Nejlepší bylinky proti chřipce a nachlazení

Chladné zimní měsíce jsou obdobím, kdy bojujeme s respiračními onemocněními. Ať už vás skolí běžné nachlazení nebo rovnou chřipka, než sáhnete po antibiotikách, vyzkoušejte sílu přírody. Okolo nás roste množství bylin, které jsou v boji s viry výbornými pomocníky. V následujícím článku se dozvíte, o které jde a také vám nabídneme několik receptů na domácí životabudiče z bylinek. 

Obsah článku

Rozdíly mezi chřipkou a nachlazením

Obě tyto nemoci mají stejnou příčinu a to jsou viry, s jejichž útoky se naše tělo potýká denně. Nachlazení je lehčí z obou nemocí a má obvykle hladší průběh než chřipka. Trvá většinou tři až sedm dní a mezi jeho hlavní příznaky patří rýma, kašel, bolest v krku a zvýšená teplota. Oproti tomu chřipka je velmi nakažlivé a nebezpečné onemocnění, které má rychlý nástup a závažnější průběh. Inkubační doba chřipky jsou zhruba 3 dny, přenáší se vzduchem a je často doprovázena řadou nepříjemných příznaků, jako jsou vysoké horečky až ke 40 °C, bolesti svalů a kloubů celého těla, únava a celkové vyčerpání. Připadáme si takzvaně “na umření”. Virus chřipky může v našem těle napáchat velké škody a kromě plic a průdušek často napadá i srdce. Z neléčené chřipky si můžeme odnést zánět srdečního svalu, poškození srdečních chlopní nebo zánět osrdečníku. Chřipku a nachlazení tedy není radno podceňovat a do boje proti nim bychom měli zapojit co nejvíce “pomocníků”. 

Nejlepší bylinky proti chřipce a nachlazení

Účinek bylin na naše zdraví je znám již celá tisíciletí. Než poběžíte do lékárny, zkuste využít tyto starobylé znalosti a podpořte vaše tělo v boji proti nemoci přírodní cestou.

Heřmánek

Velmi oblíbenou bylinkou je heřmánek. Tato často využívaná bylina je všestranným pomocníkem při zevním i vnitřním použití. Má protizánětlivé účinky, uklidňuje, harmonizuje fyzickou i psychickou stránku lidského těla. Pomáhá při problémech s trávením, posiluje imunitní systém, dokáže ulevit také od bolestivých menstruačních křečí a je výborný při řešení spánkových problémů nebo zánětů močových cest. Zkuste si uvařit lahodný čaj z heřmánku podle následujícího receptu.

Heřmánkový čaj

Tento jednoduchý nápoj se připravuje ze sušených květů, které můžete zakoupit v lékárnách, zdravé výživě, nebo si je nasušíte doma. K přípravě budete potřebovat pouze 1 čajovou lžičku sušených heřmánkových květů a 250 ml vroucí vody. Květy vodou zalijte a nechte 10 minut louhovat (ne déle, nápoj by zhořkl). Následně nápoj sceďte a před podáváním můžete osladit medem nebo cukrem. 

Kopřiva

Dalším skvělým pomocníkem při nachlazení je kopřiva. Tato nenápadná rostlina má mnoho pozitivních účinků na naše tělo. Působí jako čistič močového ústrojí, pomáhá při jejich zánětech nebo při zánětu ledvin. Ulevuje od bolesti kloubů, snižuje hladinu cukru v krvi, působí jako antioxidant, podporuje tvorbu červených krvinek, pomáhá s léčbou ekzému a jinými kožními chorobami. Zároveň se také může pochlubit antialergickými účinky a proto může zmírnit příznaky senné rýmy a jiných druhů alergií. Chcete-li ji využít v boji s nachlazením, připravte si kopřivový čaj podle následujícího receptu.

Kopřivový čaj

K přípravě budete potřebovat 2 polévkové lžíce čerstvých kopřivových listů a 3 decilitry vroucí vody. Kopřivu zalijte vroucí vodou a nechte ji pod pokličkou louhovat alespoň 15 minut. Poté čaj sceďte a můžete konzumovat. Tento čaj je možné pít maximálně 2x denně a vždy je nutné připravit si ho čerstvý. Není určený k dlouhodobému užívání, nepijte jej více než tři týdny. 

