Jak vybrat plaveckou čepici

Plavecká čepice může být skvělým společníkem pro všechny plavce bez ohledu na jejich výkon. Není pravda, že každý, kdo plave v bazénu s plaveckou čepicí, musí být závodní plavec. Existuje sortiment plaveckých čepic z několika materiálů, barev, designů a velikostí. Podívejme se, proč byste si měli pořídit plaveckou čepici a jak vybrat tu správnou.

Proč byste měli začít nosit plavecké čepice?

Plavecké čepice plní několik úkolů. Zajišťují vaše vlasy před chlorovanou nebo mořskou vodou a zabraňují jejich vysychání a poškození. Plavecké čepice udržují vlasy na jednom místě, takže se vám například při plavání nedostanou do očí. Pokud se rozhodnete plavat v chladnější vodě, plavecká čepice vás ochrání před chladem hlavy a uší. Závodní plavci také ocení, že plavecká čepice snižuje odpor vody, a tím zvyšuje jejich výkon.

Jaký druh materiálu existuje

Latexové plavecké čepice

Plavecké čepice byly nejprve vyrobeny z latexu, ale rychle ztratily svou důvěryhodnost a pro všechny účely se již nepoužívají. Obvykle kvůli tomu, že jsou vyrobeny z látky, která je velmi tenká a nepříjemná pro pokožku. Je obtížné si je nasadit, ale ještě obtížnější je se z nich vysoukat, aniž by se poškodily vlasy. Také často způsobují přecitlivělost pokožky. Jejich velkým plusem je jejich nízká cena.

Silikonové plavecké čepice

Silikonové čepice představují posun ve výrobě plaveckých čepic a jsou nejlepší volbou pro specialisty i začátečníky. Mají silný a pro pokožku příjemný povrch. Tento typ materiálu lze bez námahy sundat a nasadit, aniž by došlo k poškození vlasů. Jejich zvláštností je také jejich absolutní hypoalergennost. Silikonové čepice jsou dostupné zcela v odlišných variantách a barvách. Široký rozsah umožňuje vybrat si takový model, který se hodí k plavkám nebo k vašemu stylu. Podle závěrů zákazníků a odborníků byl pouze jeden model suverénně uznán jako přední model silikonových čepic.

Látkové plavecké čepice

Další alternativou plavecké čepice je látkový materiál. Jednoduše se nasazuje, nezpůsobuje žádné potíže, ale má jednu zásadní nevýhodu — rychle prochází vodou, takže není vhodná pro ty, kteří se přiklánějí k tomu, aby se jim nedostala chlorovaná voda na vlasy a pokožku. Jako tkanina pro výrobu se používá především lycra, polyamid a další.

Kombinované plavecké čepice

Druh jako jsou kombinované materiály, mají vlastnosti ze dvou specifických materiálů najednou, například silikon na vnější straně a jemnou tkaninu na vnitřní straně. Jsou ideální pro ty, kterým navíc záleží na jejich pohodě, bezpečnosti a pohodlí při sportu. Jejich stěžejní body — nenápadné nošení, jednoduché sundávání a nasazování, nezpůsobují alergii a ani vyrážky, chrání vlasy a pokožku před vodou a vyblednutím.

Víte, jak si správně vybrat plaveckou čepici

Existuje celá řada plaveckých čepic z různých materiálů, barev, designů a velikostí. V případě, že si vybíráte, kterou si pořídíte, budete vybírat podle látky a tvaru. Při výběru plavecké čepice je navíc dobré zvážit délku vašich vlasů. Dlouhé vlasy zvětšují obvod hlavy, takže je mnohem lepší koupit plaveckou čepici, která je o něco větší. V každém případě je důležité, aby vám dobře padla a zaručovala pohodlí při plavání. Plavecké čepice pro děti jsou samozřejmě menší než ty pro dospělé. Častěji mají univerzální velikosti a mohou mít několik druhů. Plavecké čepice od sportovních firem jsou vyrobeny z pevného silikonu, který obsahuje opakovaně použitý silikon. Silikon je úžasná a mimořádně pohodlná tkanina.

Modely mají mimořádný a příjemný střih, takže vám neustále bezchybně padnou. Silikonové plavecké čepice pevně obepínají hlavu a nepropouštějí tak vodu. Vše zakryté tak budete mít neustále v suchu. Silikonové plavecké čepice jsou odolné proti roztržení, protože materiál je jedním z nejvhodnějších materiálů používaných k výrobě plaveckých čepic. Plavecké čepice ze silikonu jsou vhodné pro závodní plavání a zároveň poskytují báječnou ochranu před chlorem a solí. Sportovní plavecké čepice jsou i speciálně tvarované. Na všech plaveckých čepicích je samozřejmě běžný symbol. Sportovní vybavení můžete používat, ať už se věnujete závodnímu, profesionálnímu nebo rekreačnímu plavání, v bazénu nebo v oceánu. Plavecké čepice mohou využívat jak děti, tak i dospělí.


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Vybavení

Od Gofit.cz

Redakce magazínu Gofit – autoři, kteří milují sport na rekreační i vyšší úrovni.