Meditace – co to je a jak ji provádět?

Dnešní doba je plná stresu a najít si chvilku na relaxaci bývá někdy těžké. Často se snažíme náročný životní styl vyvážit různými léky a preparáty, přitom by mnohdy stačilo zpomalit a zaměřit svou pozornost ne na svět venku, ale uvnitř nás. Toho si byly vědomy již celé generace před námi. Jejich cestou k duševní pohodě nebylo nic jiného než meditace. Co to vůbec meditace je? Jaké jsou její výhody, proč a jak se jí věnovat? To vše se dozvíte v následujícím článku a třeba najdete inspiraci na cestu k harmonii a duševní rovnováze. 

Obsah článku

Co je to meditace?

Chceme-li vytvořit jakousi definici meditace, můžeme říct, že je to způsob, jak se zbavit napětí a starostí. Jejím cílem je osvěžit mysl a uvolnit tělo. Často si ji spojujeme s jakýmsi hlubokým přemýšlením a hloubáním, což ale není úplně přesné. Meditace není druh myšlení, pouze způsob, jak svou mysl ovládat.  Ačkoliv je pro nás pojmem výrazně náboženským až mystickým, jde o praktickou techniku péče o mysl. Tuto techniku užívají již po několik tisíciletí v Indii a dalších částech Asie jako prostředek k dosažení duševní pohody. V západním světě byla meditace dlouho jakýmsi tajemným rituálem a do popředí se dostala až díky kulturním změnám v 60. letech 20. století. Tehdy mnohé světové filmové a hudební hvězdy, například legendární Beatles,  objevily kulturu a hudbu Východu a rozšířily tak povědomí o technice meditace. Ta úzce souvisí s pojmem mindfulness, což je v českém překladu plné uvědomění. Jde o schopnost oprostit mysl od všeho, co nesouvisí s přítomným okamžikem, tedy například starostmi, vzpomínkami či představami.

Pojem meditace je významově nejblíže sanskrtského slova dhyana, což označuje nepřerušovaný proud k předmětu meditace. Tou může být pojem, slovo nebo pouhý dech či představa. Samotná meditace je zamýšlena jako součást procesu, který by měl obsahovat koncentraci (soustředění na jediný předmět), pak meditaci a následně tzv. samadhi, což je úplné splynutí s předmětem meditace. A právě v tomto stavu bychom měli cítit hlubokou radost a klid. Meditace je tedy jedním z kroků, jak nalézt pocit štěstí a můžeme ji směle označit za jeden z nejsilnějších způsobů samoléčby lidské duše. Jaké jsou tedy největší výhody meditace? 

Pozitivní přínos meditace

  1. Snížení stresu

Meditační cvičení snižuje hladinu stresu v organismu. Díky metodám a krokům meditace můžete snížit hladinu stresového hormonu kortizolu a tím přispět ke zlepšení celkového duševního a tělesného zdraví. 

  1. Lepší koncentrace

Díky principu mindfulness, který jsme si vysvětlili výše, posilujete svoje soustředění a tím zvyšujete efektivitu své práce. Meditace dokonce dokáže přepsat vzorce v mozku, díky nimž jsme roztěkaní, vystrašení a nepozorní. 

  1. Lepší spánek

Meditace dokáže zklidnit vaše tělo i roztěkanou mysl a tím zkrátit dobu potřebnou k usnutí a zvýšit kvalitu vašeho spánku. A kvalitní spánek je základem pro kvalitní život. 

  1. Sebepoznání

Meditace vám pomůže nahlédnout hluboko do sebe sama. Díky ní můžete rozpoznat a eliminovat myšlenky, které jsou pro vás škodlivé či dokonce nebezpečné. Navíc práci na sobě samém je možné začít právě až po důsledném prozkoumání svého vlastního nitra. 

  1. Odstranění zdravotních potíží

Meditační techniky mohou mít pozitivní vliv i na různé zdravotní komplikace – neurologické, kardiologické, psychiatrické a mnoho dalších. Její vliv je opravdu dalekosáhlý. 

  1. Meditovat můžeme všude

Meditace je úžasná svou dostupností a nenáročností na pomůcky. Stačí pár minut denně, ráno před prací anebo večer před spaním, a už uvidíte první výsledky. 

Jak s meditací začít a jaké zásady dodržovat?