Rakytník

Další bylinkou je rakytník. Tato vitamíny nabitá bylinka (obsahuje vitamíny C, E a P) podporuje činnost plic a jater, působí preventivně proti vzniku rakoviny a brání tělo proti infekcím. Prospěšná je také našemu trávení, podporuje správnou funkci krevního oběhu a přispívá ke zdraví pokožky. V boji proti chřipce a nachlazení pomůže svou schopností rozpouštět hleny a posilovat organismus. Základní recept na jednoduchý rakytníkový čaj naleznete níže.

Rakytníkový čaj

Budete potřebovat sušené listy rakytníku, které zalijete vroucí vodou a necháte 15 minut louhovat. Poté čaj scedíte a pijete ještě horký. Ideální jsou maximálně dva šálky denně. Tento základní recept můžete obohatit listy maliníku a pár čerstvými borůvkami, popřípadě mátou. Když vše společně necháte 5 minut povařit a následně scedíte, získáte svěží vitamínovou bombu. Dalšími možnostmi je pečený rakytníkový čaj, který si jednoduše připravíte doma z bobulí rakytníku. Nemáte-li doma čerstvý rakytník, vyzkoušet můžete také čaj z rakytníkového sirupu. Ten je k dostání ve všech větších obchodech a prodejnách zdravé výživy. 

Šalvěj

Seznam bylinných pomocníků proti chřipce a nachlazení by nebyl kompletní, kdybychom zapomněli na šalvěj. Tato bylinka má poměrně silné účinky a využít ji můžeme při bolestech v krku, kašli, aftech a zánětech zubů a dásní, bolestech zubů, potížích s trávením, duševních problémech (úzkost, deprese) a nadměrném pocení. Recept na šalvějový čaj je poměrně jednoduchý:

Šalvějový čaj

Šalvějový čaj je možné zakoupit v sáčkové variantě. Potom stačí dodržet návod výrobce, uvedený na obalu. Chceme-li si připravit čaj z vlastní nebo kupované sušené směsi, dáme do šálku čajovou lžičku šalvěje, přelijeme vroucí vodu a necháme luhovat. Po scezení ho ještě teplý vypijeme. Stejně jako ostatní bylinné čaje, i ten šalvějový můžete přisladit medem nebo přidat trochu citronu. Výborné a velmi účinné jsou také kombinace s jinými sušenými bylinkami, například heřmánkem (pro léčbu zánětů v dutině ústní) nebo mátou peprnou (proti bolestem v krku a kašli). 

Podpora léčby nachlazení a rýmy

Užívání bylinných čajů a odvarů je možné doplnit o některé další metody léčby. Chcete-li se zotavit co nejdříve, určitě nezapomeňte na tyto zásady:

  1. Zůstaňte doma a odpočívejte. 
  2. Dodržujte pitný režim a pomáhejte tak očistě organismu. 
  3. Při silné rýmě užívejte světlík lékařský, pokud je hlen hustý, pomůže čaj z celíku zlatobýlu. 
  4. Na kašel pomůže divizna velkokvětá, proskurník lékařský, lípa obecná, celík zlatobýl a zimolez japonský. 
  5. Pokud je vám chladno, zahřejte se skořicí nebo zázvorem, černým a dlouhým pepřem, kurkumou nebo kardamomem. K prohřátí je skvělá i koupel s levandulí, která navíc tělo i mysl uklidní a naladí před spaním. 
  6. Myslete na vitamíny a minerály. Velmi důležité jsou vitamíny C, D a K. Z minerálů je to hlavně zinek a hořčík. 
  7. Nestresujte se a myslete na to, že duševní pohoda vaši rekonvalescenci urychlí a zpříjemní. 

Závěrem

Léčebnou sílu bylin a koření znaly a využívaly již celé generace před námi. Přestože je dnešní doba nakloněna spíše chemickým lékům, není někdy špatné ověřit si moudrost našich babiček na vlastní kůži. Dejte přírodě šanci a vyzkoušejte ty nejlepší životabudiče z bylinek a koření, které roste všude kolem nás. Odměnou vám bude zdraví, pohoda a v neposlední řadě dobrý pocit, že svému tělu dopřáváte jen čistá a přírodní léčiva. 

Zdroj: https://www.eccevita.cz/zdravi/bylinkami-proti-chripce-a-nachlazeni/


Přečtěte si také

Od Markéta Kuníková

Jmenuji se Markéta, je mi 33 let a kromě toho, že jsem nadšená učitelka střední školy, zapálená speciální pedagožka a neúnavná fanynka pečení všeho možného, jsem taky máma úžasné čtyřleté holčičky. Život si neumím představit své rodiny, dobrého jídla, hudby a velkého množství černého čaje English breakfast.