Svalová horečka – jak ji poznat a co na ni platí?

Ať už jsme náruživí sportovci nebo je pro nás fyzická aktivita spíše nárazovou záležitostí, čas od času se může každý z nás setkat s bolestivou svalovou horečkou, lidově zvanou svalovicí. Někdy stačí náročnější výšlap, krátká projížďka na kole nebo pár uplavaných bazénů a problém je na světě. Jaké jsou příčiny vzniku této nepříjemné zdravotní komplikace a co udělat pro to, abychom jí předcházeli? 

Obsah článku

Co je to svalová horečka a proč vzniká?

Svalová horečka, známá také jako myalgie, je bolestivý stav svalů, který může vzniknout po fyzické aktivitě, zejména po cvičení nebo namáhání svalů, na kterou nejsou zvyklé. Tato bolest obvykle dosahuje vrcholu několik hodin po aktivitě a může trvat několik dní.

Příčinou svalové horečky je mikrotrauma ve svalových vláknech, které vzniká při opakovaném nebo náročném pohybu. Mikrotraumata způsobují zánět a bolest v postižených svalových oblastech. Tento jev je často spojen s novým nebo intenzivním cvičením, které svaly nejsou zvyklé podstupovat.

Projevy svalové horečky

Svalová horečka se projevuje několika charakteristickými symptomy, které se objevují po fyzické aktivitě, zejména po intenzivním nebo nezvyklém cvičení. Mezi hlavní projevy svalové horečky patří:

  1. Bolest svalů: Hlavním symptomem je bolest postižených svalů. Bývá obvykle lokalizována v oblasti, která byla při cvičení nejvíce namáhána.
  2. Omezená pohyblivost: Svalová horečka může způsobit omezenou pohyblivost postižených svalů. Při pokusech o rozpohybování svalů může být pohyb bolestivý.
  3. Otok a citlivost: Postižené svaly mohou být citlivé na dotek a může se objevit mírný otok v důsledku zánětu.
  4. Únavnost: Svalová horečka může způsobit celkovou únavu a pocit vyčerpání, zejména v prvních několika dnech po výrazné fyzické aktivitě.
  5. Zvýšená citlivost na dotek: Svaly mohou být citlivé na dotek a tlak, což může způsobit další nepříjemnost.

Tyto projevy jsou obvykle dočasné a mohou ustoupit s postupem času a odpočinkem. Pokud však bolest přetrvává nebo je velmi intenzivní, je vhodné navštívit lékaře a vyhnout se tak případným komplikacím. 

Prevence svalové horečky

Prevence svalové horečky je zaměřena na minimalizaci rizika vzniku mikrotraumat ve svalových vláknech během fyzické aktivity. Existuje několik opatření, která mohou pomoci snížit pravděpodobnost vzniku svalové horečky. 

První z nich je postupné zvyšování intenzity cvičení. Je dobré začít s nižší intenzitou a postupně zvyšovat náročnost cvičení. To poskytne svalům čas se přizpůsobit novému zatížení. Dále je to dostatečné protažení. Před a po cvičení si dejte dostatek prostoru k protažení svalů, čímž zlepšíte jejich pružnost a snížíte riziko mikrotraumat. Zařaďte tedy důkladnou rozcvičku, která zahrnuje lehké aerobní cvičení a pohyby pro zahřátí svalů. Velmi důležitý je odpočinek. Udělejte si pravidelné přestávky během intenzivní fyzické aktivity a nezapomeňte poskytnout svalům dostatečný odpočinek mezi tréninky. Vyhýbejte se přetížení, vždy poslouchejte své tělo a než se pustíte do náročného cvičení, ujistěte se, že jste fyzicky připraveni. V neposlední řadě bychom neměli zapomínat na dostatečnou hydrataci, protože právě dehydratace může zvýšit riziko svalových zranění. 

Opatření k léčbě svalové horečky

Léčba svalové horečky je obvykle zaměřena na zmírnění bolesti a urychlení procesu hojení mikrotraumat v svalových vláknech. Pomoci mohou následující opatření: 

  1. Odpočinek: Dávejte postiženým svalům čas na regeneraci a zotavení. Omezte fyzickou aktivitu, která by mohla svaly nadměrně namáhat.
  2. Chlad: Aplikace studených obkladů nebo ledových balení může pomoci snížit otok a zánět. Chlad aplikujte na postižené místo po dobu 15-20 minut několikrát denně.
  3. Teplé koupele: Teplé koupele nebo obklady teplé vody mohou uvolnit svaly a zmírnit bolest.
  4. Analgetika a protizánětlivé léky: Přípravky, jako jsou ibuprofen nebo paracetamol, mohou pomoci snížit bolest a zánět. Je však vždy vhodné dodržovat doporučení lékaře ohledně dávkování.
  5. Masáže: Jemné masáže mohou pomoci uvolnit napětí v svalech a zlepšit průtok krve, což může urychlit hojení.
  6. Protahování: Lehké protahování svalů může pomoci zlepšit pružnost a snížit bolest.

Zařadit můžete také terapii červeným světlem, návštěvu sauny, vířivky či perličkové koupele.

Jaké bylinky či léky použít k léčbě?

Existuje několik bylin, které mohou pomoci při zmírňování bolesti a zánětu spojeného se svalovou horečkou. Je však důležité mít na paměti, že před začátkem jakéhokoliv nového režimu léčby nebo užíváním léků je vhodné konzultovat s lékařem, zejména pokud máte jakékoliv zdravotní potíže nebo užíváte jiné léky. Díky svým protizánětlivým účinkům mohou pomoci například arnika, bromelain, kurkuma nebo ingver.

Dále v období regenerace může velmi pomoci hořčík, ideálně v kombinaci s vitamínem C a vápníkem. Přidat můžete také tablety s vitamínem B6, které napomáhají vstřebávání hořčíku. 

Mezi léčiva, která zmírňují projevy svalové horečky určitě patří protizánětlivé léky, jako například Ibuprofen, paracetamol, svalové relaxanty a krémy či gely s obsahem mentolu nebo kamforu, které příjemně chladí a uvolňují svalové napětí. 

Postižená místa je také dobré pravidelně mazat. Použít lze například koňskou, konopnou nebo arnikovou mast. Vhodné je i mazání s kostivalem, kopřivou nebo borovicí. Další cestou jsou například esenciální olejíčky s levandulí nebo třezalkou. 

Závěrem

Přesto, že pohyb je zdrojem zdraví a tělesné i duševní pohody, je nezbytné mít na paměti vlastní limity a respektovat je. Tělo je třeba na fyzickou aktivitu dobře připravit a po výkonu ho také protáhnout a ocenit jeho věrné služby dostatečným odpočinkem a regenerací. Díky těmto jednoduchým opatřením se pro nás pohyb stane radostí a prostředkem k udržení vitality bez bolesti. 

Zdroje:

Publikováno
V rubrikách Zdraví

Od Markéta Kuníková

Jmenuji se Markéta, je mi 33 let a kromě toho, že jsem nadšená učitelka střední školy, zapálená speciální pedagožka a neúnavná fanynka pečení všeho možného, jsem taky máma úžasné čtyřleté holčičky. Život si neumím představit své rodiny, dobrého jídla, hudby a velkého množství černého čaje English breakfast.