Začít s meditací v domácím prostředí není nic náročného. Nejlépe je zvolit si pravidelný čas, kdy se jí budete věnovat. Mělo by jít o dobu, kdy nemáte žádné jiné povinnosti a budete mít klid ve vámi vybraném prostředí. Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv část dne, je třeba se jí držet, abyste nemuseli každý den vybírat znovu a vaše mysl byla spontánně připravena na meditaci. Dalším důležitým faktorem je tělesná čistota – sprcha, opláchnutí obličeje nebo horká koupel. Čisté tělo vám umožní soustředit se opravdu jen na mysl a přítomný okamžik. Do relaxace byste se neměli pouštět s plným žaludkem, ideálně půl hodiny před meditací byste neměli jíst ani pít (a to ani kávu). K samotnému cvičení si vyberte volné pohodlné oblečení a na těle nenechte nic, co vás tlačí (hodinky, prsteny, náušnice). Boty odložte a zvolte teplý horní díl oblečení, protože při meditaci se zpomaluje metabolismus a hrozí, že by vám mohlo být chladno. 

Teď už stačí jen vybrat správnou polohu. Můžete ležet na zádech, ale ne nezbytně. Vhodná je pohodlná pozice vsedě s otevřenýma očima a rukama v klíně. Další příklady meditačních poloh jsou:

  • přátelská poloha (vsedě na židli, chodidla položená na podlaze, stehna na šířku kotníků,  od sebe, paty pod koleny a stehna paralelně s podlahou) 
  • poloha střelce (vleže na boku, ruka pod hlavou, spodní noha natažená, vrchní pokrčená) 
  • sed na zemi se zkříženýma nohama (levé koleno na pravém chodidle, pravé koleno na levém chodidle, dlaně na kolenou, možná podložka pod pánví – snížení napětí)

Ve chvíli, kdy si vyberete konkrétní meditační pozici, je důležité ji důsledně užívat. Vaše tělo si na ni zvykne a vy ji můžete postupně zdokonalit. 

Průběh meditace

Nejprve pomalu zavřete oči a soustřeďte se do svého nitra. Soustřeďte se na svůj dech a obraťte svůj vnitřní zrak dovnitř svého mozku, na sídlo svého vědomí. Z tohoto místa se vydejte na pouť po celém těle, každou jeho část pohlaďte a uvolněte. Dech by měl být pravidelný, plynulý a uvědomělý. Dokážete-li koordinovat pohyb břišních svalů a bránice, je váš dech nejvíce relaxující. Takto prováděné dýchání dostane vaši nervovou soustavu do rovnováhy a napomáhá meditaci. Dýchejte podle svých možností a nenásilně. 

Jestliže je váš dech již pravidelný, pozorujte své tělo a soustřeďte se na jeho jednotlivé části. Nejprve prsty a ruce, poté ramena, horní část trupu přes hrudník, břicho, pánev, boky a nohy až k chodidlům a prstům na nohou. Nesmíte zapomenout také na obličej – odstraňte veškeré napětí v obličejových svalech okolo očí, v čelistech a rtech. 

Právě v tuto chvíli jste připraveni na samotnou meditaci. Soustřeďte se na svůj dech a je-li pravidelný, můžete začít počítat – jedna při nádechu, jedna při výdechu. Takto napočítejte do deseti a začněte znovu. Po celou dobu si plně uvědomujte svůj dech a jednotlivé pohyby svého těla. Ačkoliv se to může stát velmi jednoduché, právě tato technika pomáhá dostat se do stavu relaxace a klidu. Samotné počítání je ideální pro ty, jejichž mysl je neklidná, protože poskytuje něco, na co se můžeme soustředit. Jakmile máte pocit, že jste dosáhli svých hranic, meditace zanechte. Zpočátku alespoň deset až dvacet minut, příště už možná vydržíte déle. Po skončení meditace si dejte čas k postupnému návratu k aktivnímu stavu. Postupně otevřete oči a vracejte se do okolního světa. Zůstaňte sedět v klidu, protáhněte se a jakmile jste připraveni, vraťte zpět do každodenní reality. 

Závěrem

Cítíte-li se také občas zahlceni okolním světem plným stresu a zmatků, je meditace tou pravou cestou, jak opět najít cestu k sobě samému. Jednoduchá technika se silným pozitivním dopadem na naše tělo i duši, to je meditace. Vyzkoušíte ji také? 

Zdroje


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Zdraví

Od Markéta Kuníková

Jmenuji se Markéta, je mi 33 let a kromě toho, že jsem nadšená učitelka střední školy, zapálená speciální pedagožka a neúnavná fanynka pečení všeho možného, jsem taky máma úžasné čtyřleté holčičky. Život si neumím představit své rodiny, dobrého jídla, hudby a velkého množství černého čaje English breakfast.