, ovšem pro naše lidské oko je viditelná pouze malá část z toho všeho a to se jednoduše nazývá viditelné světlo. To má své specifické spektrum, které se rozpíná od fialového, jež má kratší vlnovou délku, ale o to mnohem více energie, než právě červené světlo, které se nachází na druhé straně viditelného slunečního spektra o delší vlnové délce s mnohem menší dávkou energie. Ať už první strana spektra nebo druhá má pro nás řadu benefitů, ale samozřejmě i rizik. Červené světlo v podstatě uzdravuje a nabíjí naše buňky, ale zase může navádět pocit únavy a spánku, což například přes den úplně pociťovat nechceme. Ovšem tento článek je o modrém světle a to se nachází právě mezi fialovým a červeným zářením. Více svými vlastnostmi, vlnovou délkou a energií tíhne k fialovému záření, a proto se pojďme podívat blíže právě na jeho pozitivní, ale i negativní stránky. 

Benefity a negativa modrého světla

Začneme nejdříve těmi pozitivními. Obrovským benefitem modrého světla je tvorba a množství energie, které našemu tělu dodává. Taková energie je pro nás velice důležitá a potřebná nejen po ránu, ale během celého dne. Díky působení modrého světla se nám vyplavuje kortizol, jenž stimuluje a probouzí náš organismus, také zlepšuje náladu, zvyšuje bdělost a podporuje kognitivní funkce a celkově paměť. To jsou všechno pozitivní fakta, ovšem jak to tak na našem světě chodí, všeho moc škodí! 

Pokud se modrému světlu začneme vystavovat příliš během dne, může nám to začít zadělávat na zdravotní problémy jako je bolest hlavy, očí nebo rozmazané vidění. Avšak větší zátěž a komplikace pro náš organismus mohou nastat, pokud jsme vystaveni modrému světlu i večer, tedy zejména po tom, co zapadne slunce. Z biologického hlediska to pro nás totiž není přirozené, tedy ani zdravé. Naše tělo si může myslet, že je stále den, a proto nemusí začít tvořit a vyplavovat melatonin, tzv. hormon spánku. Ten spouští přirozené opravné procesy v našem těle, ale také celkově zlepšuje a zvyšuje kvalitu spánku. Pokud se nám začne do těla vyplavovat v malém množství nebo v extrémních případech vůbec, špatnou náladou, horším spánkem, známkami stárnutí, kruhama pod očima veškeré zdravotní komplikace pouze začínají…

Kde všude jsme mu vystaveni? 

Dnešní moderní umělá doba zapříčinila, že existuje celá řada nepřirozených zdrojů modrého světla, kterému jsme bohužel plně vystaveni, někdy i nevědomky, a to právě i po setmění, což, jak už víme z předchozích řádků, negativně ovlivňuje kvalitu zraku, spánku a celkově naše tělo. 

Nikoho nepřekvapíme tím, že velkým zdrojem modrého světla, kterému jsou vystaveny především mladší generace, jsou mobilní telefony a jiná chytrá zařízení. Avšak ani starší generace nepotěšíme, protože modré světlo na nás číhá i z televize a klasických počítačů. Pokud patříte mezi ty, kteří žádné z těchto zařízení nevlastní, ještě se úplně neradujte. Modrému světlu jsme vystaveni i v obchodních centrech, v automobilech a jiných dopravních prostředích, na ulicích pod pouličními lampami, ale i doma, kde nám září různé žárovky a domácí spotřebiče. 

Jak se před modrým světlem chránit?

Jak můžeme vidět, modrému světlu v dnešní době neutečeme. Jak se před ním tedy můžeme chránit? Opakem fialového a modrého světla je to oranžové až červené, tedy to na druhé straně námi známého světelného viditelného spektra. Takže logicky se nabízí, že bychom se měli vystavovat hlavně červenému záření. Dobré je, že ochranu před tím modrým světlem nemusíme řešit ráno, ani víceméně během dne, ale až v tu chvíli, kdy zapadne slunce. V takovou chvíli se hodí začít ho včas blokovat. A jak teda? 

Jako nejjednodušší typ se jeví nekoukat před spánkem na televizi, do počítače, do tabletu, ale ani do mobilu. Jenže kdo z nás tohle opravdu dodrží…ještě ideálně minimálně 1-2 hodiny před spaním. No budeme upřímní, moc nás takových není. Pro začátek nebo jako minimální ochranu / prevenci před modrým světlem je skvělé si v našich chytrých zařízeních nastavit noční režimy a různé blokující filtry. Buď se dají tyto funkce najít a zapnout už přímo v nastavení zařízení, a nebo si můžete stáhnout konkrétní aplikace, které ve vámi nastavenou dobu začnou blokovat modré světlo a vy tím pádem uvidíte obrazovky více v oranžové až červené barvě.

Dalším vhodným pomocníkem se mohou zdát zatemňující závěsy nebo speciální rolety black out do ložnice. Pokud se vám ovšem nechce tolik investovat, určitě už jste slyšeli o brýlích na noc. Tyto brýle fungují podobně jako filtry v telefonu, akorát kromě červené obrazovky na vašem telefonu, vidíte červeně celý svět okolo vás. Modré světlo se tím pádem tedy blokuje ze všech zdrojů, což se zdá jako nejlepší varianta. Takové brýle pořídíte dnes již za pár stovek korun, ale dejte pozor na jejich kvalitu a zda opravdu zvládnou naplnit svůj hlavní úkol. Dalším skvělým tipem jsou chytré zářivky, které se automaticky dají nastavit na oranžovou až červenou barvu. 

Mezi další tipy pro lepší spánek, podporu melatoninu a zvýšenou regeneraci organismu určitě patří vyvětraná, čistá a vzdušná místnost, ve které spíte a samozřejmě žádný stres před spaním, žádné firemní emaily, noviny ani zprávy. Takže si dopřejte klid, vypněte ten telefon a televizi, klidně si zameditujte a užijte si svojí zaslouženou kvalitní dávku spánku! Jak vidíte, je to více než potřeba! 

ZDROJE: https://www.blackkale.cz/blog/blokujte-modre-svetlo–spete-sladce-a-budte-zdravi

Publikováno
V rubrikách Zdraví

Od Sára Čelišová

Studentka ekonomie a marketingu, která se od dětských let věnuje sportu a zdravému životnímu stylu. Zajímají mě témata jako investování, podnikání, online a AI. Volný čas ráda trávím cestováním, tancem, a když jsou u toho moji přátelé nebo rodina, je to pro mě nejlepší kombinace. Ráda zkouším nové věci, vzdělávám se a prostě objevu svět!